Arffmanin albumi
Kolme sukupolvea perussuomalaisvaltuutettuja Kainuussa: Perussuomalaisuus periytyy isältä pojalle
Kainuun kuntavaaleissa nähtiin harvinainen tilanne, kun kolme sukupolvea perussuomalaisia pääsi samalla kertaa valtuustoon. 29-vuotias Valtteri Arffman pääsi ensikertalaisena Kajaanin kaupunginvaltuustoon, isä Pasi Arffman (55) jatkaa Kajaanin valtuustossa toiselle kaudelle ja isoisä Paavo Arffman (75) naapurikunnassa Paltamossa jo kolmannelle kaudelleen.
75-vuotias Paavo Arffman Paltamosta on perussuomalaisten vanhoja konkareita ja puolueen perustajajäseniä jäsennumerolla 26. Hän oli aatteen toiminnassa mukana jo SMP:n aikoina ja jatkoi SMP:n konkurssin jälkeen perussuomalaisissa. Häm oli pari kertaa ehdolla kansanedustajaksikin puolueen kannatuksen vielä mataessa yhden prosentin huonommalla puolella. Paltamon kunnanvaltuustoon hänet valittiin nyt kolmannelle kaudelleen.
– Perussuomalaisissa vetoaa ensinnäkin se, että olen itse yrittäjä, ja perussuomalaiset on vahvasti yrittäjien puolue. Aikaisemmin 30 prosenttia jäsenistä oli yrittäjätaustaisia. Myös suomalaisuus vetoaa, ja heikomman puolella oleminen. Tunnuslauseeni näissäkin vaaleissa oli ”aina heikomman puolella”, Paavo kertoo.
Historiallinen vaalivoitto
Paavo sai kuntavaaleissa 54 ääntä, viidenneksi eniten Paltamossa. Hän on tulokseen tyytyväinen, koska hänen suurin vaalitavoitteensa oli auttaa poikansa ja pojanpoikansa läpi. He tekivät yhdessä muun muassa kolmen sukupolven kuntavaalikiertueen Kajaanissa, Paltamolla ja Kontiomäellä. Vaalikampanjaa tehtiin innokkaasti myös sosiaalisessa mediassa.
Vaikka perussuomalaiset pärjäsivät vaaleissa erinomaisesti, on Paavo pettynyt ihmisten surkeaan äänestysaktiivisuuteen.
– Mikähän siinä on, että juuri perussuomalaisten kannattajat jäävät niin helposti nukkuvien puolelle, kun hätä on suurin ja valtakunnan asiat rempallaan? Muutenhan tämä oli meille historiallinen vaalivoitto, kun tällaisella marginaalilla kasvoivat paikat edellisiin vaaleihin verrattuna. Paltamossakin perussuomalaisille tuli 80 prosentin kasvu. Nyt on saatava kova paine päälle eduskuntavaaleihin. Kentällä on sellainen kutina, että siitä tuleekin kunnon jysäys, mutta sen eteen on tehtävä kovasti töitä, Paavo pohtii.
Suomi on meidän isänmaamme
Pasi Arffman kertoo perineensä isältään perussuomalaiset arvot ja periaatteet, mutta poliittisesta toiminnasta hän innostui vakavammin vasta kymmenisen vuotta sitten asuessaan Vantaalla. Hänellä on kolme poikaa ja yksi tytär, jotka kaikki ovat innokkaita perussuomalaisia. Hän yritti houkutella kuntavaaliehdokkaiksi kahta vanhempaa poikaansa, joista toinen joutui kuitenkin muuttamaan työn perässä Kuopioon. Vanhempi poika lähti mukaan ja pärjäsikin hyvin.
– Minulla on aina ollut kantavana ajatuksena se, että Suomi on meidän isänmaamme. Suomi oli iät ajat toisten alamaisena, kunnes voitimme itsenäisyyden ja puolustimme sitä sodissa, mitä kunnioitan syvästi. Olen asunut Vantaalla ja Jyväskylässäkin, mutta Kainuu on kuitenkin synnyinseutuani, jonka asioista haluan päästä päättämään, Pasi sanoo.
Koronarajoitukset haittasivat kampanjaa
Pasin henkilökohtainen äänisaalis Kajaanissa oli 147 ääntä, jossa oli melkein parikymmentä ääntä nousua edellisiin vaaleihin verrattuna. Jos hän olisi saanut vain neljä ääntä lisää, olisi sijoitus ollut neljänneksi suurin. Kajaanin kaupunginvaltuustossa on nyt yksitoista perussuomalaista, viisi enemmän kuin edellisellä vaalikaudella.
Pasia hieman harmittaa äänestäjien laiskuus, kun kannattajat eivät lähteneet uurnille sellaisella volyymilla, että gallupien ennustukset olisivat toteutuneet.
– Teimme vaalikampanjaa enimmäkseen somessa, kun ei ollut isosti laittaa rahaa kampanjointiin. Mahdoinko 20 euroa laittaa omaa rahaa vaalikampanjaan. Isä vähän sponssasi, kun teimme yhdessä kolmen sukupolven kuntakierroksen. Koronarajoitukset haittasivat jonkin verran, kun perussuomalaiset kuitenkin ovat vähän torikansaa. 4-5 kertaa ehdimme käydä torilla rajoitusten poistamisen jälkeen. Kiitokset äänestäjille luottamuksesta, yritetään olla sen arvoisia, Pasi kertoo.
Politiikka ja arvot periytyneet isältä pojalle
Ensimmäistä kertaa kuntavaaleihin osallistunut Valtteri Arffman on ollut isänsä ja ukkinsa mukana poliittisessa talkootyössä iät ja ajat. Hän päätti suostua ehdokkaaksi jo senkin vuoksi, että uskoi hyvän vaalituloksen kuntavaaleissa auttavan perussuomalaisia myös valtakunnanpolitiikassa. Ja perussuomalaisethan menestyivät hienosti, alhaisesta äänestysaktiivisuudesta huolimatta.
– Politiikka on ukin kautta ollut elämässäni läsnä oikeastaan aina. Perussuomalaiset arvot ovat olleet lähellä sydäntäni aina, eivätkä muut vaihtoehdot ole ikinä käyneet mielessäkään. Olen kasvanut tähän aatteeseen. Oma vaalimenestykseni tuli vähän yllätyksenä. Ennakkoon ajattelin, että saisin ehkä 50 ääntä, mutta sen verran tulikin jo ennakkoääniä, Valtteri sanoo.
Heikko äänestysaktiivisuus ihmetyttää
Valtteri sai ääniä yhteensä 96, joka on hänestä melkoisen hyvä saldo ensikertalaiselle ja vaalityötä vasta opettelevalle. Vaalityö vaatii paljon kentällä pyörimistä ja ihmisten kanssa jutustelua, joka Valtterilta sujuukin luontevasti. Vaalityö hoidettiin yksissä tuumin isän ja isoisän kanssa.
Näistä kuntavaaleista hänelle jäi päällimmäisenä mieleen todella huono äänestysaktiivisuus koko valtakunnan tasolla, Kajaaninkin osalta vielä huonompi kuin edellisissä vaaleissa.
– Ihmetyttää, miksi ihmiset eivät halua käydä äänestämässä ja täyttämässä kansalaisvelvollisuuttaan. Silloin on turha tulla valittamaan, jos valtuuston päätökset eivät ole mieluisia, jos itse ei ole edes käynyt äänestämässä. Veikkaan, että perussuomalaistenkin kannatus olisi ollut entistä suurempi, jos nukkuvat olisivat aktivoituneet enemmän, Valtteri uskoo.
– Haluan henkilökohtaisesti kiittää kaikkia äänestäjiäni, hän toteaa vielä lopuksi.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kontiomäki Paltamo Paavo Arffman Pasi Arffman Valtteri Arffman äänestysaktiivisuus Kuntavaalit 2021 Kajaani koronarajoitukset Vaalikampanja vaalivoitto Sosiaalinen media politiikka SMP Kainuu perussuomalaiset eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kuntavaalien tuloksissa selkeä trendi: Keskusta, SDP ja vihreät vajoavat – perussuomalaiset kasvavat voimakkaasti
Puoluesihteeri Grönroos kiittää kaikkia perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita: ”Jokainen mukaan lähtenyt ehdokas on näiden vaalien sankari”
Onko vaaleja jo liikaa? Kahden vuoden sisään tulossa eduskuntavaalit ja ehkä maakuntavaalitkin – Halla-aho: Olisi perusteltua miettiä joidenkin vaalien yhdistämistä tai järjestämistä samaan aikaan
Remontti-Reiskan äänisaaliista humahti tarkastuslaskennassa kymmenen prosenttia pois – mistä asiassa on kyse?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.