Artikkeli kuva

YOUTUBE

Kopterit raivaamaan kehitysmaiden miinakenttiä

08.08.2016 |17:07

Maastoon jääneet maamiinat ovat monia tautejakin pahempi tappaja kehitysmaissa. YK:n tilastojen mukaan miinoja on jäänyt maailman sotatantereille 110 miljoonaa ja ne tappavat 15 000 – 20 000 ihmistä vuosittain. Uhrit ovat useimmiten siviilejä: naisia, vanhuksia ja lapsia. Miinanraivauksen ongelma on ollut kalleus ja työn ilmeinen vaarallisuus. Nyt ongelmaan on kehitteillä omaperäinen ratkaisu ja sen on kehittänyt Afganistanista lähtöisin oleva Massoud Hassani. Hänen työnsä todistaa, että ratkaisut kriisimaiden ongelmiin voivat löytyä omasta takaa.

Hassanin ratkaisu moderniin miinanraivukseen on kauko-ohjattujen pienoishelikopteriden hyödyntäminen miinojen paikallistamisessa ja myös tuhoamisessa. Homman ideana on, että kameralla varustettu pikkukopteri pörrää kohdealueen yllä ja sen ottamista kymmenistä yksittäiskuvista luodaan ohjelmallisesti kolmiulotteinen kartta. Tämän jälkeen kopteriin ruuvataan metallinpaljastin, joka löytää kohteen miinat ja ne merkitään automaattisesti aiemmalla keikalla luodulle kartalle. Loppuhuipennuksena kopteri kuskaa miinojen niskaan pienet räjähdepanokset, jotka laukaistaan automaattisesti etätyönä.

Massoud Hassanin kopterin on tarkoitus korvata ihmiset ja koirat miinanraivaajina ja automatisoida etsintä sekä tuhoaminen vaarattomaksi rutiinityöksi. Jos automaatio onnistuu, miinanraivauksen nopeus voi kasvaa 20-kertaiseksi nykyisestä. Miehen kunnianhimoisena tavoitteena onkin putsata maailmasta 100 miljoonaa maamiinaa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Miinojen poistamista taistelukentiltä haittaa niiden edullisuus aseina: Maamiina maksaa YK:n arvion mukaan halvimmillaan kolmisen dollaria, sen raivaaminen taasen yli 150 dollaria kappaleelta. Siis yhden miinan raivaaminen vaatii viisikymmentä kertaa enemmän rahaa kuin sen valmistaminen. Näin siis perinteisellä tavalla toimittaessa.

Hassani on kertonut BBC:lle saaneensa puhtia kehitystyöhönsä lapsuuden kokemuksistaan Kabulin lähistöllä. Siellä Massoudin ja hänen ystäviensä omatekoiset lelut jäivät usein leikkien melskeissä vieressä sijainneiden miinakenttien vangiksi.

Katso video GizMagin sivuilta >

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää