

LEHTIKUVA
Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen myönsi MTV:n haastattelussa: Turvapaikanhakijat ovat tottuneet elämään toimeentulotuella
Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen on usein puhunut työperäisen maahanmuuton huoltosuhdetta parantavasta vaikutuksesta. Suomen Perustan tutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole, sillä yhä useampi toimeentulotukiasiakas on joko työtön tai matalapalkka-alalla työskentelevä maahanmuuttaja.
Ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi viime viikolla laajan tutkimuksen maahanmuuttajien saamista toimeentulotuista. Tutkimuksesta ilmenee muun muassa, että maahanmuuttajille menee jo noin 25 prosenttia kaikista Suomessa maksetuista toimeentulotuista.
MTV-kanavan tv-haastattelussa tänä aamuna aiheesta keskustelivat Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen sekä kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.
Salminen totesi, että Suomen Perustan tuoreen tutkimuksen aineisto on kerätty Tilastokeskuksen kokoamasta rekisteriaineistoista, jonka taustalla ovat THL:n kokoama toimeentulotukirekisteri sekä Kelan rekisteritiedot.
– Keskeinen havainto tutkimuksessa on se, että Suomeen on tullut paljon maahanmuuttajia, jotka ovat riippuvaisia toimeentulotuesta vielä 20 vuoden maassaolon jälkeenkin. Tukiriippuvuus on moninkertaista verrattuna kantaväestöön. Negatiivisimmat vaikutukset talouteen on niin sanotuilla humanitaarisilla maahanmuuttajilla, Salminen sanoi.
Tukiriippuvuus periytyy lapsille
Salminen nosti esille myös toisen huolestuttavan tutkimustuloksen: suurimpien maahanmuuttajaryhmien lapset saavat enemmän tukia kuin saman ikäiset kantaväestön nuoret, monessa ryhmässä jopa moninkertaisesti.
– Jos katsotaan Suomessa syntyneitä toisen polven maahanmuuttajia, niin myös näillä henkilöillä on 20-vuotiaina paljon korkeammat toimeentulotuet kuin kantaväestöllä. Näyttää siis siltä, että keskimäärin integroitumista ei tapahdu edes toisessa sukupolvessa.
Kokoomusedustaja Vartiainen on usein puhunut työperäisen maahanmuuton huoltosuhdetta parantavasta vaikutuksesta. Suomen Perustan tutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.
Vartiainen myönsi, että Suomen Perustan tutkimus ei tuonut hänelle uutta tietoa.
– Turvapaikanhakijat harvoin parantavat huoltosuhdetta juuri missään maassa. Ironisesti voisikin sanoa, että he ovat kotoutuneet hyvin, koska ovat tottuneet elämään toimeentulotuella, Vartiainen sanoi.
Myös työperäinen maahanmuutto voi olla rasite
Vartiainen nosti esille sosiaaliturvajärjestelmän kannustinongelmat laajemminkin. MTV:n juontaja Ivan Puopolo kuitenkin huomautti, että maahanmuuttajien suhteellinen osuus toimeentulotuen saajissa on kantaväestöä suurempi.
Vartiainen myönsi, että ottamalla toisenlaisia ihmisiä Suomeen, tämä osuus olisi pienempi. Vartiaisen mukaan sopiva seulontamekanismi olisi työpaikka, eli että maahan pääsee jos vain on työpaikka.
Tutkimustietoon vedoten Salminen nosti esille, että myös työperäinen maahanmuutto voi olla taloudellinen rasite vastaanottavalle valtiolle.
– Humanitaarisen maahanmuuton lisäksi on muitakin maahanmuuton lajeja, jotka eivät ole hyväksi Suomen julkiselle taloudelle eli veronmaksajille.
– Kukaan ei vastusta sitä, että Suomeen tulee korkeasti koulutettuja, hyvää palkkaa saavia ihmisiä. Valitettavasti tilanne vain ei ole tällainen. Suurin osa Euroopan ulkopuolelta Suomeen töihin tulevista tulee matalapalkka-aloille.Suomen Perustan aikaisemmasta tutkimuksesta selviää näiden henkilöiden työllisyys ja palkat – vaikutus julkiseen talouteen muuttuu negatiiviseksi jo muutaman maassaolovuoden jälkeen, Salminen totesi.
Maahanmuuttopolitiikkaa uudistettava
Vartiainen väitti, että siitä ei olisi olemassa tietoa, miten maahanmuuttajien lapset pärjäävät Suomessa. Vartiainen esitti, että työllisyyttä olisi ylipäätään lisättävä poliittisilla reformeilla.
– Ensisijaisesti tämä on järjestelmäkysymys eikä maahanmuuttokysymys, Vartiainen väitti.
Salminen huomautti, että jos Suomi kuitenkin edelleen houkuttelee maahanmuuttajia, jotka eivät pärjää hyvin Suomessa, se pahentaa kestävyysvajetta.
– Jos me haluamme, että maahanmuutosta on Suomelle hyötyä, maahanmuuttopolitiikkaa on uudistettava, eli keitä ihmisiä Suomeen tulee. Nyt Suomeen tulevat eivät pärjää pitkälläkään aikavälillä, Salminen totesi.
Vartiaiselle seulonnaksi riittäisi työpaikka
Vartiaisen mielestä työpaikka ylipäätään riittäisi seulontamekanismiksi maahanmuutossa. Vartiainen ei siis ottanut kantaa siihen tosiasiaan, että matalapalkka-alalla moni ei enää tule toimeen palkallaan, vaan palkkaa täydennetään tulonsiirroilla.
Vartiainen kuitenkin myönsi, että turvapaikkaprosessista ei ole hyötyä julkiselle taloudelle.
– Kyllä me silti halutaan, että turvapaikkaa edelleen Suomesta voi hakea, Vartiainen sanoi.
Tutkimustulokset eivät yllättäneet THL:n päällikköä
Suomen Perustan tutkimuksesta uutisoitiin laajasti jo viime viikolla. Muun muassa THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervolan mukaan tuore raportti ei yllättänyt. Tervolan mukaan tulokset heijastelevat maahanmuuttajien ja etenkin pakolaistaustaisten henkilöiden korkeaa työttömyyttä ja pienituloisuutta.
– Tulokset eivät pääosin vaikuttaneet kovin yllättäviltä, vaan ovat aiempien tulosten kanssa yhteneviä, Tervola sanoi viime viikolla MTV:lle.
Turun yliopiston sosiologian professorin Jani Erolan mukaan tieteellistä tutkimusta maahanmuutosta ja sen kustannuksista tehdään Suomessa melko vähän. Erolan mukaan kattavimmat tutkimukset on toistaiseksi tuottanut ajatuspaja Suomen Perusta.
– Suomessa olisi aika satsata kunnolla kvantitatiiviseen maahanmuuttotutkimukseen, Erola kirjoittaa Twitterissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tilastokeskus matalapalkka-alat humanitaarinen maahanmuutto THL halpatyövoima Toimeentulotuki Juhana Vartiainen Kela Maahanmuuton kustannukset Samuli Salminen Tutkimus Turvapaikanhakijat Suomen Perusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Perusta: Tieteellisesti tutkittu tieto maahanmuuton vaikutuksista yritetään vaientaa tai leimata huuhaaksi

Puoluesihteeri Grönroos: Turvapaikkamaahanmuuton ja halpatyövoiman tuomisen lopettaminen on välttämätöntä suomalaisen yhteiskunnan toimivuuden turvaamisen kannalta

Suomeen ei tarvita lisää halpatyövoimaa – monet työt katoavat ja maa on jo ennestään pullollaan niukasti koulutettuja, sanoo tutkija Samuli Salminen

Tutkimus: Suomeen muuttava somali tai irakilainen käy kalliiksi veronmaksajalle – jopa miljoona euroa per maahanmuuttaja

Purra: Sosiaaliturvan uudistustyössä on huomioitava maahanmuutto – “Uudistaminen on pelkkää näpertelyä, mikäli emme puutu tähän koko ajan kasvavaan kustannuserään”

Rantanen kysyi suomalaisten turvallisuudesta – Ohisalo vastasi turvapaikanhakijoiden oikeuksista

Halla-aho korvaisi ulkomaalaisen kausityövoiman humanitaarisin perustein Suomeen saapuneilla maahanmuuttajilla: ”Huomattava ja täysin käyttämätön työvoimareservi”

Tavio: Hallituksen esittämää koronatukea valuu suhteellisen paljon sosiaaliturvan varassa eläville maahanmuuttajille
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää