

Kommentti: Tiitisen päätös on suora kutsu uusille uhkauksille
KOMMENTTI | Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) sai tänään hämmentävät terveiset. Hänelle ilmoitettiin, ettei hän voi järjestää sananvapautta käsittelevää tilaisuuttaan Eduskunnan kansalaisinfossa. Tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa taidehistoriasta väitellyt Lars Vilks, joka on tullut kuuluisaksi islamia käsittelevistä pilapiirroksistaan.
Eduskunnan turvallisuusjohtaja ilmoitti Raatikaiselle, ettei tilaisuutta voida järjestää. Kielteisen päätöksen tekijäksi kerrottiin ensin puhemies Eero Heinäluoma (sd.), mutta myöhemmin päivällä eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen otti muodollisen vastuun niskoilleen. Hän perusteli päätöstä suojelupoliisin antamilla uhka-arvioilla sekä sillä ja se, että tilaisuus ei liity eduskunnan toimintaan.
Tiitisen päätös näyttää ensivilkaisulta hyväksyttävältä. Toki on oikein, että eduskunnassa mietitään turvallisuusasioita, varsinkin näin lähellä vaaleja. Ja onhan Lars Vilks kieltämättä ristiriitaisia tunteita herättävä henkilö.
Asia on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Tiitisen kommentti siitä, että sananvapautta käsittelevä yleisötilaisuus ei liittyisi eduskunnan toimintaan, on hyvin omituinen. Kansalaisinfo-tilan nimenomainen tarkoitus on ollut sananvapauden käyttö erilaisissa poliittisissa kysymyksissä. Tilaa on jatkuvasti käytetty mitä erilaisimpien politiikkaan liittyvien keskustelujen areenana.
Sananvapaudesta määrätään perustuslakitasolla. Jos sananvapauden rajoitukset eivät ole poliittisia kysymyksiä, niin mitkä sitten ovat?
Maailmaa järkytti äskettäin Charlie Hebdo –satiirilehteen tehty terrori-isku. Sen jälkimainingeissa pääministeri Alexander Stubb otti voimakkaasti kantaa sananvapauden puolesta. Ranskassa sananvapauden puolesta marssinut Stubb totesi STT:lle, että terrori-iskujen jälkeen on tavattu nähdä poliittisia ylilyöntejä, jolloin terrorismiin on reagoitu sulkeutumalla ja tiukentamalla sääntöjä. Hän totesi myös, että avointa yhteiskuntaa on puolustettava avoimuudella.
– Turvallisuutta voidaan nostaa, mutta ei sulkeutumalla, Stubb sanoi tuolloin.
Toinen omituisuus tässä asiassa liittyy turvallisuuteen. Tiitisen näennäisen järkevä päätös avaa kauhistuttavia näkymiä.
En ole koskaan kuullut, että eduskunta jättäisi tilaisuuksia järjestämättä tai vieraita kutsumatta turvallisuusuhkien edessä. Vladimir Putinin vierailu on taatusti turvallisuusuhka, samoin kuin minkä tahansa maan päämiehen vierailu. Esimerkiksi Aasian ja Euroopan maiden huippukokousta varjosti rajun mellakoinnin uhka, mutta tilaisuus järjestettiin silti annetussa aikataulussa. Käytännössä joka ainoaan poliittisen johdon tekemään vierailuun tai tapahtumaan liittyy uhkia, mutta ne hoidetaan silti.
Turvallisuusuhka ei yksinkertaisesti saa olla valtiovallalle peruste jättää tilaisuuksia järjestämättä.
Kaikkein huolestuttavinta suomalaisen sananvapauden kannalta on se, että Tiitinen antaa päätöksellään selvin sanoin ymmärtää, että Suomi ei kykene edes poliisivoimin käsittelemään väkivallan uhkaa kansanedustajan tilaisuudessa. Mies, joka on toiminut yli kymmenen vuotta suojelupoliisin johdossa, viestittää eduskunnan antautuneen islamistien terroriuhan pelossa.
Tiitisen lausunto tarkoittaa suomeksi tätä: Olemme peloissamme. Ryhdymme siksi sopeuttamaan käytöstämme uhan edessä.
Voiko tämän suoremmin enää esittää kutsua uusille uhkailuille?
Eduskunta on painanut päänsä syvään kumaraan islamistisen väkivallan uhan edessä.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Charlie Hebdo Seppo Tiitinen Lars Vilks Suojelupoliisi Alexander Stubb Islam Väkivalta Terrorismi Matias Turkkila
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.