LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koposen kansalaisaloitteella mutkia matkassa
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen kansalaisaloite lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttumisesta on käsitelty sivistysvaliokunnassa. Valiokunta ehdottaa kansalaisaloitteen hylkäämistä. Perussuomalaiset jättivät asiasta vastalauseen valiokunnan mietintöön.
Kansalaisaloitteessa esitetään säädettäväksi lakia, joka velvoittaa saamaan jokaiseen maamme alakouluun ratkaisukeskeisiä ja terapeuttisia valmiuksia omaavan aikuisen. Sivistysvaliokunta katsoo, että koulukiusaaminen on vakava ongelma ja että oppilaiden hyvinvointia tulee tukea tehokkaasti. Valiokunta ei kuitenkaan näe tarvetta ryhtyä kansalaisaloitteen mukaisiin toimiin.
– Aloite sai valiokunnassa erittäin hyvän käsittelyn ja kuulimme neljässä eri kokouksessa yhteensä 25 asiantuntijaa. Koulumaailman ongelmat tunnistettiin ja tunnustettiin yli puoluerajojen, mutta ongelmien ratkaisukeinoista oli eriäviä mielipiteitä. Oli kuitenkin hienoa huomata, että valiokunnasta löytyy uskallusta kokeilla myös uusia toimintamalleja ongelmien ratkaisemiseksi, Ari Koponen sanoo.
– Kuulemisissa kävi selkeästi ilmi, että opetussektorin ammattilaisten eli opettajien, koulupsykologien ja kuraattoreiden toimenkuvat ja vastuut ovat niin tarkasti rajattuja, että mietitään jopa sitä kuka saa mitäkin oppilaalle tai vanhemmille sanoa. Tällainen tarkkarajainen ja hierarkkinen järjestelmä ei palvele oppilaiden etua, toteaa sivistysvaliokunnan jäsen Kaisa Juuso.
Mietintö näyttää vihreää valoa kokeiluille
Valiokunta pitää mietinnössään tärkeänä, että kunnat voivat kokeilla uusia toimintatapoja ja etsiä niistä saatujen kokemusten perusteella paikallisesti parhaiten toimivia ratkaisuja nuorten syrjäytymiseen puuttumiseksi.
– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kansalaisaloitteessa kuvatun, Keravalla kokeillun pilotin laajentamista ja vastaavien kokeilujen testaamista edelleen joillakin muilla paikkakunnilla valtionavustusten tukemana, tarkentaa valiokunnan jäsen Sanna Antikainen.
– Valiokunnassa löytyi yhteisymmärrystä pilotissakin hyviä tuloksia saaduista asioista kuten siitä, että palvelut ovat oppilaille saatavilla matalalla kynnyksellä suoraan kouluissa ja oppilaitoksissa, oppilas saa yksilöllisten tarpeidensa mukaisen tuen viipymättä, ongelmiin puututaan riittävän varhaisessa vaiheessa ja ymmärretään tunnetaitojen merkityksen oppilaille sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin parantamiseksi, Koponen tiivistää.
Aloitteen käsittely jatkuu eduskunnassa
Koposen marraskuussa 2018 aloittama kansalaisaloite keräsi yhteensä 52 603 allekirjoitusta. Seuraavaksi asian käsittely jatkuu salin puolella valiokunnan mietinnön pohjalta.
– Olen luottavainen, että Keravan kokeiluun saadaan jatkoa pidemmällä pilotoinnilla sekä akateemisella tutkimuksella. Näiden tulosten jälkeen on sitten helpompi tehdä päätöksiä kun tiedämme tutkitun toimintamallin inhimillisistä ja kansantaloudellisista vaikuttavuuksista, katsoo Koponen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansanlaisaloite Ari Koponen Kaisa Juuso Sivistysvaliokunta Sanna Antikainen Syrjäytyminen Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Vanhukset heitteillä, nuoret syrjäytyvät, hallitus lappaa rahaa haittamaahanmuuttoon
Perussuomalaisten Elomaa ja Savio: Nuorten syrjäytyminen on estettävä
Perussuomalaiset esittelivät koulutuspoliittisen ohjelmansa: Kännykät pois tunneilta, opetusryhmiä pienemmiksi, oppilaille koulurauha
Koposen ensimmäisen lakialoitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa
Perussuomalaiset: Kouluväkivallan juurisyyt pitää tunnustaa ja toimenpiteisiin ryhdyttävä heti – kiusaajat ulos ja kännykät pois
Koponen: “Miksi kouluväkivaltaan ei haluta puuttua, vaikka avaimia olisi?”
Koponen: Koskettavat täyistuntokeskustelut eivät edistä asioita – koulukiusaamiseen on puututtava konkreettisilla teoilla
Koponen: Marinin hallitukselta on löydyttävä rahaa ja uskallusta uusiin toimintamalleihin – “Koulukiusaajan tulisi vaihtaa koulua, ei kiusatun”
Tämän lakialoitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa – Koponen: “Valtion on hyödynnettävä kaikki keinot koulukiusaamiseen puuttumiseksi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää