LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen: “Miksi kouluväkivaltaan ei haluta puuttua, vaikka avaimia olisi?”
Väkivalta ja kiusaaminen puhuttavat mediassa tasaisin väliajoin, mutta erityisesti vakava aihe on noussut esille tänä syksynä. Uusia kouluväkivaltatapauksia uutisoidaan jatkuvasti. Eduskunnassa käsiteltiin viime viikolla Ari Koposen alulle panemaa kansalaisaloitetta, jonka yli 52 000 allekirjoittanutta suomalaista vaativat konkreettisia toimenpiteitä lasten ja nuorten syrjäytymisen sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi.
– Vaikka koulukiusaamisesta ja siihen puuttumisesta on keskusteltu runsaasti viime vuosina, ongelmaa ei ole saatu kitkettyä eikä ehkäisyyn ole käytetty tarpeeksi tehokkaita keinoja. Viimeisten muutamien vuosien aikana eduskunnassa on ollut useita toimenpide- ja lakialoitteita kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Yksikään niistä ei ole edennyt lainvalmisteluun, miksi? ihmettelee kansanedustaja Ari Koponen, jonka koulukiusaamista vastustava kansalaisaloite juuri hylättiin eduskunnan toimesta.
Myöskään Koposen kesäkuussa jättämän, yli sadan kansanedustajan tukeman lakialoitteen käsittelyä ei ole vielä aloitettu. Koponen ei kuitenkaan aio luovuttaa, vaan jatkaa taistelua kouluväkivalta-aallon pysäyttämiseksi. Hän on eilen jättänyt hallitukselle vielä toimenpidealoitteen koulukiusaamisen vastaisiin toimiin ryhtymisestä.
Vastuu Marinin hallituksella
Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmassa on useita toimenpiteitä, joilla on tarkoitus vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia sekä kehittää tarvittavia palveluita.
– Ongelmakohtiin pitää pystyä puuttumaan välittömästi kauniiden puheiden sijaan. Koulumaailmaan tulee jalkauttaa uusia toimintamalleja yhä vaativamman ja laajemmaksi kehittyvän kouluyhteisön tueksi. On Marinin hallituksen vastuulla osoittaa tähän tarvittavia resursseja, ettei asia jää ainakaan niistä kiinni, vaatii Koponen.
Hyssyttelyn on nyt loputtava
Koposen mukaan nyt on alettava kantamaan vastuu ja kaikenlaisen hyssyttelyn on loputtava. Ennaltaehkäisevää apua on saatava suoraan koululta matalalla kynnyksellä, ja jos väkivaltaisia tilanteita havaitaan, niin niitä ei saa lakaista maton alle, vaan puuttumisen tulee tapahtua välittömästi.
– Asioista pitää pystyä puhumaan myös niiden oikeilla nimillä, sillä vain siten pystymme puuttumaan ongelman juurisyihin, Koponen lausuu.
Kouluille olisi Koposen mukaan tehtävä selvät toimintamallit niin, että kaikki tietävät, mikä asia kuuluu kenenkin vastuulle.
– Turvallinen kouluympäristö on oppimisen kannalta yksi tärkeimmistä asioista, ja se kuuluu kaikille, Koponen toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”
Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä
Koposen kansalaisaloitteella mutkia matkassa
Koulukiusaaminen raaistunut ja saanut uusia muotoja – Elomaa: Varhaiseen puuttumiseen panostettava
Simula vaatii hallitukselta toimia kyläkoulujen säilyttämiseksi: ”Isot uudet koulut omiaan lisäämään koulukiusaamista”
Antikainen: Pahoinpitelyjen kutsuminen koulukiusaamiseksi on uhrien vähättelyä – Etelä-Karjalan malli otettava käyttöön valtakunnallisesti
Tämän lakialoitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa – Koponen: “Valtion on hyödynnettävä kaikki keinot koulukiusaamiseen puuttumiseksi”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.