

MATTI MATIKAINEN
Koponen pitää hallitusohjelmaa koulutuksen osalta erinomaisena – pyrkimys on saada oppimistulokset nousuun ja ahterit ylös sohvalta nauttimaan liikunnan ilosta
Koulutuksen laittaminen kuntoon on yksi juuri aloittaneen hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Kansanedustaja Ari Koposen mukaan siitä löytyykin hallitusohjelmasta lukuisia hyviä kirjauksia. Suomi on entisenä perusopetuksen huippumaana ajautunut oppimistuloksissa alas, ja kansa liikkuu koko ajan vähemmän. Hallitusohjelman pyrkimyksenä on saada oppimistulokset nousuun ja ahterit ylös sohvalta nauttimaan liikunnan ilosta.
Varhaiskasvatuksen sosionomien asema on ajettu huonoon jamaan surkeiden päätösten vuoksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on tyytyväinen siihen, että uusi hallitus selkiyttää sosionomien roolia päiväkodeissa, lisää koulutusta ja mahdollistaa toimimisen varhaiskasvatuksen johtajan tehtävässä.
– Varhaiskasvatuksen laatua parannetaan tasa-arvorahoituksen vakinaistamisella, ja varhaista puuttumista ongelmiin heti varhaisessa vaiheessa lisätään, mikä ehkäisee ongelmia myöhemmillä asteilla, Koponen sanoo.
Perusasioihin panostetaan kunnolla
Peruskouluun laitetaan kunnolla rahoitusta, yli puoli miljardia euroa hallituskauden aikana. Myös tärkeisiin perusasioihin panostetaan, kuten luku-, lasku- ja kirjoitustaitoon sekä oppimisen työrauhaan. Osaamisen tasoa on yksinkertaisesti pakko nostaa perusasioissa, ettei toiselle asteelle tule oppilaita, jotka eivät kykene siitä suoriutumaan.
– Hallitus selkeyttää kriteerit oppimisen tasoon maanlaajuisesti joka asteelle. Oppimisrauhaa parannetaan parantamalla huonosti toimivaa inkluusiota ja kohdentamalla apu paremmin sitä tarvitseville, tarvittaessa erityisluokissa.
Liikuntaan panostaminen on säästötoimi
Ammattikoulutuksessa turvataan tarvittava lähiopetuksen määrä ja uudistetaan koulutusta vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin. Kansanterveyden kannalta merkittävää on, että nyt palautetaan liikunnan ja terveystiedon oppiaine perusteisiin. Ammatillisten urheiluoppilaitosten rahoitus vakinaistetaan pysyväksi. Liikkuvuuteen kannustaminen ja liikuntaan satsaaminen on myös säästötoimi tulevaisuuteen, koska lihavuus maksaa yhteiskunnalle jo nyt miljardeja.
– Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana ja hallituspuolueen kansanedustajana pidän hallitusohjelmaa koulutuksen osalta erinomaisena. Pidän asemanikin kautta hyvän huolen siitä, että tärkeät koulutuspoliittiset linjaukset saadaan täytäntöön ja rakas maamme Suomi jää parempaan tilaan hallituskauden jälkeen, Koponen päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terveystieto inkluusio erityisluokat oppimisrauha lihavuus Ari Koponen liikunta lähiopetus perusopetus Koulutuspolitiikka Kansanterveys oppimistulokset Työrauha Peruskoulu Varhaiskasvatus Hallitusohjelma koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskustelu suomalaisten koulujen ongelmista paisuu, samaan aikaan vanhat puolueet vaativat Suomeen kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia lisää joka vuosi – Purra: ”On uskallettava puhaltaa peli poikki”

Oppimistulokset laskussa, ongelmat kasvussa – miten suomalainen peruskoulu saadaan raiteilleen?

Pääkaupunkiseutu ajautumassa kaaokseen maahanmuuton takia: ”Suomessa on nyt viimeiset hetket ryhtyä muuttamaan suuntaa”

Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: “Karut vaikutukset joka sektorille”

Hallitus vahvistaa perusopetusta vaalikauden aikana 200 miljoonalla – korkeakoulutukseen tulossa lisää aloituspaikkoja

Hallitusohjelma parantaa kirjallisuuden asemaa ja lisää lukuintoa – “Kun lukemisen määrä on laskenut hälyttävälle tasolle, niin hallitus vahvistaa lasten ja nuorten lukuharrastusta”

Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: “Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”

Koponen tyytyväinen hallitusohjelman panostuksiin peruskoulun ongelmiin puuttumiseksi: ”Perusopetuksen osaamisen taso on tippunut kuin lehmän häntä, onneksi parannusta on tulossa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää