Kommentti: Tiitisen päätös on suora kutsu uusille uhkauksille
KOMMENTTI | Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) sai tänään hämmentävät terveiset. Hänelle ilmoitettiin, ettei hän voi järjestää sananvapautta käsittelevää tilaisuuttaan Eduskunnan kansalaisinfossa. Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa taidehistoriasta väitellyt Lars Vilks, joka on tullut kuuluisaksi islamia käsittelevistä pilapiirroksistaan.
Eduskunnan turvallisuusjohtaja ilmoitti Raatikaiselle, ettei tilaisuutta voida järjestää. Kielteisen päätöksen tekijäksi kerrottiin ensin puhemies Eero Heinäluoma (sd.), mutta myöhemmin päivällä eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen otti muodollisen vastuun niskoilleen. Hän perusteli päätöstä suojelupoliisin antamilla uhka-arvioilla sekä sillä ja se, että tilaisuus ei liity eduskunnan toimintaan.
Tiitisen päätös näyttää ensivilkaisulta hyväksyttävältä. Toki on oikein, että eduskunnassa mietitään turvallisuusasioita, varsinkin näin lähellä vaaleja. Ja onhan Lars Vilks kieltämättä ristiriitaisia tunteita herättävä henkilö.
Asia on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Tiitisen kommentti siitä, että sananvapautta käsittelevä yleisötilaisuus ei liittyisi eduskunnan toimintaan, on hyvin omituinen. Kansalaisinfo-tilan nimenomainen tarkoitus on ollut sananvapauden käyttö erilaisissa poliittisissa kysymyksissä. Tilaa on jatkuvasti käytetty mitä erilaisimpien politiikkaan liittyvien keskustelujen areenana.
Sananvapaudesta määrätään perustuslakitasolla. Jos sananvapauden rajoitukset eivät ole poliittisia kysymyksiä, niin mitkä sitten ovat?
Maailmaa järkytti äskettäin Charlie Hebdo –satiirilehteen tehty terrori-isku. Sen jälkimainingeissa pääministeri Alexander Stubb otti voimakkaasti kantaa sananvapauden puolesta. Ranskassa sananvapauden puolesta marssinut Stubb totesi STT:lle, että terrori-iskujen jälkeen on tavattu nähdä poliittisia ylilyöntejä, jolloin terrorismiin on reagoitu sulkeutumalla ja tiukentamalla sääntöjä. Hän totesi myös, että avointa yhteiskuntaa on puolustettava avoimuudella.
– Turvallisuutta voidaan nostaa, mutta ei sulkeutumalla, Stubb sanoi tuolloin.
Toinen omituisuus tässä asiassa liittyy turvallisuuteen. Tiitisen näennäisen järkevä päätös avaa kauhistuttavia näkymiä.
En ole koskaan kuullut, että eduskunta jättäisi tilaisuuksia järjestämättä tai vieraita kutsumatta turvallisuusuhkien edessä. Vladimir Putinin vierailu on taatusti turvallisuusuhka, samoin kuin minkä tahansa maan päämiehen vierailu. Esimerkiksi Aasian ja Euroopan maiden huippukokousta varjosti rajun mellakoinnin uhka, mutta tilaisuus järjestettiin silti annetussa aikataulussa. Käytännössä joka ainoaan poliittisen johdon tekemään vierailuun tai tapahtumaan liittyy uhkia, mutta ne hoidetaan silti.
Turvallisuusuhka ei yksinkertaisesti saa olla valtiovallalle peruste jättää tilaisuuksia järjestämättä.
Kaikkein huolestuttavinta suomalaisen sananvapauden kannalta on se, että Tiitinen antaa päätöksellään selvin sanoin ymmärtää, että Suomi ei kykene edes poliisivoimin käsittelemään väkivallan uhkaa kansanedustajan tilaisuudessa. Mies, joka on toiminut yli kymmenen vuotta suojelupoliisin johdossa, viestittää eduskunnan antautuneen islamistien terroriuhan pelossa.
Tiitisen lausunto tarkoittaa suomeksi tätä: Olemme peloissamme. Ryhdymme siksi sopeuttamaan käytöstämme uhan edessä.
Voiko tämän suoremmin enää esittää kutsua uusille uhkailuille?
Eduskunta on painanut päänsä syvään kumaraan islamistisen väkivallan uhan edessä.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Charlie Hebdo Seppo Tiitinen Lars Vilks Suojelupoliisi Alexander Stubb Islam Väkivalta Terrorismi Matias Turkkila
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää