Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Koronarokotteesta tulossa geopolitiikan ase – rokotteen ensimmäinen jakelija voi sanella ehtonsa

04.05.2020 |10:02

Kilpajuoksu koronarokotteen kehittämiseksi on täydessä vauhdissa. Kysymys ei ole enää vain lääketieteellisestä kunniasta ja mahtavasta taloudellisesta palkinnosta. Nyt ratkaistaan kansakuntien kaapin paikka globaalilla tasolla.

Jokaisen maapallon kansalaisen rokottaminen Covid-19-tautia vastaan kestää kuukausia tai jopa vuosia. Siis sen jälkeen, kun käyttökelpoinen rokote on moninaisten hyväksymisprossien ja valmistusvaiheiden jälkeen saatu markkinoille. Kaikki eivät tule olemaan samassa veneessä, kirjoittaa kanadalainen Maclean’s -verkkosivusto.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö on ollut globaalissa vastuussa koronapandemian vastaisessa taistelussa. Terveysjärjestö on saanut osakseen myös täyslaidallisen kritiikkiä ja syytöksiä Kiinan etujen ajamisesta tai ainakin tosiasioiden peittelystä.

Kiistanalainen Maailman terveysjärjestö

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti huhtikuun puolivälissä, että USA jäädyttää omalta osaltaan WHO:n rahoituksen, juuri Kiinan liialliseksi väitetyn vaikutusvallan takia. Japanin varapääministeri intoutui puolestaan nimittämään Maailman terveysjärjestöä ”Kiinan terveysjärjestöksi”.

WHO on koordinoinut kansainvälistä yhteistyötä rokotteen kehittämiseksi Covid-19-tautia vastaan. Mutta se ei tarkoita sitä, että järjestö enää aikanaan johtaisi valmiin ja tehokkaan rokotteen jakelua. Yhteisvastuu katoaa kuin henkäys Saharaan ja kuvaan astuvat globaalit intressit sekä pelin politiikka.

Voittaja vie kaiken

Maailman terveysjärjestöllä ei ole osaa eikä arpaa siinä, miten jäsenvaltiot jakelevat rokotteensa, sanoo kansainvälisen terveydenhuollon asiantuntija ja YK:n entinen lainopillinen neuvonantaja David Fidler. Jos vaikkapa Yhdysvallat saa rokotteen ensin valmiiksi, se tulee Fidlerin mukaan jakelemaan sitä ensin ainoastaan omille kansalaisilleen.

– Poliittinen painostus tulee olemaan niin kovaa, että tasa-arvo ja köyhien maiden tarpeet kaikuvat kuuroille korville. Jos Kiina sen sijaan saa rokotteen ensin valmiiksi, se päättää rokotteen globaalista jakelusta.

– Kiina tulee antamaan rokotteen ensin Afrikalle ja vasta sitten Yhdysvalloille, väittää Fidler. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että USA:ssa Kiinan veto voidaan tulkita rokotteen ottamiseksi aseeksi Yhdysvaltoja vastaan.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää