Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen. / Vesa Moilanen
Kokoomus viittasi kintaalla presidentin toiveelle – nyt selvitetään kavallussyytöstä
Sauli Niinistön vuonna 2006 käymän presidentinvaalikampanjan rahoitusjärjestelyistä on tehty tutkintapyyntö. Siinä pyydetään selvittämään, ovatko kokoomuksen puolesta tai nimissä toimineet henkilöt syyllistyneet kavallus- tai johonkin muuhun rikokseen. Asiasta kertoi Iltalehti.
Vuoden 2006 presidentinvaalien mahdolliset rahoitusepäselvyydet nousivat julkisuuteen ensimmäisen kerran viime lokakuussa, keskustapuolueen entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa -kirjassaan julkaisemien väitteiden myötä. Korhonen esitti tuolloin, että osa Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan kerätyistä varoista olisi ohjattu johonkin muuhun toimintaan kuin varsinaiseen kampanjaan.
Hän perusti väitteensä sähköposteille, jotka hän kertoi saaneensa vaalirahakohun keskiössä olleelta liikemies Arto Merisalolta.
Korhonen esitti kirjassaan, että Niinistön kampanjan varainhankinnasta vastannut kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) olisi kampanjan tukijoukoissa toimineen Merisalon välityksellä neuvonut lahjoittajia maksamaan lahjoituksensa kokoomuksen tileille, jolloin tukimaksua ei raportoida oikeusministeriölle. Zyskowicz kiisti Korhosen väitteet tuoreeltaan.
– Ikinä en ole kirjoittanut tällaista Arto Merisalolle enkä kenellekään muullekaan. On törkeää, että minun suuhuni on pantu tällainen sitaatti, Zyskowicz sanoi tuolloin STT:lle.
Kokoomus sai vuosina 2005–2006 yli kaksi miljoonaa euroa lahjoituksia. Siitä noin kolmasosa päätyi Niinistön tukiyhdistykselle. Zyskowicz myöntää tämän.
Kiista kilpistyykin siihen, onko Zyskowicz luvannut, että puolueen tai sen lähiyhteisöille lahjoitetut varat edelleen ohjattaisiin lyhentymättöminä presidentinvaalikassaan.
Niinistön vastaus
Sauli Niinistö julkisti Korhosen kirjan lokakuussa julkistamispäivänä tiedotteen, jossa hän totesi muun muassa seuraavaa:
– Kaikkien saatujen lahjoitusten summa vastaa liki kolminkertaisesti ja yksilöityjenkin lahjoitusten summa yli kaksinkertaisesti kampanjani puolueelta saaman tuen määrää.
– Vuonna 2009 tehdyt lahjoitusten yksilöinnit kattavat siis merkittävästi enemmän kuin kampanjan saamat 717 191 euroa. On väärä olettamus, että kaikki kyseisinä vuosina kerätyt rahat olisi käytetty Suomi 2006 -kampanjan rahoittamiseen.
– Luonnollisesti olin tietoinen vuonna 2005 ja 2006 siitä, että kampanjalleni kerätään rahoitusta, ja että vastuuhenkilönä tässä oli kansanedustaja Ben Zyskowicz. Sen sijaan siitä en ollut tietoinen, että kampanjani ohella kerättiin näin merkittävissä määrin rahoitusta myös puolueelle. Se oli minulle yllätys jo vuonna 2009 – ja tämän olen jo tuolloin kertonut.
Niinistö peräänkuulutti asian selvittämistä niin lahjoitusten antajien kuin kokoomuksenkin osalta. Hän ei kertomansa mukaan ole tiennyt siitä, että varoja on kerätty puolueen kautta.
– Olisi hyvä, että silloin lahjoitusten pyytäjät ja lahjoitusten saaja eli kokoomus asian selvittäisivät.
Presidentin toive oman kampanjansa vaalirahoituksensa selvittämisestä kaikui kuuroille korville. Kokoomus ei ole antanut asiassa selvitystä.
Tutkintapyyntö
Iltalehden mukaan Helsingin rikospoliisi selvittää nyt tuoretta tutkintapyyntöä, jossa pyydetään selvittämään, ovatko kokoomuksen puolesta tai nimissä toimineet henkilöt syyllistyneet kavallus- tai johonkin muuhun rikokseen. Rikostarkastaja Markku Nisula kertoi Iltalehdelle, että asia ei ole vielä edennyt varsinaiseen rikosharkintaan.
Tutkintapyynnössä pyydetään selvittämään, onko kokoomus ohjannut itselleen presidentinvaalikampanjaan tarkoitettuja varoja.
Iltalehden haastattelema rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan olennaista asiassa on se, onko osapuolten välillä ollut sopimusta tilitysvelvollisuudesta. Hän kertoo, että jos rahojen tilittämisestä on ollut suullinen tai kirjallinen sopimus mutta kaikkia rahoja ei olekaan tilitetty, voi kyseessä tällöin olla kavallus.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.