LEHTIKUVA
Koronan takia isät ulos sairaalasta synnytyksen jälkeen – Simula: ”Perheiden tuesta huolehdittava riittävin resurssein”
Koronakriisin vaikutukset ja rajoitukset ovat yltäneet myös synnytyssairaaloiden toimintaan. Tästä viikosta alkaen odottavan äidin puolison tai tukihenkilön läsnäolo yliopistollisessa sairaalassa on rajattu vain käynnistyneeseen alatiesynnytykseen, mutta sektioon tai synnytyksen käynnistykseen puoliso ei enää pääse osallistumaan. Niin ikään vierihoito-osastolle ei puolisolla ole pääsyä synnytyksen jälkeen.
– On erityisen tärkeää turvata äitien ja vastasyntyneiden sekä hoitohenkilökunnan terveys tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, mutta on ymmärrettävä samalla, että rajoitukset osuvat erittäin herkkään paikkaan. Synnytys on ainutlaatuinen, jännittävä ja jopa pelottava kokemus, ja nyt etenkin ensisynnyttäjät ovat erittäin haastavassa tilanteessa, toteaa perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Jenna Simula.
Huoli hoitohenkilökunnan riittävyydestä
Useissa perheissä huoli kohdistuu erityisesti hoitohenkilökunnan riittävyyteen osastohoidon aikana. Esimerkiksi perhehuonejärjestelyillä on voitu saada erityistä tukea puolisosta tai tukihenkilöstä niille äideille, joiden synnytys ei ole ollut helppo ja avuntarve on synnytyksen jälkeen suurta.
Rajoitukset osuvat synnyttävän äidin lisäksi myös isään.
– Esimerkiksi sektion jälkeen osastoaika voi olla pitkä, eikä siten isällä ole mahdollisuutta nähdä vastasyntynyttä lastaan ja olla puolisonsa tukena pitkälläkään osastojaksolla. Lisäksi synnytyksen jälkeiseen ohjaukseen ei isällä ole nyt oikeutta päästä, Simula kommentoi koronarajoitusten aiheuttamia seurauksia.
Lisää kotikäyntejä synnytyksen jälkeen
Vastikään on uutisoitu tammi- ja helmikuun tilastoista, joiden mukaan syntyvyys saattaisi kääntyä viimein kasvuun tänä vuonna. Simula onkin huolestunut koronatoimien mahdollisista negatiivisista vaikutuksista synnytyskokemuksiin, joilla voi olla pitkällä aikavälillä vaikutusta myös syntyvyydelle.
Hän vaatii hallitusta ryhtymään toimiin, jotta synnytyssairaaloiden poikkeukselliset rajoitukset eivät lisää negatiivisia synnytyskokemuksia ja jotta rajoitusten aiheuttamiin pelkoihin saa ajoissa apua. Ratkaisuna poikkeukselliseen tilanteeseen hän näkee myös kotikäyntien lisäämisen, jotta ohjausta ja neuvontaa voitaisiin antaa lapsen vanhemmille kotona synnytyksen jälkeen.
– Negatiiviset synnytyskokemukset vaikuttavat siihen, uskaltavatko perheet välttämättä haaveilla uudesta raskaudesta tulevaisuudessa. Voisiko esimerkiksi kotikäyntejä lisätä synnytyksen jälkeen, jotta perheitä voitaisiin tukea parhaalla mahdollisella tavalla?Mielestäni tulisi myös pohtia, olisiko erilaisilla koronatesteillä mahdollista testata tulevat vanhemmat, jolloin negatiivisen testin tehneet tai jo koronan sairastaneet isät pääsisivät normaalisti synnytykseen mukaan, Simula ehdottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tukihenkilö kotikäynnit perheet koronavirus synnytyslaitokset vanhemmat hoitohenkilöstö Jenna Simula perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin
Juvonen: Koronahoitajille vaarallisen työn lisää ja oikeus koronatesteihin – muuten he vaihtavat alaa eivätkä enää palaa
Pulaa maskeista, visiireistä, suojatakeista, entä onko tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa riittävästi? Onko Suomi varautunut kunnolla koronavirukseen? Katso kokonaistilanne tästä jutusta
Juvonen: Suomi pelaa hoitajiensa kanssa venäläistä rulettia – ”Koronatestejä ja suojavaatetusta lisättävä ja alan työntekijöille heti vaarallisen työn lisä”
PS-kansanedustajat hallituksen koronavirustoimista: ”Suojavarustetasosta ja testaamisesta pitää olla rehellinen”
Kattavan karanteenin hyötynä olisi, että yhteiskunta voisi sen jälkeen jälleen käynnistyä nopeammin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää