

PS ARKISTO
Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”
Lupaavan alkusyksyn jälkeen Suomen koronatilanne on viime päivinä kääntynyt synkemmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoi eilen Ylellä, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin mitoittaa rajoitustoimet sen mukaan, miten tautitilanne alueellisesti kehittyy.
Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut, että Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ravintoloille.
Suomen terveydenhuolto kuormittuu uhkaavasti sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden vuoksi, mistä johtuen monien muiden vakavien sairauksien hoidot viivästyvät.
Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen totesi torstaina Ylen A-Talkissa, että Suomen rokotekattavuus ei vielä riitä hidastamaan epidemiaa.
80 prosentin rokotekattavuus vasta marraskuussa
Osana koronakriisin hallintaan tarkoitettua hybridistrategiaa ja sen toimintasuunnitelmaa osasta rajoituksista on luovuttu. Suomi lähestyy 80 prosentin rokotekattavuutta, mutta näillä näkymin tämä tavoite saavutettaneen vasta marraskuussa.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen katsoo, että tartuntaketjujen uudelleen liikkeelle lähteminen johtunee siitä, ettei rokotekattavuus ole vieläkään tarpeeksi korkealla.
– Kun rajoituksia on nyt löysätty, ihmiset ovat alkaneet elää ja toimia vapaammin. Siihen liittyy yhdessäoloa, ja maskejakin on jätetty pois. Kun viruksella on mahdollisuus levitä, se leviää. Nyt on luotettava asiantuntijoihin ja alueellisiin toimijoihin, kuten kuntiin, jotka pohtivat miten rajoitusten kanssa on toimittava, Juvonen sanoi A-Talkissa.
Perussuomalaiset vastustaa koronapassia
Eduskunta päätti niin sanotusta koronapassista viikko sitten perjantaina.
Koronapassin avulla, vaihtoehtona rajoituksille, toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.
Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla.
Koronapassissa valuvikoja
Juvonen toteaa, että koronapassi on ensinnäkin otettu käyttöön liian myöhään. Koronapassista voi nähdä seuraavan myös yhdenvertaisuusongelmia.
– Jos passi haluttiin ylipäätään ottaa käyttöön, se olisi pitänyt tehdä jo kesällä, jolloin rokotekattavuus ei ollut näin korkea kuin se on nyt. Lisäksi koronapassissa on muitakin valuvikoja, ja on herännyt huoli, saadaanko viat kuntoon ennen kuin passin voimassaolo päättyy. Sehän on voimassa vain vuoden loppuun, Juvonen sanoi.
Eduskunnassa perussuomalaiset äänesti koronapassia koskevan hallituksen esityksen hylkäämisen puolesta. Perussuomalaiset esitti lakiesityksen lukuisten epäkohtien korjaamista, mutta hallitusta asia ei kiinnostanut.
Alueelliset rajoitukset toimiva keino
Perussuomalaiset katsoo, että alueelliset rajoitukset ovat edelleen toimiva keino, jolloin yhteiskuntaa voidaan avata asteittain. Rinnalle ei tarvitse tuoda koronapassia eli eriarvoistavaa järjestelmää, joka ei ratkaise mitään.
Myös HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan ravintoloiden aukiolon rajoittaminen on tehokkain keino tavoittaa rokottamattomat kansalaiset.
– Jotta tekisimme mahdollisimman vähän rajoituksia, jokaisen rajoitustoimen täytyy aina olla mahdollisimman vaikuttava. Maalaisjärkistä on aloittaa asioista, jotka vaikuttavat hyvin suureen määrään riskikäyttäytymistä, Petäjä sanoi.
Juvonen myönsi, että rajoituspäätökset ovat rankkoja mutta välttämättömiä.
– Rajoituksilla on aina omat vaikutuksensa. Kuitenkin luotan siihen, että jos ja kun rajoituksiin mennään, niin ne tulevat alueellisesti ja aluehallintovirastot lähtevät toimimaan. Meidän on toimittava sen mukaan, miten tautitilanne kehittyy alueellisesti ja valtakunnallisesti.
Yökerhossa suurempi riski kuin ruokaravintolassa
Juvonen nosti esille myös niin sanottujen ”bileravintoloiden” ja ruokaravintoloiden erot.
– Pitäisi saada selkeät luvut, mitkä ovat molemmissa ravintolatyypeissä tartuntojen määrät. Eduskunnan valiokunnissakin on käyty keskustelua siitä, kuinka paljon tartuntoja on ollut ruokaravintoloissa. Asiaa on vaikea selvittää, mutta logiikkakin sanoo, että jos yökerhossa biletetään nenät vastakkain, niin tartunnan mahdollisuus on tällaisessa ravintolassa suurempi kuin ruokaravintolassa, jossa ruokaillaan tutussa, omassa porukassa.
Henkilökohtaisella toiminnalla on merkitystä
Juvonen korosti myös jokaisen oman henkilökohtaisen toiminnan merkitystä.
– Jokainen voi pohtia edelleenkin maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin. Myös etätyö on mahdollisuuksien mukaan edelleen toimiva ratkaisu, jolloin tarpeettomia kontakteja voidaan välttää.
SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kiitteli Juvosta ruokaravintoloiden ja bilepaikkojen erojen huomioimisesta.
– Meillä on monentyyppisiä ravintoloita, ja tietyissä ravintoloissa on läheiset kontaktit, joissa äänenvoimakkuuden noustessa tartunnatkin voivat levitä helpommin. Täyteen ahdetut bileravintolat ovat olleet selkeitä riskipaikkoja, joissa tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- käsihygienia ruokaravintolat yökerhot Jari Petäjä Taneli Puumalainen rokotekattavuus koronapassi koronatilanne ravintolarajoitukset Aki Lindén koronan leviäminen hybridistrategia suojamaskit koronarajoitukset koronaepidemia A-Talk Yhdenvertaisuus Yle Terveydenhuolto Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen

Koronapassi voimaan viime yönä, perussuomalaiset vastusti – Ranne: ”Kummalliseen suuntaan ollaan menossa”

Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?

Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – “Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”

Orpo uskoo koronapassin laajentamiseen, Purra ei: ”Poliitikoille helppo väline, jolla voidaan sanoa, että jotain on tehty”

Koronapassin saatavuudessa lukuisia ongelmia ja epäkohtia – Mäkelä: Digitaalisten palvelujen ulkopuolella olevat kansalaiset joutuvat kohtuuttomaan asemaan

Wihonen: Onko normaali yritystoiminta nykyolosuhteissa mahdollista?

Pakkorokotukset herättävät kritiikkiä – kumotaanko Nürnbergin säännöstö?

Koditon ei pääse ilman koronapassia edes metroasemalle lämmittelemään Berliinissä
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista – demarit kalastelee nyt äänestäjiä venäjäksi ja arabian kielellä, somessa SDP toivottaa mielistellen ”Hyvää Eid-juhlaa”
Ulkomaalaistaustaisten äänestäjien määrä ja samalla painoarvo on edelleen kasvanut viime kuntavaaleista. Helsingissä ulkomaalaisia äänestäjiä on lähes 11 prosenttia ja Vantaalla jopa 15,8 prosenttia. Vasemmistopuolueet ovatkin aloittaneet loppukirin haaliakseen maahanmuuttajien massat taakseen.

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.