Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Koponen: Mielenterveyden aikapommi tikittää – “Pääministeri Marinin hallitus ei ymmärrä ongelman vakavuutta”

07.10.2020 |14:22

Yle julkaisi eilen Pohjois-Pohjanmaan pienintä kuntaa, Hailuotoa, koskevan artikkelin. Kansanedustaja Ari Koponen on vaikuttunut. Samaan aikaan kun muualla Suomessa mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot jatkavat jyrkkää kasvuaan, Hailuoto säästää 350 000 euroa vähentyneissä mielenterveysperusteisissa sairaspoissaoloissa ja on alittamassa kuluvana vuonna budjettiaan.

Ari Koponen tietää, että mielenterveyden ongelmat ja syrjäytyminen tuovat kansantaloudelle aivan valtavan taakan.

– Tämä on hieno esimerkki miten rahaa tulisi laittaa huomattavasti nykyistä enemmän mielenterveys- ja päihdetyöhön, jolloin satsattu raha tulisi monikertaisena takaisin tulevaisuudessa, Koponen toteaa.

Taloudellinen epävarmuus lisää ongelmia

Viime vuonna 84 000 suomalaista jäi yli yhdeksän päivän sairauslomalle mielenterveyden häiriöistä johtuen – lähes 10 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Mielenterveyssyistä ennenaikaiselle eläkkeelle jäi vuoden aikana yli 6 000 ihmistä.

– Voin vain kuvitella mitkä lukemat tulevat olemaan tänä vuonna. Taloudellinen epävarmuus voi heijastua mielenterveysongelmina, ja pahimmillaan velkakierre voi ajaa itsemurhaan. Erityisesti koronakriisin aikana avun hakeminen matalan kynnyksen palveluista, kuten kriisipuhelimista, on noussut ennätystasolle ja Terveystalon lääkärit ovat kirjoittaneet lähetteitä psykoterapioihin kaksi kertaa enemmän kuin koko viime vuonna, Koponen kertoo järkyttyneenä.

Hailuodon kunnanjohtajan mukaan resepti poissaolojen vähentämiseen on yksinkertainen: ne vähenevät, kun työntekijä voi hyvin ja johtaminen on oikeudenmukaista. Paljon sairastelleen kanssa kysytään mistä poissaolot johtuvat ja mitä niille voisi tehdä. Hailuodossa ihmiset halutaan pitää töissä keinolla millä hyvänsä. Vaikka niin, että he tekevät lyhyempää päivää.

– Ennaltaehkäiseviä toimia pitäisi valtiomme päättäjien miettiä jokaisessa asiassa. Hailuodon kunta on malliesimerkki, miten niin valtion kun kunnankin tasolla tulisi toimia, ylistää Koponen.

Nuoret ovat ahdistuneita

Koposen mukaan tällä hetkellä nuorten yleisin lähetteen syy erikoissairaanhoitoon on ahdistuneisuus, johon on mahdollista saada apua varhaisen puuttumisen avulla. Noin 3 % yläkoululaisista on jatkuvasti paljon poissaoloja koulusta psyykkisten oireiden vuoksi. Myös väkivaltatapauksesta kouluissa ovat lisääntyneet, kuten olemme mediasta saaneet viime viikkoina lukea. Koponen on huolissaan että Sanna Marinin hallituksen 5.10. julkaistussa ensi vuoden budjetissa ei ole riittävästi rahaa koulumaailmaan.

– Oppilashuolto ja juurisyihin puuttuminen tarvitsisi resursseja. Sen sijaan hallitus kohdistaa huomion ongelmien jälkihoitoon ja pidentää oppivelvollisuutta polun alkupäästä otetuilla resursseilla. Ei tule onnistumaan.

Oppivelvollisuuden laajentaminen johtaa Koposen mukaan pahimmillaan siihen, että koulutuksen sisällöistä leikataan ja ryhmäkokoja kasvatetaan entisestään.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää