

PS ARKISTO
Koponen: Kojamon toiminta pöyristyttävää – kaikkien pitäisi osallistua talkoisiin
Suuret vuokranantajat ja kiinteistönomistajat, kuten Kojamo ja Citycon, saavat Euroopan keskuspankilta tuntuvia “kriisiavustuksia” nyt koronatilanteen vuoksi. Silti esimerkiksi Kojamo maksaa omistajilleen verovapaasti miljoonia osinkoja sekä korottaa asukkaidensa vuokria.
Kojamon liikehuoneistoissa on vuokralla ravintoloita, kauneushoitoloita, hierojia, kampaajia ja kulttuurialan vuokralaisia, joiden liiketoiminta on supistunut jopa 90-100 %. Kojamo ei kuitenkaan ole valmis auttamaan kriisissä olevia yrityksiä vuokranalennuksilla, sillä yhtiöstä kerrottiin Taloussanomille, ettei se aio luopua perittävistä vuokrista koronakriisin ajalta.
Kansanedustaja Ari Koponen hämmästelee jälleen Kojamon toimintaa.
– Verovapaudesta nauttivat ay-liikkeet pitää saada mukaan talkoisiin. Tämän koronakriisin jälkeen tarvitaan kaikki tahot mukaan pandemiasta seuraavien kulujen maksuun, sillä valtio tulee velkaantumaan räjähdysmäisesti kriisin aikana, Koponen kertoo.
Jakaa 84 miljoonan osingot verovapaasti
Ay-liikkeeseen kuuluvat liitot on määritelty yleishyödyllisiksi, vaikka nykyisin suuri osa liittojen tuloista muodostuu erittäin kannattavasta liiketoiminnasta, kuten merkittävistä sijoituksista asuntoihin ja pörssiosakkeisiin.
Esimerkiksi Kojamo maksaa omistajilleen tänään torstaina osinkoja reilut 84 miljoonaa euroa, vaikka jopa presidentti Sauli Niinistö on kehottanut malttiin osingonjaoissa tänä keväänä.
– Kojamon toiminta on verrattavissa normaaliin kaupalliseen sijoitus- ja vuokraustoimintaan. Verovähennysoikeutensa vuoksi valtio menettää mittavat verotulot vuosittain, Koponen hämmästelee.
Miksi ay-liikkeet nauttivat verovapautta?
Koponen on jo aiemmin kyseenalaistanut Kojamon ja muiden ay-liikkeiden verovapauden kysymällä kirjallisessa kysymyksessään vuoden alussa, miksi massiivisia sijoitustuottoja ja kannattavaa liiketoimintaa harjoittavat ay-liikkeet ovat edelleen verovapautta nauttivia yleishyödyllisiä yhteisöjä.
– Valtiovarainministeri Katri Kulmunin antaman vastauksen mukaan hallitus selvittää, onko veropohjan tiivistämiseksi mahdollisuus ottaa käyttöön ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen saamille osingoille 5 prosentin lähdevero vuoteen 2022 mennessä. Tämä selvitys tulee tehdä viipymättä, Koponen vaatii.
Kojamolle tukirahoja Euroopan keskuspankilta
Samaan aikaan Euroopan keskuspankki (EKP) ja Suomen Pankki (SP) ovat ilmoittaneet mittavista “kriisitukitoimista” muutamille yrityksille, joista yksi on Kojamo.
– Miksi Kojamoa ylipäänsä rahoitetaan ja meneekö tukitoimet todella sinne mihin niitä tarvittaisiin? Toivottavasti hallitus pitää huolen, etteivät tukirahat jälleen valu vain isoille toimijoille eikä pk-yrityksiä jätetä oman onnensa nojaan, Koponen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vuokrat Kojamo talkoot koronakriisi ay-liikkeet osingot Ari Koponen Katri Kulmuni Yritykset Verovapaus perussuomalaiset talous työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsalaiskommunisti: Vasemmisto ei aja enää työväenluokan asiaa – tilalle ovat tulleet maahanmuuttajat ja seksuaalivähemmistöt

Perussuomalaiset ay-aktiivit vaativat ammattiliittoja palaamaan juurilleen

Immonen: Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut valuvat poliitikkojen tukemiseen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää