

”Koronanyrkki pöytään nyt” – kansanedustaja Rantanen kritisoi koronatoimia sekavuudesta
Korona on tappanut maailmalla yli kaksi miljoonaa ihmistä ja Ruotsissa ylitettiin 10 000:n rajapyykki. Suomella olisi kaikki edellytykset voittaa koronasota. Ongelmana on hitaus, sanoo kansanedustaja Mari Rantanen (ps.).
– Sisäministeri Ohisalo ei saa ulkorajoja hallintaan. Ulkoministeri Haavisto puolestaan olisi valmis jakamaan rokotteita muihin maihin tilanteessa, jossa pääministeri Marin ei ole saanut hankittua rokotteita riittävän ripeästi edes oman maan kansalaisille.
Rantasen mukaan ulkoministerin toiminta asiassa ei ole solidaarista.
– Ei, se on hulluutta. Vähintäänkin epäisänmaallista toimintaa.
Katso Mari Rantasen haastattelu (juttu jatkuu videoruudun alla):
Mari Rantanen kommentoi koronatilannetta toimittaja Maria Asunnalle. Youtube, 4 min 45 sek.
Oppositio ei saa ajantasaista tilannekuvaa
Puhtaita papereita eivät saa myöskään perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru epämääräisen ulosantinsa takia, saati sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, joka on ikään kuin kadonnut kuvioista.
– On hän sentään olemassa, Rantanen kuittaa lakonisesti, lähteenään Twitter.
Mitä vakavammasta väestön terveyttä ja turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta on kyse, sitä suuremmat vaatimukset kohdistuvat viestintään. Kriisiviestinnän tulisi olla selkeää ja yhdenmukaista, mutta sitä se ei Rantasen mukaan ole.
– Ei meillä oppositiossa ole sen parempaa tilannekuvaa kuin kansalaisillakaan. Hallitus hoitaa asiaa, emmekä me tiedä, mitä kaikkea on tekeillä. Olemme pitkälle lehtitietojen varassa.
Koronanyrkki pöytään kiireesti!
Sekavuus määrittelee johtamista kokonaisuutena.
– Linjakkuus puuttuu, Rantanen sanoo.
Koronakriisiä hoitaa nyt moni eri taho. Ylimpänä on valtioneuvosto erityisasiantuntijoineen sekä Covid-koordinaatioryhmä, jonka nokkamies ilmoitti siirtyvänsä vastuutoimestaan koti-isäksi. Sitten tulevat asiantuntija- ja viranomaistahot STM ja THL. Käytännössä vastuu tilanteen hoidosta on paikallistasolla: sairaanhoitopiireissä ja kunnissa.
– Koronakriisin hoito vaihtelee alueittain. Yhdet onnistuvat, toiset eivät, Rantanen toteaa.
Sekavan hallinnon ytimeen tulisikin lyödä kiireesti koronanyrkillä, jotta johtamisen rakenne selkiytyisi. Koronanyrkki koostuisi parhaista asiantuntijoista ja se välittäisi oikeaa tilannekuvaa hallitukselle.
Kansanedustaja Mari Rantasen mielestä nyrkki olisi pitänyt perustaa jo vuosi sitten, mutta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.
– Järjestelmällistä, lujaa johtamistaitoa tarvitaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi eli koronakriisistä selviämiseksi.
Kolme vaihtoehtoa: paeta, sairastaa tai rokottaa
Mitä pitäisi tapahtua, että me kaikki saisimme vihdoinkin elää ”iloista 20-lukua”?
Rantasen mukaan kansalaisten on vielä sinniteltävä muutamia kuukausia ja tingittävä mukavuudestaan. Rokote on välttämätön kriisin selättämiseksi.
– Rokotteen vaihtoehtona on pakoilla koronavirusta tai sairastaa arvaamaton tauti.
Rantanen ymmärtää ihmisten huolet rokotteen suhteen, mutta kannustaa ihmisiä luopumaan salaliittoteorioista.
– Moni entinen kollegani on rokotettu, eikä mitään sivuoireita ole tullut, päinvastoin: olen saanut rokotteista vain hyvää viestiä sairaanhoitajilta ja ensihoitajilta.
Rokottamista tulisi hänen mielestään nopeuttaa kaikin tavoin. Myös Puolustusvoimia voidaan pyytää apuun, kuten esimerkiksi Saksassa, jossa armeija osallistuu rokotejakeluun joissakin osavaltioissa.
– Puolustusvoimilla on ylivertainen osaaminen nopeassa läpivirtauksessa, varustuksessa ja logistiikassa, Rantanen muistuttaa.
Hallituksen on estettävä koronalinko rajoilla
Aivan keskeiset kysymysmerkit liittyvät vapaaseen liikkuvuuteen. Kansanedustaja Rantasesta on ”umpihullua, että raja vuotaa tautia mutta suomalaisilla on rajoituksia”.
– Jos valtio ei kykene kontrolloimaan rajaansa, niin mitä muuta se silloin kykenee kontrolloimaan?
Rantanen toivoo sisäministerin havahtuvan välttämättömään eli taudin leviämisen estämiseen, kuten tartuntatautilaki määrää.
– Jos rajavalvontaa ja kaikkien tulijoiden testauksia ei saada kuntoon, tuntuvat muut rajoitustoimet epäoikeudenmukaisilta, kuten ravintolarajoitusten jatkaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hoitajien potilaisiin kohdistamat henkirikokset järkyttävät – Rantanen: ”Terveydenhuoltoon tarvitaan tarkempaa valvontaa”

Kansanedustaja Lundén: Ravintolarajoituksista aiheutuvat tappiot minimoitava ja korvattava – “Monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää