Ruotsin asuntolainamarkkinoilla käy kova kuhina. Keskuspankin (Riksbanken) ohjauskoron lasku 20. elokuuta näyttää käynnistäneen kovan kisan asuntolainoittajien kesken. Monet niistä ennakoivat keskuspankin ratkaisua ja laskivat muuttuvia korkojaan jo ennen keskuspankin päätöstä.
Keskuspankin ohjauskorko on nyt 3,50 prosenttia. Euroalueen ulkopuolella jäänyt Ruotsi päättää ohjauskorostaan itsenäisesti ja Suomen puolesta päätökset tekee puolestaan EKP.
Merkit viittaavat asuntolainamarkkinoilla siihen, että kysyntä on vihdoin virinnyt, korkokilpailu alkanut ja taantuma on jäämässä taakse. Pienet lainanantajat kirittävät nyt suuria liikepankkeja aidon markkinatalouden hengessä.
Kilpailu markkinoilla viriämässä
Korkohuippu saavutettiin itse asiassa jo viime syksynä, kun vaihtuvakorkoinen asuntolainakorko laski hienoisesti marraskuun lopussa. Mutta vasta keskuspankin ensimmäinen koronlasku toukokuussa laittoi vauhtia lainakorkojen reippaammalle alamäelle.
Keskuspankki on laskenut ohjauskorkoaan nyt kaikkiaan 0,5 prosenttiyksikköä. Neljän suurpankin 3 kuukauden listakorko on nyt sama eli 5,49 prosenttia. Kilpailu markkinoilla tietää kuitenkin muutosta harmoniaan.
Todellinen pudotus tulossa
– Nyt on luvassa todellinen pudotus ja on jännittävää, että markkinoilla tapahtuu sellaista, joka saa lainantarvitsijat liikkeelle. Se on yleensä meille eduksi, sanoo Landshypotek Bankin liiketoimintajohtaja Catharina Åbjörnsson Lindgren Svenska Dagsbladetissa.
Keskuspankki totesi elokuun koronlaskun yhteydessä, että korkoja voidaan laskea tänä vuonna vielä kaksi tai kolme kertaa. Markkinoilla odotetaan ohjauskoron olevan ensi vuoden lopussa luokkaa 2,00-2,25 prosenttia.
Talouden taantuma voi siten irrottaa otteensa kansankodin kamanoista kohtuullisen ripeästikin.
Ruotsi vetää Suomen nousuun
Kokonaiskauppavaihdolla mitattuna Suotsi on ollut Suomen suurin kauppakumppani. Ruotsi on myös suurin ulkomainen suora investoija Suomessa. Elinkeinoelämän rakenteet ovat nekin kietoutuneet monin tavoin yhteen.
Ruotsin talouden menestyksen avaimina pidetään kykyä sopeutua globaaliin kilpailuun, kehittynyttä teknologiaa ja innovaatioita sekä työmarkkinaosapuolten valmiutta toimia yhdessä samojen päämäärien eteen.
Tämä kaikki tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille. Ei siis tarvitse olla erityinen ennustaja tullakseen siihen johtopäätökseen, että Ruotsin talouden elpyminen tietää hyvää myös tarkan talouden Suomelle.