

LEHTIKUVA
Koponen kritisoi Finnairia: Valtionyhtiö shoppailee työehtosopimuksilla koronakriisissä
Ennen koronavirusta Finnairin lennoilla matkusti tavallisena päivänä yli 40 000 ihmistä. Koska tällä hetkellä matkustajia on päivittäin alle tuhat, yhtiö aikoo vähentää kotimaan reittejä koko kesäkaudelle. Valtio on valmis takaamaan Finnairille 600 miljoonan euron työeläkelainan. Lisäksi hallitus hakee nyt eduskunnalta 700 miljoonan euron suuruista valtuutta osallistua Finnairin suunnittelemaan osakeantiin ja mahdollisiin muihin pääomitusjärjestelyihin. Suurin osa peruutetuista reiteistä on Norran, Finnairin vähemmistöosakeyhtiön operoimia. Norran pääomistaja on tanskalainen lentoyhtiö DAT, jonne osa Suomen valtion tukieuroista väistämättä menee.
Kansanedustaja Ari Koponen ottaa vahvasti kantaa sen puolesta, että Finnairin on lennettävä lennot, jotta valtion lupailemat apueurot olisivat oikeutettuja.
– Finnair on vastuussa reittien ylläpitämisestä, vaikka tanskalaisyhtiö käytännössä operoi ne ja korjaa niistä potin, kommentoi Koponen.
Suomalaisen työn halpuuttamista kriisin varjolla
Aiemmin helmikuussa julkaistua 40-50 miljoonan euron sopeuttamistavoitetta laajennetaan. Sopeuttamistoimien jatkona tarkastellaan koko henkilöstön työehdot, -edut ja palkkarakenteet, joilla yhtiö tavoittelee pysyviä rakenteellisia säästöjä. Tässä yhteydessä Finnair on ilmoittanut henkilöstölleen tavoittelevansa mm. monivuotista sopimusta ilman yleisiä palkankorotuksia ja kokemusvuosilisien leikkaamista, ulkopuolisen työvoiman käytön lisäämistä ja sen käyttöä rajoittavien ehtojen poistamista nykyisistä työehtosopimuksista, omaoikeuden, lomarahojen ja eläkkeiden pysyviä leikkauksia sekä osa-aikatyön ja kausityövoiman käytön lisäämistä.
– Suomalainen lomautuskäytäntö mahdollistaa kriisitilanteessa yritysten palkkakulujen nopean sopeutumisen. Koposen mukaan henkilökunta kantaa lomautusten kautta erittäin raskaan hinnan sopeuttamisesta, joten työehtojen ja -etujen laajamittainen säästöohjelma on koronatilanteen hyväksikäyttöä. Normaalisti vaikeasti työehtosopimusneuvotteluissa neuvoteltava asia yritetään nyt yhtiön toimesta kuitata koronan varjolla “pakkona”.
– Polkemalla ehtoja vaarannetaan yhtiön elinvoimaisuus. Ammattitaitoisesta ja pitkästä työkokemuksesta riippuvainen turvallisuutta korostava lentoyhtiö tarvitsee sitoutuneen henkilökunnan, Koponen kritisoi.
Veronmaksajien rahat valuvat ulkomaille
Finnairin työpaikkoja on pakolla ulkoistettu merkittävä määrä. Finnair toteuttaa osa-omistusjärjestelyn kautta työehtosopimusshoppailua esimerkiksi Norran kautta.
– Tämän seurauksena suomalaisen lentoliikenteen tuottoja siirtyy jatkuvasti ulkomaille, Koponen selventää.
Osa tekniikan ja matkustajapalvelun työpaikoista on siirretty Aasian maihin ulkoimaisten vuokratyövoimayhtiöiden kautta. Koposen mielestä on kestämätöntä, että veronmaksajien tukea saava yhtiö pyrkii repimään auki sovittuja työehtoja koronakriisin varjolla.
Finnair luo raamit toimialalle
Finnairin merkitys kansallisena lentoyhtiönä ja Suomen lentoyhteyksien mahdollistajana on kiistattoman tärkeä. Finnair luo vahvaa kuvaa toimillaan suomalaisena yhtiönä ja yhtiön toimilla on vaikutusta käytännössä koko toimialan periaatteisiin Suomessa.
– On huolestuttava signaali, että samanaikaisesti yhtiön hakiessa valtion tukea suomalaisen lentoyhtiön elinvoimaisuudelle, Finnair tavoittelee laajempia mahdollisuuksia ulkoistaa työtä Suomen ulkopuolelle. Verovarojen suuntaaminen suomalaiseen yhtiöön tulisi luoda ensisijaisesti suomalaisia työpaikkoja Suomessa, huomauttaa Koponen.
– Lentoala on kiistatta suurien haasteiden edessä. Sopeutustoimien tulee kuitenkin olla perusteltuja, eivätkä ne voi perustua työnantajan yksipuolisiin ja tilanteessa houkutteleviin ylilyönteihin. Vastuullisesti toimiva kansallinen lentoyhtiö on Suomen etu niin liiketoiminnan kuin matkailun kannalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lentoyhteydet Norra henkilökunta valtionyhtiöt Ari Koponen Aasia halpatyövoima valtion tuki Finnair perussuomalaiset talous työehtosopimus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Joensuun lentoliikenne turvattava

Juuso vaatii Kemi-Tornion lentoyhteyksien säilyttämistä

Halla-aho vappupuheessaan: ”Julkisesta rahankäytöstä otettava löysät pois ja kaikki resurssit on tulevina vuosina sijoitettava suomalaisen työn ja yrittämisen puolustamiseen”

Turtiainen: Ei enää yhtään uutta veroa Suomeen – “Lentoveron tarkoitus on kerätä kansalaisilta lisää rahaa raskaan virkakoneiston elättämiseksi”

Hakkarainen: ”Kerosiini- ja lentoverot hävitkööt taivaan tuuliin”

Wihonen perää toimia vientiteollisuudelle välttämättömien kansainvälisten lentoyhteyksien turvaamiseksi

Tynkkynen: Kajaanin lentokentän tulevaisuus turvattava

Immonen: Finnairin lentojen lopettaminen Kajaaniin on virhe – yhtiöltä odotetaan yhteiskuntavastuuta

Peruspuurtajat: Ay-liikkeen on noustava taistelemaan työehtosopimusten puolesta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää