

LEHTIKUVA
Kommentti: Tapaus Junnila
KOMMENTTI | Eduskunta äänesti Vilhelm Junnilan luottamuksen puolesta. Mutta miksi RKP:n ryhmästä niin moni päätyi esittämään Junnilalle epäluottamusta? Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa.
Erikoinen äänestys. Junnilan luottamuksen puolesta 95, vastaan 86, tyhjiä kolme, poissa 15.
RKP:stä 7 äänesti vastaan, kolme äänesti tyhjää. Hallituksen rivit niin sanotusti repesivät.
Mistä oli oikein kyse?
Lähdetään liikkeelle vaikka siitä, että PS tietenkin äänesti itse oman ministerinsä luottamuksen puolesta. Tämä ei ole varsinainen uutinen. Mielenkiintoisempaa on se, miksi kokoomus ja KD päätyivät samalle kannalle.
Ministerin luottamusäänestys ei ole pikkujuttu. Mikäli luvut olisivat kääntyneet Junnilaa vastaan, hän olisi joutunut eroamaan. Mutta mitkä syyt ovat sellaisia, joiden takia ministerit yleensä eroavat? Katsotaanpa.
Suomessa 2000-luvulla on nähty kourallinen ministerieroja. Katri Kulmuni erosi julkisten varojen väärinkäytön vuoksi. Pääministeri Antti Rinne pitkäaikainen sekoilun takia. Sirpa Paatero Postin omistajaohjausskandaalin vuoksi, joskin hänen tapauksensa liittyi Antti Rinteen sekoiluun. Heidi Hautala joutui eroamaan, koska hän yritti estää rikosilmoituksen tekemistä Greenpeaceä. Ilkka Kanerva joutui lähtemään tekstiviestiskandaalin takia, Anneli Jäätteenmäki Irakgate-skandaalin ja Suvi Linden golfkenttätukiskandaalin takia.
Kaikissa mainituissa tapauksissa on kyse joko valehtelusta, varojen väärinkäyttämisestä tai pitkäaikaisesta ministeriaikaisesta sekoilusta. Yksikään ero ei liity ministeritehtäviä edeltävään aikaan.
Junnilan synti ei ole se, mitä hän on ministeriaikanaan tehnyt. Hänen syntinsä ei ole se, mitä hän on Kukkavirrassa sanonut. Hänen raskain syntinsä on se, keitä tilaisuudessa on ollut mukana.
Junnila ei ole ehtinyt tehdä ministerin toimessaan käytännössä mitään muuta kuin pyytää 2019 ja sitä aikaisempia tapahtumia anteeksi. Lisäksi on huomionarvoista, että media ei ole noteerannut 2019 tapausta käytännössä mitenkään ennen tätä päivää. Pari pientä uutista, siinä kaikki. (Yle, IL)
Suomen Uutiset julkaisi eilen Junnilan Kukkavirta-puheen sisällön. Siinä ei ole mitään kyseenalaista, eikä kukaan ole niin väittänytkään. Kukkavirtaa koskeva keskeinen ongelma on se, että Junnila osallistui tilaisuuteen, jonka yleisössä oli kiistatta epäasiallista porukkaa.
Junnilan synti ei ole se, mitä hän on ministeriaikanaan tehnyt. Hänen syntinsä ei ole se, mitä hän on Kukkavirrassa sanonut. Hänen raskain syntinsä on se, keitä tilaisuudessa on ollut mukana.
Poliittisessa debatissa tämä asia kiteytyi termiin ”kytkökset äärioikeistoon”.
Toki matkan varrella on ollut muitakin tapahtumia, jotka ovat kohottaneet kulmia. Vitsailu kasikasi-vaalinumerosta ei ole järkevää.
Tavanomaisella logiikalla ajateltuna tällaisesta ei vielä pitäisi seurata ministerieroa, eikä seurannutkaan. KD hyväksyi Junnilan anteeksipyynnön, ja myös kokoomus päätyi äänestämään luottamuksen puolesta pääministeri Orpon käytyä Junnilan kanssa vakavan keskustelun. Ben Zyskowicz pidättäytyi äänestämästä. Hän moitti Junnilaa mauttomasta huumorista, mutta hyväksyi kuitenkin tämän anteeksipyynnön. Ehkä Junnilan aikaisempi toiminta eduskunnassa vaikutti anteeksipyynnön hyväksymiseen, kuka tietää.
Mutta miksi RKP päätyi eri kannalle?
Panokset, joilla nyt pelattiin, olivat kuitenkin varsin korkeat. PS tuskin olisi katsellut vierestä tilannetta, jossa hallituskumppani törkkii sen avainpelaajia pois pelilaudalta – vieläpä yhteistyössä punavihreän opposition kanssa.
Esitän arvauksen: PS:n ja RKP:n välit ovat historiallisesti olleet varsin etäiset. Suomeksi sanottuna osapuolet eivät oikein tunne toisiaan. Jos henkilökohtaisia suhteita ei ole ehtinyt muodostumaan, on kovin helppoa ottaa sellaisenaan toteana se, minkä lehdistä lukee. Shokeeraavat kuvat Junnilasta tympeäilmeisten miesten vieressä ovat omiaan korostamaan efektiä.
Mieleen tulee hakematta 2017 Jyväskylän puoluekokous, jossa silloinen sinisiin loikannut kansanedustaja Tiina Elovaara säikähti, ja uskoi näkemänsä kuvamateriaalin tarkoittavan ääriryhmien esiinmarssia. Hetken päästä selvisi, että kyse oli aivan tavanomaisesta käsiäänestystilanteesta.
PS:n 2017 puoluekokousta säikähtivät myös tuolloin hallituksessa olleet Juha Sipilä ja Petteri Orpo. Aikaa on kulunut nyt kuusi vuotta, ja Orpo on tänään pääministeri. Hänellä on ollut riittävästi aikaa tutustua perussuomalaisiin. Ehkä tämän takia hän pystyy itse arvioimaan tilanteen maltillisempana, kuin se isoja otsikoita myllyttävien lehtien palstoilta näyttäytyy.
RKP:n kanssa on nähty vasta Säätytalolla.
Ken perehtyy perussuomalaiseen liikkeeseen, ymmärtää sen suhtautumisen ääriryhmiin. Jos joku liikkeen jäsenistä hairahtuu kuulapääkerhoihin tai 1900-luvun alkupuolen vähemmän humaaneihin ajatusmaailmoihin, on seurauksena lähtöpassit. On samantekevää, onko sekoilija yksittäinen henkilö vai kokonainen yhdistysrypäs.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: “Osa oppositiosta on päättänyt aloittaa hallitusvastuussa olevien perussuomalaisten savustamisen Junnilasta”

Junnila sai eduskunnan luottamuksen

Junnila jatkaa Naantalin valtuuston puheenjohtajana, epäluottamusta esittäneen kokoomusryhmän performanssi oudoksuttaa

Pääkirjoitus: Satunnaisia lokikirjamerkintöjä vasemmiston häröteatterista – päät poikki, rahat tänne, tunkekaa leikkaukset per*eeseenne
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää