Koronakriisi antaa ajatuksille siivet: Pohjolan unioni olisi vahvojen valtioiden liitto
Pandemia on pistänyt talouden polvilleen Euroopan unionissa ja eväät nousuun ovat toistaiseksi hukassa. Uusia ajatuksia kaivataan ja niitä löytyy ainakin Norjasta: liikemies pistäisi Ruotsin ja Norjan vahvuudet yhteen valtioon. Ajatusleikkiä voisi jatkaa pidemmällekin.
Norja ei ole EU:n jäsen, sillä on oma valuutta ja velaton kansantalous. Ruotsi on EU:n jäsen mutta maalla on oma valuutta ja vahva teollisuus.
– Ideaali ratkaisu olisi, jos Norja ja Ruotsi löisivät hynttyyt yhteen. Meillä on rahat ja teillä on teollisuus, sanoo sijoittaja ja liikemies Jan Petter Sissener Dagens Nyheterin haastattelussa.
Oppi niukkuudesta mennyt perille
Sissener ei usko pandemian V-muotoon. Siis siihen, että mörkö katoaa yhtä nopeasti kuin tulikin. Norjassakin on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat saaneet maistaa työttömyyden katkeraa kalkkia. Pelko tulevasta ja oppi niukkuudesta tulevat jäämään ihmisten mieleen. Kansa ei tärvää rahaa ympäriinsä, kuten entisessä maailmassa tapahtui.
– Virus voi palata toisessa aallossa ja pandemia on jo ehtinyt muuttaa käytöstapojamme. Emme ehkä matkustele kuten ennen, kysymysmerkkejä on paljon. Kukaan ei voi pakottaa kansaa reissaamaan tai ylipäänsä kuluttamaan rahojaan.
– Kansa on oppinut varovaiseksi. Ja on selvää, että osa työnantajista ottaa firmasta läskit pois koronan varjolla. Jos jonkun työpanokseen ei olla tyytyväisiä, hän ei ehkä saa palata entisiin töihinsä. Siksi uumoilen, että työttömyys tulee olemaa pysyvämpää sorttia, sanoo norjalainen finanssimies.
Norjalla rahastossa 1000 miljardia euroa
Norja saa öljystä puolet kaikista teollisuuden verotuloista ja öljyrahaston arvo ylitti tuhat miljardia euroa vuoden alussa. Maan täytyy kuitenkin päästä eroon öljyriippuvuudesta ja siihen tarvitaan näkemystä sekä investointeja. Ruotsin teollisuuden voima ja maan markkinointikyky olisivat juuri sitä, mitä Norja kaipaa. Perinteinen, kehittyvä teollisuus on avain parempaan huomiseen.
– Kuulun niihin, jotka eivät usko Norjan mahdollisuuksiin vaikuttaa maailman hiilidioksidipäästöihin. Olen ehkä enemmänkin ilmastoskeptikko, joka usko ilmaston muuttuvan huolimatta meidän tekosistamme.
PU:ssa lähes 30 miljoonaa asukasta
Pohjoismaiden unioni ei ole aivan tuore ajatus. Vuosina 1397-1523 Kalmarin unionia tosin harva muistaa. Silloin käytiin saksalaisen Hansa-liiton mahtia vastaan, siinä mielessä nykyajassa on samoja piirteitä kuin poliittisessa tilanteessa 500 vuotta sitten.
Vajaat kolme vuotta sitten ranskalaisen BNP Baribas-pankin pohjoismaiden johtaja Eirik Winter perusteli Pohjoismaiden valtioliittoa nykyajan näkökulmasta: Pohjoismaiden unioni olisi maailman 10. suurin kansantalous ja sen ääni kuuluisi paljon paremmin kuin yksittäisten valtioiden. Hänen mukaansa tämä on tärkeätä EU:n hajanaisuuden, Venäjän uhan, islamistisen ekstremismin ja amerikkalaisen protektionismin alla ja paineissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jan Petter Sissener Eirik Winter BNP Paribas hiilidioksidipäästöt Norjan ölyrahasto virus valtioliitto Norja-Ruotsi V-muoto Kalmarin unioni Pohjoismaiden unioni PU koronakriisi pandemia Euroopan unioni työttömyys EU
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää