

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen: Kenenkään oikeustajuun eivät mene rikollisten paljousalennukset
Kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt hallitukselle 17 kohdan toimenpidealoitteen Suomen ja suomalaisten turvallisuuden lisäämiseksi sekä väkivallan ja rikollisuuden vähentämiseksi. Koposen sanoin maailma on muuttunut ja lainsäädännön on muututtava sen mukana.
– Tämä ei ole populismia vaan konkretiaa ja käyttökelpoisia malleja. Vastaavia toimenpiteitä on jo käytössä, lainvalmistelussa tai harkinnassa muissa Pohjoismaissa, kertoo kansanedustaja Ari Koponen.
Eroon rikollisten “paljousalennuksista”
Koposen aloitteessa on useita konkreettisia ehdotuksia kriminaalipolitiikan uudistamiseksi, yhtenä esimerkkinä rikollisten “paljousalennusten” poisto. Suomessa aiemmat ehdottomat vankeusrangaistukset toimivat uutta tuomiota alentavana seikkana, kun ehdottomaan vankeuteen tuomittua syytetään ennen rangaistuksen tuomitsemista tehdystä muusta rikoksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aiempi raiskaustuomio voi lieventää uutta raiskaustuomiota.
– Kenenkään oikeustajuun eivät mene rikollisten paljousalennukset. Tähän on ehdottomasti saatava muutos, Koponen vaatii.
Nuorten turvallisuus edellä
Lasten ja nuorten hyvinvointi ja turvallisuus ovat Koposelle tärkeitä ja sydäntä lähellä olevia asioita. Toimenpidelistauksessaan hän vaatii nyt kovempia rangaistuksia niille, jotka rekrytoivat nuoria rikollisuuteen.
– Nuorten rekrytoiminen rikollisuuteen on tutumpi ilmiö Ruotsissa, mutta uusi Suomessa. Meidän on etupainotteisesti ja järein keinoin valmistauduttava tähän lainsäädäntöä tiukentamalla.
Nyt pallo on hallituksella
Toimenpidekokonaisuus on yksi Koposen ensimmäisen eduskuntakauden isoimmista ponnistuksista. Lisäksi valmistelussa on lakialoite rikoslain muuttamisesta. Koponen on pyrkinyt jo aiemmin vaikuttamaan kriminaalipolitiikkaan: loppuvuodesta 2021 hän laati törkeän pahoinpitelyn vähimmäisrangaistuksen korottamista koskevan lakialoitteen.
– Tätä toimenpidealoitetta on valmisteltu koko kevään ajan kuunnellen alan ammattilaisia, ja onkin hienoa, että se on vihdoin valmis. Haluan olla tekemässä ennaltaehkäisevää ja suomalaisten turvallisuutta lisäävää lainsäädäntöä, ja tämä on juuri sitä. Nyt pallo on hallituksella. Pian nähdään joko aitoja tekoja tai vain kauniita puheita, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- paljousalennukset lasten ja nuorten hyvinvointi kriminaalipolitiikka vähimmäisrangaistukset vankeusrangaistus Ari Koponen lainsäädäntö toimenpidealoite Raiskaus Turvallisuus Väkivalta Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Kriminaalipolitiikkaan ja rangaistuksiin tarvitaan järkeä – ”Vakavista rikoksista tuomittujen tulee istua tuomiot loppuun asti”

Meri: Rangaistuksia tulee kiristää henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa

Raiskauksesta ei tule päästä ehdollisella – oppositio vaatii ankarampia rangaistuksia seksuaalirikoksista

Oikeusministeri ei kannata vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä – Koponen: “Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman, että tekijä joutuu teostaan vankilaan”

Ari Koponen hoputtaa oikeusministeriä pikaisiin toimiin: ”Pelkät puheet eivät auta seksuaalirikoksia kokeneita lapsia”

Mäenpää vaatii järkeä rangaistuksiin: “Rikoksiahan suorastaan kannattaa tehtailla kerralla enemmän”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää