

LEHTIKUVA
Korean koronapotilas n:o 31 ei suostunut testiin – tartutti satoja
Koronaviruksen leviämistä ja tartuntareittejä on pyritty jäljittämään eri maissa. Etelä-Koreassa viranomaiset ovat pystyneet jäljittämään kolmekymmentä ensimmäistä koronapotilasta, heidän tartuntojensa alkulähteet ja heidän kontaktinsa muihin ihmisiin hyvinkin tarkasti. Mutta sitten tuli potilas numero 31, joka omalla holtittomalla toiminnallaan sekoitti kaiken.
Etelä-Korean ensimmäinen varmistettu koronatapaus oli kiinalaisnainen, joka lensi Soulin lentokentälle Wuhanista tammikuun lopulla. Nainen eristettiin välittömästi. Seuraavien neljän viikon aikana tartuntoja oli vain vähän: 30 koronatapausta kuukauden aikana. Mutta sitten tuli koronapotilas numero 31 ja muutti kaiken. Maassa todettiin maaliskuun alussa satoja uusia koronavirustartuntoja, jotka keskittyivät Daegun kaupungissa sijaitsevan kirkon ja sairaalan yhteyteen, kertoo uutistoimisto Reuters jutussaan.
Ensimmäiset viruksen kantajat tulivat suoraan Wuhanista
Etelä-Korean viranomaiset ovat kyenneet jäljittämään 30 ensimmäistä tartunnan kantajaa ja heidän yhteytensä muihin ihmisiin hyvinkin tarkasti. Muutama ensimmäinen tapaus tuli suoraan Wuhanista. Potilas numero 6 oli ensimmäinen paikallisesti tartunnan saanut.
Monilla alkupään tapauksilla oli yhteyksiä toisiinsa – he olivat esimerkiksi saman perheen jäseniä. Oman perheen lisäksi heillä oli vaihteleva määrä kontakteja muihin ihmisiin. Ensimmäisten 30. tapauksen ihmiskontaktien määrä vaihteli nollasta tai muutamasta ihmisestä 450 kontaktiin.
Näihin verrattuna potilas numero 31 oli aivan omaa luokkaansa. Viranomaiset ovat laskeneet hänen olleen kontaktissa peräti 1 160 muuhun ihmiseen. Nainen ei aluksi suostunut edes koronatestiin, vaikka lääkärit sitä hänelle tyrkyttivät ja vaikka hänellä oli selkeät koronan oireet.
Ei testiin vaan buffettiin syömään
Potilas numero 31 on 61-vuotias nainen, joka oli joutunut lievän liikenneonnettomuuden takia sairaalaan Daegussa. Sairaalassa ollessaan hän osallistui läheisen kirkon jumalanpalveluksiin kahdesti. Kyseinen kirkko on yksi koronan leviämisen keskuksista Etelä-Koreassa. Jo ensimmäisen kirkossa käynnin jälkeen sairaalan lääkärit ehdottivat naiselle koronatestiä, koska hänelle oli noussut korkea kuume.
Mutta nainen aloitti vastuuttoman käytöksen heti kärkeen: hän ei suostunut koronatestiin, vaan ajoi mieluummin ystävänsä kanssa taksilla hotellin seisovaan pöytään syömään. Noutopöydässä ruokailu on tartunnan leviämisen kannalta melkoinen riski.
Pari päivää myöhemmin nainen vihdoin suostui testiin, joka osoitti hänen kantavan koronavirusta. Muutamaa päivää tämän jälkeen todettiin satoja uusia koronatartuntoja, joilla oli yhteys kirkkoon tai sen lähialueille. Kyseessä on valtavan kokoinen kirkko, sillä näihin kahteen jumalanpalvelukseen osallistui yhteensä 9 300 ihmistä, joista yli tuhat valitti myöhemmin flunssan kaltaisia oireita.
Tuomiopäivän kultti
Business Insider -lehden mukaan kyseessä on Shincheonji-kirkkokunta, jota on usein luonnehdittu jonkinlaiseksi tuomiopäivän kultiksi. Kirkkokunnalla on noin 250 000 jäsentä, joista 20 000 asuu Kiinassa, monet heistä Wuhanissa.
Kirkkokunnan vuonna 1984 perustanut Lee Man-hee on BBC:n uutisen mukaan viranomaisten tutkinnassa koronaepidemian vuoksi. Hänen epäillään haitanneen viranomaisten työtä heidän yrittäessään jäljittää seurakunnan jäseniä. Peräti 200 000 kirkon jäsentä on jo pistetty koronatestiin.
Tartuntojen määrä räjähti
Reutersin artikkelia kirjoitettaessa Daegun alueella oli maan ylivoimaisesti suurin koronakeskittymä: 3 600 todettua tartuntaa, joista suurin osa liittyi kirkkoon ja sairaalaan. Vertailun vuoksi pääkaupunki Soulissa oli samaan aikaan alle sata tartuntaa.
– Koronavirus tarttuu ja leviää helpoimmin epidemian puhkeamisen alkuvaiheissa, kommentoi terveysministeri Park Neung-hoo lehdistötilaisuudessa. Siksi ennakoiva toiminta on ensiarvoisen tärkeää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suuret EU-maat sulkeutuvat koronaviruksen vuoksi

Suomi sulkeutuu ja siirtyy poikkeustilaan koronan vuoksi – Suomen Punainen Risti aloitti rasisminvastaisen viikon

Suomessa koronaa testataan pihistellen: Omalla rahallakaan ei välttämättä pääse – sairastuneiden todellista määrää ja sijaintia jo lähes mahdotonta tietää

Kiinan talousluvut hurjassa syöksyssä koronaviruksen vuoksi – Italiassa 16 miljoonaa ihmistä karanteenissa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Niikko: ”Suomen tulee turvata hengityssuojainten saatavuus ja kieltää niiden myynti rajojen ulkopuolelle”

Aasiassa uusia tartuntoja – rajoitustoimet kiristyvät

Ennennäkemätön kilpajuoksu käynnissä koronalääkkeen kehittämiseksi – ensimmäiset testit jo käynnissä Covid-19 -tautiin sairastuneilla

Koronatilastointi kuralla, THL ei tiedä, mitä sairaaloissa tapahtuu – Dosentti moittii: “Pitäisi olla teknisesti yksinkertaista”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää