

LEHTIKUVA
Korona luo epävarmuutta – diktaattoreiden pallit huojuvat ja alamaailmassa otteet kovenevat
Pandemia on tukalaa aikaa totalitäärisille valtioille ja ryhmittymille. Se nimittäin osoittaa, että omaa totuutta ei ole olemassa, korona koskee kaikkia. Turkki reagoi kiirehtimällä EU-jäsenyysneuvotteluja, Pohjois-Korean johtaja hakee tukea pikkusiskosta ja rikollisjengien johtajat halaavat yhä tiukemmin aseitaan.
Vielä viime viikon lopulla Turkin terveysministeri kehotti jokaista turkkilaista julistamaan ”oman hätätilan” koronan takia ja testituloksista oli erimielisyyttä. Lisäksi valtionjohto joutui torjumaan nousevaa paniikkia ja huhuja siitä, että Turkki vetäisi joukkonsa Syyrian Idlibistä. Maanantai-iltaan mennessä pandemia oli vaatinut Turkissa 37 uhria ja sairastuneita oli virallisen tiedon mukaan 1 529.
Turkki käänsi kelkkansa
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sai lopulta kynänsä kuuluviin Financial Timesin mielipidesivuilla. Kun kohteliaisuudet on vaihdettu, ulkoministeri vertaa Hurriyet-verkkopalvelun mukaan Syyrian pakolaisten tilannetta palestiinalaisten asemaan Gazan alueella ja sanoo Syyrian sodan maksaneen Turkille tähän mennessä 40 miljardia dollaria.
Kirjoituksen lopussa seisoo yllätys: Turkin, Britannian ja EU:n on löydettävä yhdessä keinot Syyrian tilanteen vakauttamiseksi ja samalla EU:n on nopeutettava Turkin jäsenyysprosessia.
Pikkusiskoon voi aina luottaa
Pohjois-Koreassa ei kuulemma ole tavattu koronaa ja vielä viikonloppuna valtion sotilasjohto tarkkaili ampumiaan ohjuksia toinen toisensa kyljessä, vailla minkäänlaista suojanhaituvaa. Johtajan henkivartijoilla hengityssuojat tosin on jo nähty. Pohjois-Korea on tiukasti liitoksissa Kiinaan, joten nolla koronatartuntaa on tilastollinen mahdottomuus.
Diktaattoreilla on henkiriepunsa takeena tarkka poliittinen vainu tai ainakin vainoharhaisuus. Al Jazeeran julkaisemien tietojen mukaan Pohjois-Koreaan on julistettu hätätila koronan takia, ensimmäinen tapaus havaittiin jo 27. tammikuuta.
– Maan johto on huolissaan väestön panikoinnista ja sosiaalisesta rauhattomuudesta mahdollisessa tilanteessa, jossa koronavirus tappaisi maassa satojatuhansia ihmisiä, sanoo tutkija Peter Ward Al Jazeeran verkkopalvelussa.
Niinpä yksinvaltias Kim Jong-un on kansannousun ja palatsivallankumouksen pelossa kiirehtinyt jakamaan valtaansa luotetuilleen ja lähin heistä on pikkusisko Kim Yo-jong. Sisko näyttää ottaneen maan ulkopoliittiset ohjakset sillä aikaa, kun veljen katse porautuu mahdollisiin pettureihin, jotka voisivat syöstä diktatuurin historian roskatynnyriin.
Tehostettua perintää ja uusia tulonlähteitä
Rikollisjengien johtajilla on samat olemisen ongelmat kuin muillakin väkivaltaan nojaavilla yksinvaltiailla. Kehenkään ei voi luottaa ja lähtö on aina lähellä. Koronan ja rajoitusten myötä juhlivan yläluokan kokaiininkysyntä on romahtanut ja se johtaa kovempiin otteisiin kentällä.
– Kun myytävä loppuu täytyy keksiä uusia tulonlähteitä ja se lisää kilpailua jengien välillä. Toimet kovenevat, sanoo poliisin analyytikko Sven Granath SVT:n uutisissa.
Rikollisten toimeliaisuus lisääntyy poliisin suunnatessa resurssinsa koronan takia muualle.
– Seurauksena ampumiset lisääntyvät. Rikolliset lukevat uutisia siinä kuin muutkin ja he tietävät, että poliisi on tällä hetkellä erityisen haavoittuvainen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kim Yo-jong Peter Ward Mevlüt Çavuşoğlu Idlib koronavirus Kim Jong-un Euroopan unioni Jengirikollisuus Pohjois-Korea Turkki Syyria
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yskästä on tullut rikollisten ase ja pilavideon aihe – ruotsalaisia ei naurata

Rikolliset ostelevat koronan kurimuksessa kituvia ravintoloita Tukholmassa – motiivina rahanpesu
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää