LEHTIKUVA
Koronaviruksen vuoksi pystytettyjä eristystoimia aletaan purkaa – terveysalan asiantuntijat huolissaan
Koronaviruksen tartuntahuipun on katsottu olevan takana useissa Euroopan maissa. Tämän vuoksi poliitikkojen puheet kääntyvät talouden astettaiseen avaamiseen. Se huolettaa joitain terveydenhuollon ammattilaisia, vaikka avaamista ei suoritetakaan kokonaisuudessaan kerralla. Eristystoimia voidaan joutua käyttämään toistuvasti vielä vuonna 2022.
Uusia eristystoimia voidaan vaatia useastakin eri syystä. Koronavirusta ei tunneta vielä riittävän hyvin, jotta yhteiskunnan toiminnan kannalta oleellisten eristystoimien uusimisia ei voida mallintaa tarkasti. Science-lehden mallinnusvariaatiot kertovat, että ennen rokotetta talous voidaan joutua sulkemaan toistuvasti tämän ja ensi vuoden aikana.
Viruksen tarttuvuus, taudin jälkeen saavutetun immuniteetin kesto, vuodenaikojen vaikutus tarttuvuuteen ja eristystoimien täsmällisyys ovat tärkeimmät muuttujat osoittamaan tarvittavien eristystoimien lukumäärää ennen rokotteen kehittelyä.
Eristystoimien ennakointi on tärkeää, sillä tautihuippu ilmenee noin kahden viikon päästä eristystoimien aloittamisesta. Uusien eristystoimien aloittaminen on osattava tehdä oikea-aikaisesti. Jos ne tehdään liian aikaisin, talous kärsii turhan vuoksi. Jos ne tehdään liian myöhään, tehohoitokapasiteetti jää jyrän alle.
Laumasuoja toivottoman kaukana
Jotta ihmiskunta saavuttaisi laumasuojan eli immuniteetin koronavirusta vastaan, tulisi merkittävällä enemmistöllä ihmisistä olla sairastettuna Covid-19. Taudin jälkeen elimistön vasta-aineet kukistavat uudelleen pesäkettä etsivän viruksen. Tautia sairastamattomat ovat virukselle kuitenkin vapaata riistaa.
Italia oli ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa epidemia levisi aggressiivisesti. Tiukkojen sulkutoimien jälkeen taudin huippu näyttää tasaantuneen. Uusien tartuntojen arvellaan nyt muodostuvan eristettyjen perheiden sisällä.
Italian on tämän hetken tietojen mukaan määrä avata talouttaan asteittain kahden viikon jälkeen. Maan kansalaisten suojeluvirasto arvioi, että laumasuoja on silti hyvin kaukana, koska vielä 90 prosenttia italialaisista ei ole ollut kosketuksissa viruksen kanssa.
Jo pelkät puheet eristystoimien purkamisesta jakaa maan aluepäättäjät kannattajiin ja vastustajiin. Maan koronavirusta vastaan taistelevan “nyrkin” johtaja Domenico Arcuri ihmettelee päättäjien vimmaa avata taloutta.
– Ilman terveyttä talouden virkoaminen katoaa silmänräpäyksessä, Arcuri kertoi lauantaina.
Talous ja sosiaalisuus tuovat avauspaineita
Talouden syväkyykky on ilmeinen syy eristystoimien asteittaiseen purkuun. Muitakin syitä on. Intiassa säikähdettiin ruokahuollon kestävyyttä.
Espanjassa tiukat eristystoimet ovat olleet voimassa melko tarkalleen kuukauden päivät. Raittiin ilman puute näkyy lapsissa. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez myöntää lasten tarvitsevan ulkoilua. Ongelma on, että vaikka lapset eivät usein sairastu itse viruksen aiheuttamaan tautiin, he voivat toimia viruksen levittäjinä.
Sánchez kertoi eristystoimien pitkittyvän toukokuun yhdeksänteen päivään, mutta lasten happihyppelyt voitaisiin sallia aiemmin.
Pienet liikkeet ensin auki
Euroopassa rajoitustoimien purkua suunnittelevat myös Portugali ja Tanska. Molemmissa maissa aiotaan myöntää luvat pienille liikkeille, kuten partureille. Suuret ostoskeskukset ja baarit pysyvät suljettuina.
Portugalissa rajoituksien purkuun liittyy ehtoja. Joukkoliikennevälineisiin ei ole asiaa ilman kasvosuojusta. Rajoitustoimien olisi määrä alkaa höllentyä toukokuun alussa.
Maan pääministeri António Costa arvelee, että rajoitustoimien purusta huolimatta talouden näkymät eivät ole ruusuisia. Maalle elintärkeä turismi pilannee ainakin tämän vuoden talousluvut.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huonolla taloudenpidolla on raskas hinta – Italian terveydenhuoltoa ajettiin eurokriisin jälkeen alas
Savio: Koronasta toipuvien testaus- ja karanteenikäytännöt yhtenäistettävä
Niikko: Jos Uudenmaan eristystä ei jatketa, on hallituksen päätettävä uusista rajoituskeinoista
Uudenmaan eristäminen loppuu – hallitus luottaa suositusten voimaan viruksen leviämisen estämisessä
Tavio: Uudenmaan sulun purkaminen on ennenaikaista
Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään
Italian ja Saksan lainakorkojen ero kasvoi kriittiselle tasolle
Uusi-Seelanti tukahdutti koronan leviämisen – mutta taistelu jatkuu
Ranskan koronasolidaarisuus: Lääkkeet vientikieltoon – vaatii tukea ehkäisemään maan pankkikriisiä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää