LEHTIKUVA
Koskela: Satakunnasta Nato-maakunta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela korosti kotimaakuntansa Satakunnan puolustuspoliittista merkitystä eduskunnan käsitellessä keskiviikkona puolustusministeriön hallinnonalan vuoden 2023 budjettia.
– Väistämättä näyttää siltä, että lähiaikoina Naton ovet aukeavat, vaikka Unkari ja Turkki sisäpoliittisista syistä vielä hankaavatkin vastaan. On meille hyväksi, että kansa näyttää olevan laaja-alaisesti Nato-jäsenyyden takana. Tuleva Nato-jäsenyys pakottaa meidät tarkastelemaan uudelleen maantieteellisen sijaintimme merkitystä ja koko Suomen moninaisia turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia, Jari Koskela toteaa.
Nato-jäsenyys vaatii investointeja
Satakunnan puolustuspoliittista roolia korostaa Suomen maavoimien suurimman yksittäisen joukko-osaston Porin prikaatin sijainti. Porin prikaatilla on varuskunnat niin maakunnan pohjois- kuin eteläosassakin, Säkylässä ja Niinisalossa. Niinisalon varuskunnan Pohjankankaan harjoittelualueet ovat koko Euroopan mittavimpia ja siellä on jo nyt järjestetty lukuisia kansainvälisiä sotilasharjoituksia. Tänä vuonna järjestetyissä harjoituksissa on ollut mukana lukuisia Nato-maita.
– Nato-jäsenyys vaatii Suomelta investointeja. Näkisin tarpeellisena, että rautatieyhteys Porin syväsatamasta Niinisaloon kunnostettaisiin. Ratakäytävähän siinä on jo valmiina. Tämä mahdollistaisi raskaan puolustuskaluston kuljettamisen raiteita pitkin satamasta varuskunta-alueelle. Uskon, että Porin kaupungilla on halukkuus tehdä satamalle pienet vaadittavat korjaukset. Pidemmällä tähtäimellä toivon tietysti, koko Suomen kehäradan avaamista, jotta Itä-Suomen tavaraliikenteelle aukeaisi suora reitti Länsi-Suomen eri satamiin, Koskela sanoo.
Auttaa koko Suomea
Koskelan mielestä Satakuntaan on mahdollista muodostua Naton myötä merkittävä puolustuspoliittinen keskittymä, jossa toiminta pyörii varuskunta-alueiden sekä Porin ja Rauman satamien ympärillä. Tämä hyödyttäisi varmasti myös koko maakunnan yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Koskela nostaa satamien lisäksi esiin myös Porin lentokentän ja esimerkiksi Niinisalon varalaskupaikan, joiden arvo voi nousta Nato-jäsenyyden myötä.
– Yksi kehittämiskohde olisi myös Porin pelastusharjoitusalueen toiminnan laajentaminen nykyisestä. Pori sijaitsee sopivasti Säkylän ja Niinisalon varuskunta-alueiden välissä. Olisi kansainvälisten harjoitusjoukkojenkin kannalta hyvä, että enemmän koulutusta voitaisiin tarjota tässä lähellä eikä uutta erillistä harjoituskeskusta tarvitsisi perustaa, Koskela pohtii.
Koskela uskoo, että Satakunnan puolustuspoliittisen aseman vahvistaminen auttaa koko Suomea. Satakunnalla on mahdollisuus lanseerata itsensä koko Suomen Nato-maakuntana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Puisto: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys syventää yhteistyötä myös Baltian maiden kanssa
Naton Madridin kokous oli viesti entistä vaarallisemmasta maailmasta
Nato linjasi Venäjän olevan suora uhka – Halla-aho: “Euroopan on alettava kantaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan”
Antikainen: Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostaa kotimaisen puolustustarviketuotannon merkitystä
Immonen ja Antikainen: Turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt – raja-aidan rakentaminen itärajalle on aloitettava viipymättä
Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kysyvät Kauhavan lentotoimintaharjoituksista – kentän ylläpitäminen sekä kansallisen että Nato-liittolaisten puolustuksen kannalta tarpeellista
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.