

PS ARKISTO
Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto pahasti ruuhkautunut – Koponen: “Tässä rakennellaan tulevaisuuden pahoinvointipommia”
Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa tuottavan YTHS:n ajanvaraus on pahasti ruuhkautunut, uutisoi Helsingin Sanomat. Opiskelijat ovat joutuneet hakeutumaan lääkäriin joko julkiselle tai yksityiselle puolelle jo viime vuoden tammikuusta alkaen, sillä lääkäriaikoja ei ole lainkaan varattavissa. Kansanedustaja Ari Koponen on tyrmistynyt.
– Nyt puhutaan nuorten opiskelijoiden terveydenhuollosta, jonka tulisi olla prioriteettilistalla hyvin korkealla. Autetaanko siis ennaltaehkäisevästi, kun isoa vahinkoa ei ole vielä tapahtunut, vai korjataanko jo rikki mennyttä? kysyy kansanedustaja Ari Koponen.
Valtion varat eivät ole loputtomat
Osa YTHS:n rahoituksesta saadaan palvelujen järjestäjän Kelan kautta, joka puolestaan saa rahat valtion budjetista. Rahoituksen puute on ollut hallituksen tiedossa, mutta asialle ei ole tehty mitään.
– Valtion käytettävissä olevat varat eivät ole loputtomat. Hallituksen täytyy priorisoida. Nämä ovat niitä arvovalintoja. Esimerkiksi reilut 7 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja kanavoitiin viime vuonna hallituksen toimesta Etiopian ilmatieteenlaitokselle, kauhistelee Koponen.
Järjestelmä on romahtanut
Lisäksi opiskelijat itse kustantavat 23 % YTHS:n budjetista vuosittaisilla 72,60 euron suuruisilla terveydenhoitomaksuilla. Maksu on pakollinen riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija YTHS:n palveluja. Koponen kyseenalaistaa, saavatko opiskelijat rahansa takaisin, jos palveluita ei pystytä tarjoamaan.
– Suomessa on neljä merkittävää terveydenhuollon toimijaa: julkinen, yksityinen, työterveys ja YTHS. Olisiko jo aika tunnustaa, että järjestelmä on romahtanut? Tässä rakennellaan tulevaisuuden pahoinvointipommia, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksityinen terveydenhuolto terveydenhoitomaksut Etiopian ilmatieteenlaitos korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolro korkeakouluopiskelijat terveydenhuollon resurssit veronmaksajien rahat työterveys prioriteetit julkinen terveydenhuolto lääkäriin pääsy Ari Koponen YTHS Helsingin Sanomat Kela opiskelijat Terveydenhuolto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Terveydenhuoltojärjestelmä unohdettiin kokonaan turvallisuusselonteossa – “Muistaako hallitus lainkaan, mitä koronapandemian alussa tapahtui?”

Haluatko sote-aluejohtajaksi? Vaivan palkkaa jopa 17 400 €/kk – edes pääministerille ja tasavallan presidentille ei makseta näin paljon

Koponen kritisoi nykymuotoista kehitysapua: Käytetään nämäkin varat kotimaassa työntekijöiden palkkauksen ja työolojen parantamiseen

Juvonen: Ei pakkolakeja vaan palkkaa hoitoalan ammattilaisille

Terveydenhuollon työntekijöiden työolosuhteet on saatava kuntoon – Arja Juvonen: Lääkärit ja hoitajat nääntyvät tietojärjestelmä Apotin edessä

Tohtori ja kansanedustaja Sakari Puisto kannustaa opiskelijoita hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana: ”Näkemystä, kokemusta ja verkostoja”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää