LEHTIKUVA
Koponen: Nuoret opiskelijat maksavat liian kovaa hintaa koronarajoituksista
Perusuomalaisten sivistysvaliokunnan kansanedustaja Ari Koponen on huolissaan koronarajoitteiden vaikutuksista nuorten opiskelijoiden mielenterveyteen. Korona-ajan tiukat rajoitukset ovat kohdistuneet etenkin nuoriin opiskelijoihin, sillä ammattikoulut ja lukiot on pidetty täysin suljettuina jo pitkään.
Nuoret kokevat, etteivät he saa etäopetuksen aikana riittävästi tukea opintoihinsa. Kaikilla ei ole myöskään mahdollisuutta saada kotona tukea, sillä monilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta etätyöhön. Lisäksi nuorten mielenterveys kärsii, kun opiskelu tapahtuu yksin kotona neljän seinän sisällä tietokoneen ruutua tuijottaessa, ilman minkäänlaista sosiaalista kontaktia koulu- tai harrastuskavereihin.
Mikäli etäopetusta jatkuu vielä pitkäänkin, vaikutukset nuorten tulevaisuuteen voivat olla kohtalokkaat. Nuorten itsetunto kärsii ja koetaan, ettei pärjätä. Nuoret kokevat olevansa eristyksissä, kun sosiaaliset kontaktit ovat minimissä. Tämä lisää myös masennusriskiä, mikä saattaa johtaa lopulta siihen, että monet jättävät opintonsa kesken. Vuonna 2020 ammattikoulun keskeytti yhteensä 1 142 henkilöä, joka on yli 50 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
– Luvut ovat hälyttäviä ja kertovat jonkin olevan pahasti vialla. Onko tosiaan niin, että nuoret opiskelijat ovat niitä, ketkä tässä ahdingossa joutuvat eniten kärsimään? Voisimmeko kokeilla joitakin vaihtoehtoisia malleja kuin täydelliset sulut kouluissa ja harrastuksissa? kysyy kansanedustaja Ari Koponen.
Mallia Ruotsista?
Koponen haluaa nostaa keskusteluun mallin Ruotsista, jossa on pyritty jo peruskoulusta saakka vähentämään oppilaskontakteja harventamalla kerralla koulussa olevien oppilaiden määrää.
– Ruotsissa koulut ovat saaneet itse päättää, millä mallilla tämä toteutetaan. Osassa kouluista luokat on jaettu kahtia siten, että toinen puoli luokasta on koulussa ja toinen etänä vuoroviikoin. Osassa kouluista taas on toteutettu niin sanottua 2-3-mallia, missä jokainen opiskelija on joka viikolla vähintään kaksi päivää fyysisesti koulussa. Seuraavalla viikolla vuorotellaan taas toisin päin, eli oppilas on kolme päivää koulussa.
Ruotsissa 2-3-malli on todettu erittäin toimivaksi, sillä silloin lapset ovat joka viikko kontaktissa opettajien ja koulukavereiden kanssa. Myös opetussuunnitelma sekä sosiaaliset tarpeet huomioidaan näin paremmin, ja koulua voidaan ajaa puolella oppilasmäärällä varmistaen samalla turvavälit. Suomella ei ole varaa menettää kokonaisia lasten ja nuorten ikäluokkia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koposelta jo toinen lakialoite koulukiusaamisongelman ratkaisemiseksi: “Tarvitsemme lakiuudistuksia kiusaamiseen puuttumiseksi”
Koponen huolissaan nuorten kasvavasta väkivallasta: “Viranomaisilla oltava työkalut väkivalta- tai päihdekierteen katkaisemiseksi”
Onnettomuuspaikalta karkaaminen yleistynyt – Koponen: “Raukkamaista paeta paikalta”
Koponen vastustaa hallituksen kaavailemia ruuhkamaksuja: “Työssäkäyvä autoilija verotetaan hengiltä”
Perussuomalaiset: Liikkumisrajoituksilla dramaattiset seuraukset – ja rajat vuotavat edelleen
Ari Koponen tyytyväinen opintotuen tulorajojen nostosta: “Kannustinloukkuja on pyrittävä purkamaan”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää