

PS ARKISTO
Koskela lyttää ohituskaistat ”vihreän siirtymän” hankkeille: Hallituksen esitys ainoastaan lisäisi turhaa byrokratiaa
Hallitus on antanut esityksen, jolla on tarkoitus antaa väliaikainen etusijamenettely vihreää siirtymää edistäville hankkeille aluehallintoviranomaisten lupaprosesseissa ja hallintotuomioistuimissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela pitää esitystä ongelmallisena ja ainoastaan turhaa byrokratiaa lisäävänä.
– Keskeinen ongelma esityksessä on kriteeristö, jonka perusteella hanke katsotaan vihreää siirtymää edistäväksi. Siinä käytetään EU-taksonomiasta tuttua ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta (DNSH-periaate). Tälle periaatteelle voi antaa oikeastaan mitä tahansa sisältöjä, mikä on omiaan heikentämään oikeusvarmuutta ja luottamuksensuojaa, huomauttaa kansanedustaja Jari Koskela.
Kriteeristön ongelmallisuudesta kertovat paljon esimerkiksi Euroopan unionissa käytävät keskustelut siitä, mikä luokitellaan vihreäksi ja kestäväksi tuotannoksi. Metsien käytön kestävyydestä keskustellaan parhaillaan. Edes maakaasun ja ydinvoiman vihreydestä ei EU:ssa ole yksimielisyyttä.
– Hankkeiden lupahakemuksiin ei ollenkaan pitäisi sotkea Suomeen lähtökohtaisestikin huonosti sopivaa EU-taksonomiaa. Taksonomia onkin tarkoitettu hankkeiden rahoitukseen eikä luvitukseen, Koskela korostaa.
Vihreää siirtymää on voitava kritisoida
Uudistus toisi ongelmia myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Jos joitain hankkeita nostetaan kiireellisinä etusijalle, hidastuvat ei-kiireellisten hankkeiden lupaprosessit kohtuuttomasti.
– Lupahakemusten tekeminen on jo entisestään monimutkaista ja äärimmäisen byrokraattista. Tällä hallituksen esityksellä prosessi monimutkaistuu ja hidastuu entisestään. Nyt energiakriisin keskellä sääntelyä ja byrokratiaa pitäisi pikemminkin pyrkiä vähentämään, Koskela neuvoo.
Niin tässä kuin monessa muussakin hallituksen esityksessä on Koskelan mielestä puutteena myös resurssipula. Jos uudistus menee läpi, tarvitaan lupamenettelyjen ja hallintotuomioistuinten prosesseihin lisää henkilöstöä. Hallituksen esittämä rahoitus ei tule olemaan riittävä.
– Tässäkin yhteydessä valitettavasti näkyy hallituksen leväperäinen tapa käyttää yhteisiä varoja. Kehyksistä ei välitetä ja lainaakin voidaan huoletta ottaa, kunhan tavoitteet ovat poliittisesti sopivia. Vaikutuksiltaan epävarma ja kiistanalainen vihreä siirtymä ei voi olla asia, jonka vuoksi totutut ja perinteiset taloudenpitoa ohjaavat periaatteet syrjäytetään. Vihreää siirtymää on voitava kritisoida ja sitä pitää kritisoida siinä missä muitakin poliittisia teemoja, Koskela tuhahtaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oikeusvarmuus energiakriisi lupaprosessit taksonomia metsänkäyttö vihreä siirtymä aluehallintoviranomaiset luottamuksensuoja hallintotuomioistuimet resurssit Maakaasu Euroopan unioni Jari Koskela Byrokratia Ydinvoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus lykkii Suomea jälleen uuden EU-tukimekanismin maksajaksi – Jani Mäkelä: Vihreä siirtymä muistuttaa Turhapuro-sketsiä

Keskustalta yllättävää tukea turvetuotannon säilyttämiselle – Tavio huomautti, että hallituksessa puolue on ollut hävittämässä turpeen käyttöä: ”Sen verran on pysyttävä totuudessa”

Professori sähkökriisistä: Poliitikot eivät osaa ottaa luonnonlakeja huomioon

Hakkarainen EU:n ilmastopaketista: Näillä toimilla EU rasvaa omaa hirttoköyttään – “Missä on se vaaka, jolla hiilidioksidia mitataan?”

PS: Kompostin ilmoitusvelvollisuudesta ja kompostitarkastajista tulee luopua – ”Kakkakikkareiden kyttäämistä”

Perussuomalaisilta hylkäysesitys vihreille ohituskaistoille: Epäreilua muille investoinneille ja haitallista ympäristölle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää