LEHTIKUVA
Koronarokotteesta tulossa geopolitiikan ase – rokotteen ensimmäinen jakelija voi sanella ehtonsa
Kilpajuoksu koronarokotteen kehittämiseksi on täydessä vauhdissa. Kysymys ei ole enää vain lääketieteellisestä kunniasta ja mahtavasta taloudellisesta palkinnosta. Nyt ratkaistaan kansakuntien kaapin paikka globaalilla tasolla.
Jokaisen maapallon kansalaisen rokottaminen Covid-19-tautia vastaan kestää kuukausia tai jopa vuosia. Siis sen jälkeen, kun käyttökelpoinen rokote on moninaisten hyväksymisprossien ja valmistusvaiheiden jälkeen saatu markkinoille. Kaikki eivät tule olemaan samassa veneessä, kirjoittaa kanadalainen Maclean’s -verkkosivusto.
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö on ollut globaalissa vastuussa koronapandemian vastaisessa taistelussa. Terveysjärjestö on saanut osakseen myös täyslaidallisen kritiikkiä ja syytöksiä Kiinan etujen ajamisesta tai ainakin tosiasioiden peittelystä.
Kiistanalainen Maailman terveysjärjestö
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti huhtikuun puolivälissä, että USA jäädyttää omalta osaltaan WHO:n rahoituksen, juuri Kiinan liialliseksi väitetyn vaikutusvallan takia. Japanin varapääministeri intoutui puolestaan nimittämään Maailman terveysjärjestöä ”Kiinan terveysjärjestöksi”.
WHO on koordinoinut kansainvälistä yhteistyötä rokotteen kehittämiseksi Covid-19-tautia vastaan. Mutta se ei tarkoita sitä, että järjestö enää aikanaan johtaisi valmiin ja tehokkaan rokotteen jakelua. Yhteisvastuu katoaa kuin henkäys Saharaan ja kuvaan astuvat globaalit intressit sekä pelin politiikka.
Voittaja vie kaiken
Maailman terveysjärjestöllä ei ole osaa eikä arpaa siinä, miten jäsenvaltiot jakelevat rokotteensa, sanoo kansainvälisen terveydenhuollon asiantuntija ja YK:n entinen lainopillinen neuvonantaja David Fidler. Jos vaikkapa Yhdysvallat saa rokotteen ensin valmiiksi, se tulee Fidlerin mukaan jakelemaan sitä ensin ainoastaan omille kansalaisilleen.
– Poliittinen painostus tulee olemaan niin kovaa, että tasa-arvo ja köyhien maiden tarpeet kaikuvat kuuroille korville. Jos Kiina sen sijaan saa rokotteen ensin valmiiksi, se päättää rokotteen globaalista jakelusta.
– Kiina tulee antamaan rokotteen ensin Afrikalle ja vasta sitten Yhdysvalloille, väittää Fidler. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että USA:ssa Kiinan veto voidaan tulkita rokotteen ottamiseksi aseeksi Yhdysvaltoja vastaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotteen kehittäminen David Fidler Maailman terveysjärjestö Covid-19 pandemia rokote koronavirus USA WHO Donald Trump Afrikka Kiina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ennennäkemätön kilpajuoksu käynnissä koronalääkkeen kehittämiseksi – ensimmäiset testit jo käynnissä Covid-19 -tautiin sairastuneilla
Voidaanko korona nujertaa Vasara ja tanssi -strategialla?
Koronaviruksen vuoksi pystytettyjä eristystoimia aletaan purkaa – terveysalan asiantuntijat huolissaan
Meri: Kotimainen rokotetutkimus osa huoltovarmuutta- ”Maskifarssissa näimme, miten kalliiksi tulee tilata terveyttä suojaavia tarvikkeita kesken globaalin kriisin”
Infektiotutkijat varoittavat: Covid-19 jatkuu vielä vuosia – halaukset ja kättelyt ovat pannassa pitkään
Ennätyselvyttävälle Trumpille sataa kiitosta ja kuraa – kannatus silti Obaman vuoden 2012 lukemissa
Junnila: Kiinalaisyritykset uhka kansalliselle turvallisuudelle – 5G- ja liitännäisteknologia poistettava siirtymäajalla
Australialaisesta Qantasista tulossa ensimmäinen lentoyhtiö, joka edellyttää koronarokotusta kansainvälisillä lennoilla
Savio: Hallituksen on varmistettava koronavirusrokotusten edellyttämän logistiikan tehokkuus
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää