

LEHTIKUVA
Koponen: Nuoret opiskelijat maksavat liian kovaa hintaa koronarajoituksista
Perusuomalaisten sivistysvaliokunnan kansanedustaja Ari Koponen on huolissaan koronarajoitteiden vaikutuksista nuorten opiskelijoiden mielenterveyteen. Korona-ajan tiukat rajoitukset ovat kohdistuneet etenkin nuoriin opiskelijoihin, sillä ammattikoulut ja lukiot on pidetty täysin suljettuina jo pitkään.
Nuoret kokevat, etteivät he saa etäopetuksen aikana riittävästi tukea opintoihinsa. Kaikilla ei ole myöskään mahdollisuutta saada kotona tukea, sillä monilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta etätyöhön. Lisäksi nuorten mielenterveys kärsii, kun opiskelu tapahtuu yksin kotona neljän seinän sisällä tietokoneen ruutua tuijottaessa, ilman minkäänlaista sosiaalista kontaktia koulu- tai harrastuskavereihin.
Mikäli etäopetusta jatkuu vielä pitkäänkin, vaikutukset nuorten tulevaisuuteen voivat olla kohtalokkaat. Nuorten itsetunto kärsii ja koetaan, ettei pärjätä. Nuoret kokevat olevansa eristyksissä, kun sosiaaliset kontaktit ovat minimissä. Tämä lisää myös masennusriskiä, mikä saattaa johtaa lopulta siihen, että monet jättävät opintonsa kesken. Vuonna 2020 ammattikoulun keskeytti yhteensä 1 142 henkilöä, joka on yli 50 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
– Luvut ovat hälyttäviä ja kertovat jonkin olevan pahasti vialla. Onko tosiaan niin, että nuoret opiskelijat ovat niitä, ketkä tässä ahdingossa joutuvat eniten kärsimään? Voisimmeko kokeilla joitakin vaihtoehtoisia malleja kuin täydelliset sulut kouluissa ja harrastuksissa? kysyy kansanedustaja Ari Koponen.
Mallia Ruotsista?
Koponen haluaa nostaa keskusteluun mallin Ruotsista, jossa on pyritty jo peruskoulusta saakka vähentämään oppilaskontakteja harventamalla kerralla koulussa olevien oppilaiden määrää.
– Ruotsissa koulut ovat saaneet itse päättää, millä mallilla tämä toteutetaan. Osassa kouluista luokat on jaettu kahtia siten, että toinen puoli luokasta on koulussa ja toinen etänä vuoroviikoin. Osassa kouluista taas on toteutettu niin sanottua 2-3-mallia, missä jokainen opiskelija on joka viikolla vähintään kaksi päivää fyysisesti koulussa. Seuraavalla viikolla vuorotellaan taas toisin päin, eli oppilas on kolme päivää koulussa.
Ruotsissa 2-3-malli on todettu erittäin toimivaksi, sillä silloin lapset ovat joka viikko kontaktissa opettajien ja koulukavereiden kanssa. Myös opetussuunnitelma sekä sosiaaliset tarpeet huomioidaan näin paremmin, ja koulua voidaan ajaa puolella oppilasmäärällä varmistaen samalla turvavälit. Suomella ei ole varaa menettää kokonaisia lasten ja nuorten ikäluokkia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koposelta jo toinen lakialoite koulukiusaamisongelman ratkaisemiseksi: “Tarvitsemme lakiuudistuksia kiusaamiseen puuttumiseksi”

Koponen huolissaan nuorten kasvavasta väkivallasta: “Viranomaisilla oltava työkalut väkivalta- tai päihdekierteen katkaisemiseksi”

Onnettomuuspaikalta karkaaminen yleistynyt – Koponen: “Raukkamaista paeta paikalta”

Koponen vastustaa hallituksen kaavailemia ruuhkamaksuja: “Työssäkäyvä autoilija verotetaan hengiltä”

Perussuomalaiset: Liikkumisrajoituksilla dramaattiset seuraukset – ja rajat vuotavat edelleen

Ari Koponen tyytyväinen opintotuen tulorajojen nostosta: “Kannustinloukkuja on pyrittävä purkamaan”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää