

LEHTIKUVA
Koponen: Marinin hallitus romuttaa Suomen toimiala kerrallaan
Tällaisena päivänä on ironista miettiä, miten hallitus on paistatellut viimeiset kaksi vuotta kristallien alla kertoen tehneensä koulutuksen kunnianpalautuksen, sanoo kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen, joka on erittäin huolissaan suomalaisen koulujärjestelmän tulevaisuudesta sekä lasten heikentyneistä oppimistuloksista.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n teettämän työolobarometrin mukaan yli 50 % opettajista kokee työtaakkansa liian suureksi ja lähes 40 % kokee työstään stressiä erittäin tai melko usein. Tämä on ajanut uupuneet opettajat sairaslomalle, mielenterveyspalveluiden pariin tai jopa vaihtamaan alaa.
– Ilta-Sanomat koostivat peruskoulun opettajilta listan kuormittavuutta lisäävistä tekijöistä. Opetusalaan kohdistetut leikkaukset, inkluusio, jatkuvat koulu- sekä hankeuudistukset ja opetuksen aikana lisääntynyt älypuhelinten käyttö nousivat esiin toistuvasti, kertoo Ari Koponen.
Opettajat uupuvat, tulokset heikkenevät
Samaan aikaan Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on toteuttanut selvityksen sukupuolten välisten ja sisäisten oppimistuloserojen syistä ja taustoista perusopetuksessa, jonka tulokset julkistettiin eilen.
– Vaikka suomalaisten lasten ja nuorten osaaminen on edelleen hyvällä tasolla, oppimistuloseroissa on kuitenkin ollut viime vuosina havaittavissa yhä enemmän eriytymistä heikosti osaavien ja hyvin osaavien oppilaiden välillä. Sukupuolten sisäiset erot suurenevat ja heikompien – sekä poikien että tyttöjen – osaaminen on heikentynyt edelleen, Koponen sanoo.
– Jos koulutuksen resursseja leikataan, henkilökuntaa vähennetään ja erityislapset, nepsyt sekä kielitaidottomat laitetaan opiskelemaan samaan luokkaan niin mitä voimme odottaa? Opettajat uupuvat ja nuorten oppimistulokset heikkenevät. Monissa kunnissa on jo vaikeuksia rekrytoida opettajia kouluihin.
Tarvitaan hyvinvoiva kouluyhteisö
Koposen mielestä “pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen”.
– Tarvitsemme riittävän määrän motivoituneita opettajia ja oppilashuoltoa sekä terveelliset, turvalliset ja rauhalliset oppimisympäristöt. Ryhmäkokojen tulee olla riittävän pienet ja jokaisen oppilaan tulee saada tarvitsemansa tuki.
– Oppimistulokset paranevat hyvinvoivan kouluyhteisön myötä. Panostaminen lapsiin ja nuoriin on panostamista tulevaisuuteen, Koponen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Koulutuspoliittisen selonteon suurin ongelma on ratkaisujen puute

Oppivelvollisuusiän nosto eduskuntaan – Purra: Todellisia koulun ja osaamisen ongelmia ei haluta tunnistaa

Koskela: Koulutusuudistus asettaa kunnat koville – “Koulutuspolitiikassa tarvittaisiin suunnanmuutos”

Arvovalinnat ohjaavat perussuomalaisten vaihtoehtobudjettia – Koponen: Puolustamme heikommassa asemassa olevia ja suomalaista työtä sekä yrittäjyyttä

Perussuomalaiset: Oppivelvollisuuden pidentäminen on kauaskantoinen virhe

Vantaan tragedia on osoitus suomalaisten karusta todellisuudesta ja mielenterveyspalvelujen kriisistä – ”Kaikki resurssit on laitettava suomalaisten hyvinvointiin”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.