Emmanuel Macron vaimonsa Brigitte Trogneuxin kanssa Louvren taidemuseon vierellä 7.5.2017.
Kommentti: Macronilla voiton jälkeen valtava työsarka – onnistuuko hän tyynnyttämään protestiaallon talousuudistuksilla?
Ranskan tuleva presidentti Emmanuel Macron teki sunnuntain vaalenssa historiaa. Hän onnistui nappaamaan voiton vain 39-vuotiaana ja ilman varsinaista puoluekoneistoa. Vaaleja edelsi ennennäkemätön kampanja-aika lukuisine skandaaleineen ja kisailussa ei arasteltu iskeä vyön alle. Voitonjuhliin Macronilla ei ole paljoa aikaa, sillä nyt hänellä on edessään myös valtava työsarka. Ranskan talous on saatava kuntoon.
Ranskan presidentinvaaleista on sanottu, että ensimmäisellä kierroksella äänestetään mieleistä ehdokasta. Toisella kierroksella valinta tehdään pienemmän pahan mukaan. Silti 12 miljoonaa ranskalaista ei vaivautunut äänestämään lainkaan. Lisäksi kolme miljoonaa jätti tyhjän äänen. Macronin vastaehdokas Marine Le Pen kasvatti äänimääräänsä noin kolmella miljoonalla äänellä ensimmäisestä kierroksesta. Macronin taakse siirtyi 12 miljoonaa ranskalaista. Äänimäärä kasvoi yli kaksinkertaiseksi. On vaikea sanoa, kuinka moni aidosti halusi Macronin presidentiksi ja kuinka moni vain halusi pitää Le Penin ulkona.
Hollande epäonnistui
Viime kaudella François Hollandella oli tukenaan parlamentin alahuoneen enemmistö. Tästä huolimatta Hollanden suosio vajosi lopulta neljään prosenttiin. Ranskalaiset äänestivät ensimmäisellä kierroksella vanhat suurpuolueet sivuraiteille. Takana saattoi olla syvä pettymys siihen, ettei Ranskan talous vironnut vuosienkaan kuluessa finanssikriisin jälkeen.
Äänestystulos voidaan tulkita siten, että ranskalaiset vaativat uudistuksia. Silloin Macronilla on mahdollisuutensa. Mikäli hän ei onnistu yhdistämään ranskalaisia ohjelmansa taakse, voi viiden vuoden kuluttua vaalitulos olla tätäkin omalaatuisempi.
Haaste on kova. Macron keräsi yli 20 miljoonaa ääntä, mutta yli 25 miljoonaa ranskalaista ei äänestänyt häntä. Maa on jakautunut kahtia.
Hyvästit kaksipuoluejärjestelmälle
Ranskassa niin vasemmisto kuin oikeistokin hakeutui kohti laitoja. Tämä jätti keskustaan valtatyhjiön, jonka Macron täytti. Asemoinnissa oli kyse joko hyvästä poliittisesta vainusta tai silkasta sattumasta.
Konservatiivit pitivät melko hyvin pintansa, joten heillä on kesäkuun vaaleissa näytön paikka.
Macronilla riittää jännitettävää. Konservatiivien paluu parrasvaloihin voi aiheuttaa Macronille päänsärkyä. Heikompi menestys johtaisi mitä ilmeisimmin siihen, että konservatiit antavat Macronin tarvitsemaa taustatukea. Ranskan vaalijärjestelmästä johtuen laitavasemmiston ja -oikeiston paikkamäärät jäävät nyt nähtyä kannatusta pienemmiksi.
Kuolinisku populismille?
Vaalitulosta on tulkittu niin, että populistiaalto olisi tyyntymässä Euroopassa. Verrattuna vuoden 2012 vaaleihin populistiehdokkaat kasvattivat kannatustaan roimasti. Le Pen johdatti Kansallisen rintaman puolueen parhaimpaan tulokseen.
Aneeminen talouskehitys johtaa tyytymättömyyteen. Macronilla on selkeä näkemys vaadituista talousuudistuksista. Jos ne onnistuvat, voi populismi tyyntyä Ranskassa. Jos uudistukset eivät miellytä tai Macron ei onnistu uudistamaan Ranskan taloutta, ovat populismiaallon tyyntymispuheet ennenaikaisia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.