PS ARKISTO
Koposen lakiesitys tunteita herättävästä aiheesta hyväksyttiin: “Koulukiusaaminen on vakava uhka myös toisen asteen oppilaille”
Hallitus on lisäämässä lakiin kansanedustaja Ari Koposen ehdotuksen (LA 27/2020 vp), jonka mukaan koulun opettaja tai rehtori on velvollinen ilmoittamaan tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta kiusaamisesta ja väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle.
– Ihmettelin, ettei tätä pykälää ole ollut toisen asteen koulutuksen laeissa, vaikka perusopetuslakiin se on kirjattu. Koulukiusaaminen on vähintään yhtä vakava uhka myös toisen asteen oppilaille, harmittelee perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
– Ongelmat eivät ratkea pelkästään hallituksen toimin, vaan tarvitaan myös opposition kuuntelemista. Olen hyvin onnellinen, että kova työni koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi etenee nyt lakimuutosten tasolle, Koponen iloitsee.
Toimenpiteet eivät välttämättä riittäviä
Opetus- ja kulttuuriministeriö on laatinut uuden lakipaketin, joka sisältää edellä mainitun kirjauksen lisäksi myös muita Koposen tekemiä ehdotuksia. Toisessa lakialoitteessa (LA 6/2021 vp) Koponen ehdottaa keinoja puuttua kiusaamistilanteisiin: rehtori saisi myöntää jälki-istuntoa, evätä kiusaajalta osallistuminen opetukseen kolmen päivän ajaksi sekä erottaa oppilaan määräaikaisesti kahden viikon ajaksi. Näitäkin ehdotuksia laatiessa on Koposen mukaan kuultu koulun arjessa työskentelevien ihmisten tarpeita sekä tehty yhteistyötä opetusalan ammattilaisten kanssa.
Valitettavasti tämän lakialoitteen hallitus on hyväksynyt vain osittain: rehtorille annetaan oikeus antaa jälki-istuntoa sekä evätä kiusaaja opetuksesta, mutta vain jäljellä olevan päivän ja seuraavan ajaksi. Koposen mielestä lakiin lisättäväksi esitetyt toimenpiteet vaativat riittävän ajan ollakseen vaikuttavia. Perusteluista ei käy ilmi, miksi perusopetuksessakin epääminen ei voisi olla mahdollista enintään kolmeksi päiväksi.
– Vakavien kiusaamistilanteen käsittelyt vievät usein pidemmän ajan kuin yhden koulupäivän. Oppilaiden ja koulun henkilökunnan työrauha ja turvallinen opiskeluympäristö pitäisi voida paremmin varmistaa. Tämä on laaja ongelma, johon ei ole vain yhtä ratkaisua, mutta vihdoin on tulossa konkreettisia toimia kiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin, toteaa Koponen.
Yhteistyö on avain asioiden muuttamiseen
Koponen on jättänyt eduskuntakäsittelyyn jo aiemmin yli 50 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteensa koulukiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi. Lisäksi molemmat hänen edellä mainituista kiusaamista koskevista lakialoitteistaan allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa, vaikka enemmistön tuen saaminen yksittäisen kansanedustajan aloitteelle on todella harvinaista.
Aloitteillaan Koponen on halunnut kiinnittää huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja samalla vaatia lainsäätäjiltä toimenpiteitä sen vähentämiseksi, sillä pelkät kauniit puheet kiusaamisen ja väkivallan vastaisuudesta eivät riitä. Valtion on hyödynnettävä kaikki keinot ison ongelman ratkaisemiseksi. Koponen haluaa kiittää myös äänestäjiään, sillä ilman heitä hänellä ei olisi mahdollisuuksia vaikuttaa tällä tasolla.
– Työni heikoimmassa asemassa olevien eteen eduskunnassa jatkuu. Yhdessä olemme enemmän, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kouluväkivalta lakiesitykset toisen asteen koulutus Ari Koponen perusopetus lakialoite Koulukiusaaminen Väkivalta kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koposelta jo toinen lakialoite koulukiusaamisongelman ratkaisemiseksi: “Tarvitsemme lakiuudistuksia kiusaamiseen puuttumiseksi”
Koponen huolissaan nuorten kasvavasta väkivallasta: “Viranomaisilla oltava työkalut väkivalta- tai päihdekierteen katkaisemiseksi”
Ari Koposen työ kouluväkivaltaa vastaan on tuottanut tulosta: “Yhteistyö on avain asioiden muuttamiseen”
Koposelta jo toinen yli 100 nimeä kerännyt lakialoite: “Koulukiusaaminen ei lopu pelkällä pääntaputtelulla”
Nepsylapset syrjäytetään yhteiskunnasta – Koponen: ”Hallitus pyörittelee peukaloitaan”
Koponen: Kelan puhelinpalvelun pitäisi olla maksuton – “Tämä epäkohta on korjattava!”
Koponen tyytyväinen lakialoitteidensa saamasta kannatuksesta yli puoluerajojen: “On hienoa, että kiusaamisasia otetaan vakavasti eduskunnassa”
Hallituksen toteuttama sitouttavan kouluyhteistyön malli käytännössä identtinen Ari Koposen kansalaisaloitteen kanssa – “Tämä on askel kohti parempaa”
Vain hyvinvoiva lapsi voi oppia ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa – Koponen: Vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy vahvemmin mukaan perusopetukseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää