PS ARKISTO
Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”
Lupaavan alkusyksyn jälkeen Suomen koronatilanne on viime päivinä kääntynyt synkemmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoi eilen Ylellä, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin mitoittaa rajoitustoimet sen mukaan, miten tautitilanne alueellisesti kehittyy.
Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut, että Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ravintoloille.
Suomen terveydenhuolto kuormittuu uhkaavasti sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden vuoksi, mistä johtuen monien muiden vakavien sairauksien hoidot viivästyvät.
Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen totesi torstaina Ylen A-Talkissa, että Suomen rokotekattavuus ei vielä riitä hidastamaan epidemiaa.
80 prosentin rokotekattavuus vasta marraskuussa
Osana koronakriisin hallintaan tarkoitettua hybridistrategiaa ja sen toimintasuunnitelmaa osasta rajoituksista on luovuttu. Suomi lähestyy 80 prosentin rokotekattavuutta, mutta näillä näkymin tämä tavoite saavutettaneen vasta marraskuussa.
Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen katsoo, että tartuntaketjujen uudelleen liikkeelle lähteminen johtunee siitä, ettei rokotekattavuus ole vieläkään tarpeeksi korkealla.
– Kun rajoituksia on nyt löysätty, ihmiset ovat alkaneet elää ja toimia vapaammin. Siihen liittyy yhdessäoloa, ja maskejakin on jätetty pois. Kun viruksella on mahdollisuus levitä, se leviää. Nyt on luotettava asiantuntijoihin ja alueellisiin toimijoihin, kuten kuntiin, jotka pohtivat miten rajoitusten kanssa on toimittava, Juvonen sanoi A-Talkissa.
Perussuomalaiset vastustaa koronapassia
Eduskunta päätti niin sanotusta koronapassista viikko sitten perjantaina.
Koronapassin avulla, vaihtoehtona rajoituksille, toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.
Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla.
Koronapassissa valuvikoja
Juvonen toteaa, että koronapassi on ensinnäkin otettu käyttöön liian myöhään. Koronapassista voi nähdä seuraavan myös yhdenvertaisuusongelmia.
– Jos passi haluttiin ylipäätään ottaa käyttöön, se olisi pitänyt tehdä jo kesällä, jolloin rokotekattavuus ei ollut näin korkea kuin se on nyt. Lisäksi koronapassissa on muitakin valuvikoja, ja on herännyt huoli, saadaanko viat kuntoon ennen kuin passin voimassaolo päättyy. Sehän on voimassa vain vuoden loppuun, Juvonen sanoi.
Eduskunnassa perussuomalaiset äänesti koronapassia koskevan hallituksen esityksen hylkäämisen puolesta. Perussuomalaiset esitti lakiesityksen lukuisten epäkohtien korjaamista, mutta hallitusta asia ei kiinnostanut.
Alueelliset rajoitukset toimiva keino
Perussuomalaiset katsoo, että alueelliset rajoitukset ovat edelleen toimiva keino, jolloin yhteiskuntaa voidaan avata asteittain. Rinnalle ei tarvitse tuoda koronapassia eli eriarvoistavaa järjestelmää, joka ei ratkaise mitään.
Myös HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan ravintoloiden aukiolon rajoittaminen on tehokkain keino tavoittaa rokottamattomat kansalaiset.
– Jotta tekisimme mahdollisimman vähän rajoituksia, jokaisen rajoitustoimen täytyy aina olla mahdollisimman vaikuttava. Maalaisjärkistä on aloittaa asioista, jotka vaikuttavat hyvin suureen määrään riskikäyttäytymistä, Petäjä sanoi.
Juvonen myönsi, että rajoituspäätökset ovat rankkoja mutta välttämättömiä.
– Rajoituksilla on aina omat vaikutuksensa. Kuitenkin luotan siihen, että jos ja kun rajoituksiin mennään, niin ne tulevat alueellisesti ja aluehallintovirastot lähtevät toimimaan. Meidän on toimittava sen mukaan, miten tautitilanne kehittyy alueellisesti ja valtakunnallisesti.
Yökerhossa suurempi riski kuin ruokaravintolassa
Juvonen nosti esille myös niin sanottujen ”bileravintoloiden” ja ruokaravintoloiden erot.
– Pitäisi saada selkeät luvut, mitkä ovat molemmissa ravintolatyypeissä tartuntojen määrät. Eduskunnan valiokunnissakin on käyty keskustelua siitä, kuinka paljon tartuntoja on ollut ruokaravintoloissa. Asiaa on vaikea selvittää, mutta logiikkakin sanoo, että jos yökerhossa biletetään nenät vastakkain, niin tartunnan mahdollisuus on tällaisessa ravintolassa suurempi kuin ruokaravintolassa, jossa ruokaillaan tutussa, omassa porukassa.
Henkilökohtaisella toiminnalla on merkitystä
Juvonen korosti myös jokaisen oman henkilökohtaisen toiminnan merkitystä.
– Jokainen voi pohtia edelleenkin maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin. Myös etätyö on mahdollisuuksien mukaan edelleen toimiva ratkaisu, jolloin tarpeettomia kontakteja voidaan välttää.
SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kiitteli Juvosta ruokaravintoloiden ja bilepaikkojen erojen huomioimisesta.
– Meillä on monentyyppisiä ravintoloita, ja tietyissä ravintoloissa on läheiset kontaktit, joissa äänenvoimakkuuden noustessa tartunnatkin voivat levitä helpommin. Täyteen ahdetut bileravintolat ovat olleet selkeitä riskipaikkoja, joissa tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- käsihygienia ruokaravintolat yökerhot Jari Petäjä Taneli Puumalainen rokotekattavuus koronapassi koronatilanne ravintolarajoitukset Aki Lindén koronan leviäminen hybridistrategia suojamaskit koronarajoitukset koronaepidemia A-Talk Yhdenvertaisuus Yle Terveydenhuolto Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen
Koronapassi voimaan viime yönä, perussuomalaiset vastusti – Ranne: ”Kummalliseen suuntaan ollaan menossa”
Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?
Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – “Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”
Orpo uskoo koronapassin laajentamiseen, Purra ei: ”Poliitikoille helppo väline, jolla voidaan sanoa, että jotain on tehty”
Koronapassin saatavuudessa lukuisia ongelmia ja epäkohtia – Mäkelä: Digitaalisten palvelujen ulkopuolella olevat kansalaiset joutuvat kohtuuttomaan asemaan
Wihonen: Onko normaali yritystoiminta nykyolosuhteissa mahdollista?
Pakkorokotukset herättävät kritiikkiä – kumotaanko Nürnbergin säännöstö?
Koditon ei pääse ilman koronapassia edes metroasemalle lämmittelemään Berliinissä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää