Wikipedia
Korona maailmalla: Tukholma tavoittelee laumasuojaa – Venäjä valvoo karanteenia kameroilla
Kevään edetessä valo yltää pandemian pimeyteen asti. Tukholmassa yrittää astella kohti laumasuojaa ja koronakarkurit jäävät kiinni Venäjällä. Tanska ja Norja aloittavat koronarajoitusten purkamisen pääsiäisen jälkeen. Afrikka on vielä suuren tuntemattoman edessä.
Laumasuoja alkaa toimia, kun väestöstä 60 prosenttia on saanut koronatartunnan. Tukholman asukkaista jo 30-40 prosentilla on ollut covid-19 -tauti, oireeton tai oireellinen. Näin arvelee professori Jan Albert. Hänen mukaansa kaupungissa on selvitty suhteellisen hyvin ankarasta pandemia-ajasta, vaikka rajoitukset ovatkin suosituksia.
Professori itsekin on muuttanut elintapojaan:
– En ole ollut suuremmilla päivällisillä ja mietin mitä teen. Pesen kädet entistä huolellisemmin, kun tulen töistä tai ruokakaupasta, Albert sanoo. Pääsiäiseksi hän matkusti Ruotsin länsirannikolle.
Kamera tunnistaa kulkijan Venäjällä
Venäjällä määräys ei ole suositus. Karanteenista karannut voi jäädä kiinni minuutissa. Ansio tästä lankeaa viranomaisten 170 000 kameralle, joista 10 000 on jo varustettu henkilöntunnistuksella. Pandemia antaakin nyt presidentti Vladimir Putinin hallinnolle mahdollisuuden testata kattavaa fyysistä valvontaa.
Kameravalvonta on käytössä Moskovassa. Yhden maaliskuisen viikon aikana poliisi on napannut kiinni 200 karanteenista karannutta. Seurauksena rikkureille on lätkäisty sakkoja. Sosiaalisessa mediassa on huhuttu paljon rajummistakin rangaistuksista.
Afrikassa pelätään kaaosta
Afrikan valtioilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet selvitä pandemiasta. Covid-19 -tautia on tavattu jo lähes jokaisessa Afrikan maassa. Etelä-Afrikalla on käytössään liikkuvia testiyksiköitä, kun Nigeriassa on pulaa kaikesta.
– Kansa on paniikissa. Emme tiedä mitä on tapahtumassa ja sairastuneita tulee koko ajan lisää, kertoo lääkäri Joseph Olusina Lagosista. Hän pelkää levottomuuksia, jos viranomaiset eivät saa tautia kuriin.
– Voi tulla mellakoita ja mielenosoituksia, kansa on nälissään jo nyt.
Valoa kohti
Pääsiäisen jälkeen valo voittaa, on aina voittanut. Eurooppa on pian matkalla ulos kriisistä. Ainakin Tanska, Norja, Itävalta ja Tšekki valmistautuvat purkamaan ensimmäisiä rajoituksia pandemian hellittäessä otettaan. Hiljalleen ja varovasti, mutta kuitenkin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- henkilöntunnistus kuvantunnistus ulos kriisistä "case is closed" rajoitusten purku pandemiarajoitukset Joseph Olusina Jan Albert laumasuoja Etelä-Afrikka Covid-19 Nigeria Vladimir Putin Itävalta Norja Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Virus vastaan valtio – korona leviää räjähdysmäisesti Venäjän arktisilla työmailla
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää