

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Kommentti: Paateron paluu on demareilta käsittämätön veivaus -suomalaisille tarjoillaan valheellista näytelmää
KOMMENTTI | Suomen politiikan hullut päivät jatkuvat. Aivan äskettäin ministerinpaikalta eronnut Sirpa Paatero on tekemässä paluuta. SDP:n puoluevaltuusto päätti tänään esittää häntä kuntaministeriksi. Vain yhdeksän päivää sitten hän jättäytyi sairauslomalle ja erosi. Taustalla on klassinen vallankaappaus.
Tänään julkistettiin demareiden uudet ministerinimet, ja niiden joukossa on hämmästyttävä valinta. Edukunnalle muunneltua totuutta puhunut Sirpa Paatero (sdp.) nousee jälleen ministeriksi. SDP:n toiminta on ennenkuulumatonta. Paateron erosta on yhdeksän päivää, ja ex-pääministeri Antti Rinteen (sdp.) erosta kolme. Ministerit eivät eroa kevein perustein, vaan syvällisen harkinnan jälkeen. Normaalitilanteessa ei tulisi kuuloonkaan, että hän ponnahtaa takaisin valtioneuvoston jäseneksi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Vaikka julkisuudessa näytellään iloisia kasvoja, SDP:ssä kuohuu pinnan alla rajusti. Puolueessa on juuri toteutettu klassinen coup d’état – vallankaappaus. Vaaleilla valittu johtaja Antti Rinne on syrjäytetty.
Puolue ei itse paljasta, mitä suljettujen ovien takana puhutaan, mutta voimme päätellä jotain viime päivien tapahtumista.
Ensinnäkin: Paateron nostaminen ministeriksi puhuu voimakkaasti sen puolesta, että hänellä on jatkuvasti ollut puolue-elimien luottamus. Valinta kertoo myös rivien välissä siitä, että Antti Rinteellä, joka yritti peitellä omia virheitään tuuppaamalla Paateron bussin alle, ei samanlaista luottamusta ollut.
Paateron häätäminen oli monelle demarille niin sanotusti viimeinen pisara.
Kuten Suomen Uutiset aiemmassa analyysissään totesi, juuri kukaan Rinteen omasta puolueesta ei ole aikaisemmin tullut pääministerin tueksi kriisin aikana. Jopa hallituskumppanipuolueet RKP ja vihreät ovat antaneet enemmän julkista tukea Rinteelle kuin tämän omat joukot.
Johtopäätös on selvä. SDP ei tukenut omaa pääministeriään Antti Rinnettä, ja antoi keskustan kaataa hänet. Viis jäsendemokratiasta, viis eduskuntavaalien voittamisesta. Rinteen oli aika mennä. SDP:n ei tarvinnut liata käsiään, joten muodollisena pyövelinä toimi keskustapuheenjohtaja Katri Kulmuni.
Manööveriin tarvittiin melkoinen määrä piruetteja, myös puolueiden välisiä. Suomalaisille on tarjoiltu äiteläisen siirappista, valheellista näytelmää.
“Keskustan Kurvinen: ‘Punamulta on parhaimmillaan kuin kaurapuuro voisilmällä’ – SDP ja keskusta pääsivät sopuun Rinne-riidan jälkeen”, kertoo Maikkarin otsikko.
Uskoo ken haluaa.
Jos politiikasta haluaa saada selvää, kannattaa kaikkein vähiten uskoa sitä, mitä poliitikot kertovat. Kannattaa ennemminkin seurata sitä, mitä he tekevät. Kun puheet ja teot ovat ristiriidassa, syntyy mahdollisuus kurkistaa kulissien taakse ja katsella vallan todellista, rujoa olemusta.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sanna Marin voitti SDP:n pääministerivaalin äänin 32-29

Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin

Perussuomalaiset: Hallitus on viemässä Suomea turmioon vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää