PS ARKISTO
Koponen: Mielenterveyden aikapommi tikittää – “Pääministeri Marinin hallitus ei ymmärrä ongelman vakavuutta”
Yle julkaisi eilen Pohjois-Pohjanmaan pienintä kuntaa, Hailuotoa, koskevan artikkelin. Kansanedustaja Ari Koponen on vaikuttunut. Samaan aikaan kun muualla Suomessa mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot jatkavat jyrkkää kasvuaan, Hailuoto säästää 350 000 euroa vähentyneissä mielenterveysperusteisissa sairaspoissaoloissa ja on alittamassa kuluvana vuonna budjettiaan.
Ari Koponen tietää, että mielenterveyden ongelmat ja syrjäytyminen tuovat kansantaloudelle aivan valtavan taakan.
– Tämä on hieno esimerkki miten rahaa tulisi laittaa huomattavasti nykyistä enemmän mielenterveys- ja päihdetyöhön, jolloin satsattu raha tulisi monikertaisena takaisin tulevaisuudessa, Koponen toteaa.
Taloudellinen epävarmuus lisää ongelmia
Viime vuonna 84 000 suomalaista jäi yli yhdeksän päivän sairauslomalle mielenterveyden häiriöistä johtuen – lähes 10 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Mielenterveyssyistä ennenaikaiselle eläkkeelle jäi vuoden aikana yli 6 000 ihmistä.
– Voin vain kuvitella mitkä lukemat tulevat olemaan tänä vuonna. Taloudellinen epävarmuus voi heijastua mielenterveysongelmina, ja pahimmillaan velkakierre voi ajaa itsemurhaan. Erityisesti koronakriisin aikana avun hakeminen matalan kynnyksen palveluista, kuten kriisipuhelimista, on noussut ennätystasolle ja Terveystalon lääkärit ovat kirjoittaneet lähetteitä psykoterapioihin kaksi kertaa enemmän kuin koko viime vuonna, Koponen kertoo järkyttyneenä.
Hailuodon kunnanjohtajan mukaan resepti poissaolojen vähentämiseen on yksinkertainen: ne vähenevät, kun työntekijä voi hyvin ja johtaminen on oikeudenmukaista. Paljon sairastelleen kanssa kysytään mistä poissaolot johtuvat ja mitä niille voisi tehdä. Hailuodossa ihmiset halutaan pitää töissä keinolla millä hyvänsä. Vaikka niin, että he tekevät lyhyempää päivää.
– Ennaltaehkäiseviä toimia pitäisi valtiomme päättäjien miettiä jokaisessa asiassa. Hailuodon kunta on malliesimerkki, miten niin valtion kun kunnankin tasolla tulisi toimia, ylistää Koponen.
Nuoret ovat ahdistuneita
Koposen mukaan tällä hetkellä nuorten yleisin lähetteen syy erikoissairaanhoitoon on ahdistuneisuus, johon on mahdollista saada apua varhaisen puuttumisen avulla. Noin 3 % yläkoululaisista on jatkuvasti paljon poissaoloja koulusta psyykkisten oireiden vuoksi. Myös väkivaltatapauksesta kouluissa ovat lisääntyneet, kuten olemme mediasta saaneet viime viikkoina lukea. Koponen on huolissaan että Sanna Marinin hallituksen 5.10. julkaistussa ensi vuoden budjetissa ei ole riittävästi rahaa koulumaailmaan.
– Oppilashuolto ja juurisyihin puuttuminen tarvitsisi resursseja. Sen sijaan hallitus kohdistaa huomion ongelmien jälkihoitoon ja pidentää oppivelvollisuutta polun alkupäästä otetuilla resursseilla. Ei tule onnistumaan.
Oppivelvollisuuden laajentaminen johtaa Koposen mukaan pahimmillaan siihen, että koulutuksen sisällöistä leikataan ja ryhmäkokoja kasvatetaan entisestään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hailuoto epävarmuus kansantalous Itsemurhat mielenterveysongelmat Ari Koponen poissaolot palvelut perussuomalaiset hallitus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio vaatii lisäpanostuksia mielenterveyspalveluihin
Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan miljoonia – Meri: ”Meillä on tärkeämpiäkin kohteita, jotka suorastaan huutavat rahoitusta”
Suomi sijoittuu heikosti nuorten itsemurhatilastoissa
Rantanen teki keskustelualoitteen lasten ja nuorten mielenterveysongelmista: ”Kristiinan tarina jäi kummittelemaan”
PS: On aloitettava koululaisten mielenterveyshanke
Juvonen: Mielenterveyspalvelut kuntoon nopeasti – terapiatakuun aika on juuri nyt
Vantaan kaksoissurma järkyttää – Juvonen: Suomessa on menossa katastrofi, jota ei edes haluta korjata
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää