PS ARKISTO
Koronatilanne vaikeuttaa edelleen yritysten toimintaa – Juuso vaatii työttömyysturvan koronapoikkeuksen jatkamista
Hallitus antoi keväällä 2020 eduskunnalle lakiesityksen työttömyysturvalain tilapäisestä muuttamisesta, ja se hyväksyttiin eduskunnassa nopealla aikataululla. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuson mukaan koronatilanne ei talouselämän ja yritysten kannalta ole muuttunut keväästä 2020. Juuso vaatii työttömyysturvalain poikkeuksen jatkamista edelleen.
Lakimuutos tuli voimaan 15. huhtikuuta 2020. Lailla muutettiin työttömyysturvalakia tilapäisesti niin, että lomautuksen ajalta maksettua työttömyyspäivärahaa ei otettu huomioon laskettaessa työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaikaa. Ansiopäivärahan enimmäismaksuajan kuluminen tilapäisesti lakkasi. Lakimuutos perustui koronatilanteeseen.
– Hallitus perusteli esitystään sillä, että Covid-19-epidemia ja sen rajoittamistoimet sekä kansalaisten kokema pelko tautia kohtaan vähentävät merkittävästi taloudellista toimintaa yhteiskunnassa. Sillä oli merkittävä vaikutus yrityselämään, koska koronan vuoksi yrityksillä oli vähemmän tai ei lainkaan asiakkaita. Lisäksi useat yritykset ovat riippuvaisia rajat ylittävistä toimitusketjuista, jotka olivat häiriintyneet koronavirusepidemian levittyä maanosasta ja maasta toiseen. Myös yritysten rahoitusasema ja muut taloudelliset toimintaedellytykset heikentyivät voimakkaasti lyhyen ajan kuluessa, sanoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
– Näiden muutosten seurauksena työnantajan edellytykset tarjota työtä henkilöstölleen myös heikentyivät. Lomautettujen määrä kasvoi jyrkästi, koska yritykset joutuivat sopeuttamaan toimintaansa vastaamaan epidemian vuoksi asetettujen rajoitusten ja ihmisten liikkumis- ja ostokäyttäytymisen pienentämää tavaroiden ja palvelujen kysyntää. Yritykset eivät kyenneet sopeuttamaan toimintaansa muuttuneisiin olosuhteisiin ilman työvoiman vähentämistoimia. Lakimuutos oli tarpeellinen.
Epidemia ei ole osoittanut laantumisen merkkejä
Kesällä työttömyysturvalain enimmäismaksuaikaa koskevan säädöskohdan tilapäisen muutoksen voimassaoloa jatkettiin ulottumaan vuoden 2020 loppuun saakka. Samalla lakia muutettiin tilapäisesti niin, että enimmäismaksuajan jäädyttäminen koski lomautettujen lisäksi myös kokonaan tai osittain työttömiä aikajaksolla heinäkuun alusta vuoden 2020 loppuun asti.
Vuodenvaihteeseen mennessä epidemia ei osoittanut laantumisen merkkejä. Alkuvuonna 2021 valtakunnallinen koronaepidemiatilanne on edelleen heikentynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan tällä hetkellä suurimmassa osassa maata epidemia on joko kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Valtakunnalliset ja alueelliset liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ja hallituksen ministerityöryhmä on suunnitellut rajoitusten lisäämistä ja tiukentamista entisestään.
– Valtioneuvosto on päätöksellään tiukentanut anniskelu- ja aukiolorajoituksia 5.12.2020 alkaen. Lapissa sairaanhoitopiiri on koronavirusepidemian perustasolla, mutta alueelle säädettiin käyttöön kiihtymisvaiheessa olevien alueiden rajoitukset, Juuso kertoo.
Yritykset supistavat ja lomauttavat edelleen
Juuso korostaa, että talouselämän ja yritysten kannalta koronatilanne on aivan samanlainen kuin keväällä 2020. Epidemiatilanne vaikuttaa merkittävästi yritystoimintaan, ja se aiheuttaa toiminnan supistamista ja lomautuksia. Aivan samoin kuin viime keväänä yritykset edelleen joutuvat henkilöstöään lomauttamalla sopeuttamaan toimintaansa. Hallituksen asettamat rajoitukset ja ihmisten liikkumis- ja ostokäyttäytyminen pienentävät tavaroiden ja palvelujen kysyntää.
– Viime keväänä säädetyn lakimuutoksen perusteena oleva tilanne on ennallaan, ja sillä perusteella työttömyyspäivärahan enimmäisajan jäädyttämistä olisi luonnollisesti jatkettava myös tämän vuoden puolella. Odotan hallitukselta lakiesitystä, että koronatilanteen vuoksi lomautuksen ajalta maksettua työttömyyspäivärahaa ei oteta huomioon laskettaessa työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaikaa. Olen eilen tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- talouselämä koronapoikkeus talouskriisi koronarajoitukset koronakriisi lomautukset kirjallinen kysymys Kaisa Juuso Työttömyysturva työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Reijonen: Koronakriisi lisää mielenterveyspalveluiden tarvetta
Tukea tarvitaan nyt ja koronan jälkeen – Reijonen lisäisi psykologian koulutusohjelman aloituspaikkoja
Wihonen: Miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja?
Antikainen vaatii hallitusta puuttumaan pienten kuntien alasajoon: “Yritysvihamieliseen politiikkaan on tultava loppu”
Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: “Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”
Antikainen: Hallituksen sähläys koronarajoituksissa tekee rajavartijoiden työstä tarpeettoman hankalaa
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.