PS ARKISTO
Koronatilanne vaikeuttaa edelleen yritysten toimintaa – Juuso vaatii työttömyysturvan koronapoikkeuksen jatkamista
Hallitus antoi keväällä 2020 eduskunnalle lakiesityksen työttömyysturvalain tilapäisestä muuttamisesta, ja se hyväksyttiin eduskunnassa nopealla aikataululla. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuson mukaan koronatilanne ei talouselämän ja yritysten kannalta ole muuttunut keväästä 2020. Juuso vaatii työttömyysturvalain poikkeuksen jatkamista edelleen.
Lakimuutos tuli voimaan 15. huhtikuuta 2020. Lailla muutettiin työttömyysturvalakia tilapäisesti niin, että lomautuksen ajalta maksettua työttömyyspäivärahaa ei otettu huomioon laskettaessa työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaikaa. Ansiopäivärahan enimmäismaksuajan kuluminen tilapäisesti lakkasi. Lakimuutos perustui koronatilanteeseen.
– Hallitus perusteli esitystään sillä, että Covid-19-epidemia ja sen rajoittamistoimet sekä kansalaisten kokema pelko tautia kohtaan vähentävät merkittävästi taloudellista toimintaa yhteiskunnassa. Sillä oli merkittävä vaikutus yrityselämään, koska koronan vuoksi yrityksillä oli vähemmän tai ei lainkaan asiakkaita. Lisäksi useat yritykset ovat riippuvaisia rajat ylittävistä toimitusketjuista, jotka olivat häiriintyneet koronavirusepidemian levittyä maanosasta ja maasta toiseen. Myös yritysten rahoitusasema ja muut taloudelliset toimintaedellytykset heikentyivät voimakkaasti lyhyen ajan kuluessa, sanoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
– Näiden muutosten seurauksena työnantajan edellytykset tarjota työtä henkilöstölleen myös heikentyivät. Lomautettujen määrä kasvoi jyrkästi, koska yritykset joutuivat sopeuttamaan toimintaansa vastaamaan epidemian vuoksi asetettujen rajoitusten ja ihmisten liikkumis- ja ostokäyttäytymisen pienentämää tavaroiden ja palvelujen kysyntää. Yritykset eivät kyenneet sopeuttamaan toimintaansa muuttuneisiin olosuhteisiin ilman työvoiman vähentämistoimia. Lakimuutos oli tarpeellinen.
Epidemia ei ole osoittanut laantumisen merkkejä
Kesällä työttömyysturvalain enimmäismaksuaikaa koskevan säädöskohdan tilapäisen muutoksen voimassaoloa jatkettiin ulottumaan vuoden 2020 loppuun saakka. Samalla lakia muutettiin tilapäisesti niin, että enimmäismaksuajan jäädyttäminen koski lomautettujen lisäksi myös kokonaan tai osittain työttömiä aikajaksolla heinäkuun alusta vuoden 2020 loppuun asti.
Vuodenvaihteeseen mennessä epidemia ei osoittanut laantumisen merkkejä. Alkuvuonna 2021 valtakunnallinen koronaepidemiatilanne on edelleen heikentynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan tällä hetkellä suurimmassa osassa maata epidemia on joko kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Valtakunnalliset ja alueelliset liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ja hallituksen ministerityöryhmä on suunnitellut rajoitusten lisäämistä ja tiukentamista entisestään.
– Valtioneuvosto on päätöksellään tiukentanut anniskelu- ja aukiolorajoituksia 5.12.2020 alkaen. Lapissa sairaanhoitopiiri on koronavirusepidemian perustasolla, mutta alueelle säädettiin käyttöön kiihtymisvaiheessa olevien alueiden rajoitukset, Juuso kertoo.
Yritykset supistavat ja lomauttavat edelleen
Juuso korostaa, että talouselämän ja yritysten kannalta koronatilanne on aivan samanlainen kuin keväällä 2020. Epidemiatilanne vaikuttaa merkittävästi yritystoimintaan, ja se aiheuttaa toiminnan supistamista ja lomautuksia. Aivan samoin kuin viime keväänä yritykset edelleen joutuvat henkilöstöään lomauttamalla sopeuttamaan toimintaansa. Hallituksen asettamat rajoitukset ja ihmisten liikkumis- ja ostokäyttäytyminen pienentävät tavaroiden ja palvelujen kysyntää.
– Viime keväänä säädetyn lakimuutoksen perusteena oleva tilanne on ennallaan, ja sillä perusteella työttömyyspäivärahan enimmäisajan jäädyttämistä olisi luonnollisesti jatkettava myös tämän vuoden puolella. Odotan hallitukselta lakiesitystä, että koronatilanteen vuoksi lomautuksen ajalta maksettua työttömyyspäivärahaa ei oteta huomioon laskettaessa työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaikaa. Olen eilen tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- talouselämä koronapoikkeus talouskriisi koronarajoitukset koronakriisi lomautukset kirjallinen kysymys Kaisa Juuso Työttömyysturva työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Reijonen: Koronakriisi lisää mielenterveyspalveluiden tarvetta
Tukea tarvitaan nyt ja koronan jälkeen – Reijonen lisäisi psykologian koulutusohjelman aloituspaikkoja
Wihonen: Miten hallitus aikoo auttaa lomautettuja ja irtisanottuja?
Antikainen vaatii hallitusta puuttumaan pienten kuntien alasajoon: “Yritysvihamieliseen politiikkaan on tultava loppu”
Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: “Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”
Antikainen: Hallituksen sähläys koronarajoituksissa tekee rajavartijoiden työstä tarpeettoman hankalaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää