LEHTIKUVA/ARKISTO
Kokoomus haluaa Suomeen töihin bussikuskeja ja hoitajia kehitysmaista – Riikka Purran mukaan kokoomuksen malli on utopiaa: ”Ei ole positiivista julkisen talouden kestävyyden kannalta”
Kokoomus tunnetusti haalisi Suomeen kymmeniätuhansia työperäisiä maahanmuuttajia. Iltalehden keskusteluohjelmassa eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti kokoomuksen Petteri Orpolle, että työmarkkinoiden ongelmat eivät johdu työvoiman saatavuudesta vaan kohtaanto-ongelmasta ja heikoista kannustimista. – Näitä työmarkkinaongelmia ei voi ratkaista sillä, että Suomeen tuodaan matalasti koulutettua työvoimaa kehitysmaista EU:n ulkopuolelta, Purra sanoi.
Kokoomuspomo Petteri Orpon mukaan työperäisen maahanmuuton edistäminen ei olisi niinkään kokoomuksen vaan erityisesti suomalaisten yritysten toiveissa.
– Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, koska tällä ikärakenteella me ei muuten pärjätä. Telakat eivät muuten pyörisi, Uudessakaupungissa jo nyt tehdään autoja, vanhuksia hoidetaan ja joukkoliikennettä ajetaan ulkomaalaisten työntekijöiden voimin, Orpo esitti, kuitenkin sillä varauksella, että työperäisen maahanmuuton pitäisi olla ”järkevää”.
Sosiaaliturvaan nojaavaa maahanmuuttoa
Riikka Purra tarttui kiinni Orpon vaatimukseen järkevyydestä ja kysyi, onko se sitten järkevää, että Suomeen tälläkin hetkellä tulee pääasiassa matalapalkkamaahanmuuttoa, jolloin samalla syntyy uusia ongelmia, kuten orjamaisia työolosuhteita, joita pitää korjata.
– Kokoomus ja elinkeinoelämä julistavat tarpeen olevan kymmeniätuhansia maahanmuuttajia töihin. Saisiko joskus tarkennusta, mille aloille ja miten tekijöitä voisi saada jotenkin eri tavalla kuin nyt, Purra sanoi ja muistutti, että perussuomalaisillakaan ei ole mitään sitä vastaan, että Suomeen tulee korkeasti koulutettuja osaajia.
– Me emme kuitenkaan kannata sosiaaliturvaan nojaavaa maahanmuuttoa, koska se ei ole positiivista julkisen talouden kestävyyden kannalta, Purra sanoi.
Oppositiojohtajat Purra ja Orpo kohtasivat eilen Iltalehden Suoraan asiaan -keskusteluohjelmassa.
Kokoomuksen utopia kaukana todellisuudesta
Orpon mukaan kokoomuskaan ei kannata sosiaaliturvaan nojaavaa maahanmuuttoa.
– Mutta juuri sitä Suomeen nyt tulee, Purra huomautti.
Orpo jatkoi järkevyydestä ja esitti, että Suomeen tarvitaan ulkomailta huippuasiantuntijoita. Purra huomautti, että tarpeesta huolimatta huippuasiantuntijoita ei tosiasiassa Suomeen juuri tule.
– Kokoomuksella on jonkinlainen utopia työperäisestä maahanmuutosta, joka on hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä todellisuus on, Purra huomautti.
Orpon lausumia kuunnellessa onkin hyvä pitää mielessä, että perinteisesti kokoomus on ollut työnantajapuolue, ja monille yrityksille halpatyövoima kelpaa. Halpatyövoima on yrityksille edullista, mutta viime kädessä lasku lankeaa suomalaiselle veronmaksajalle. EU:n ulkopuolelta Suomeen työskentelemään saapuvat matalapalkkaduunarit eivät tule palkallaan toimeen, vaan palkan päälle on haettava Kelan tukia, joiden rahoittaminen jää veronmaksajan rasitukseksi.
Halpatyövoiman vapauttaminen sisältääkin poliittisen valinnan: halutaanko Suomessa ajaa matalapalkka-alojen työnantajien ja ulkomaisen halpatyövoiman vai suomalaisten työntekijöiden ja Suomen julkisen talouden etua? Perussuomalaiset on aina suomalaisen työn ja yrittämisen asialla, mutta perussuomalaiset vastustaa matalapalkka-alojen maahanmuuttoa.
Veronkevennykset lisäävät työhaluja
Purra huomauttikin Orpolle, että työmarkkinoiden tämänhetkiset ongelmat eivät johdu siitä, että työvoimaa ei olisi yritysten saatavilla.
– Ongelmat ovat järjestelmätasolla: työn kannustimet ovat heikkoja, työmarkkinoilla on kohtaanto-ongelmia ja ammatillinen koulutusjärjestelmä ei tuota ammattilaisia oikeille aloille ja oikeisiin paikkoihin. Näitä ongelmia ei voi ratkaista sillä, että Suomeen tuodaan matalasti koulutettua työvoimaa kehitysmaista EU:n ulkopuolelta.
– Ratkaisuja tilanteeseen on siinä, että työn kannustimia pitää parantaa ja työn perässä liikkumista tulee helpottaa. Myös verotusta on lopulta kevennettävä, jotta ostovoima vahvistuu ja työssäkäynnistä tulee kannattavaa, Purra totesi.
PS leikkaisi toissijaisista kohteista
Viime syksynä perussuomalaiset julkisti vaihtoehtobudjettinsa, jossa leikkaukset kohdistetaan toissijaisiin menoihin, kuten haittamaahanmuuttoon, ilmastotoimiin ja kehitysyhteistyöhön.
Perussuomalaiset haluaa laittaa valtiontalouden tasapainoon ja on valmis leikkaamaan menoja 2–4 prosenttia vuosittain kaikilta hallinnonaloilta pois lukien suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta tärkeät menot ja henkilöstö, kuten perusopetus, oikeuslaitos, maanpuolustus ja sote.
Petteri Orpon mielestä perussuomalaiset ei kuitenkaan leikkaa tarpeeksi eivätkä leikkaukset riitä. Purra huomautti Orpolle, että perussuomalaisten tuoreessa vaihtoehtobudjetissa leikkaukset ovat jopa suuremmat kuin kokoomuksella.
– Me emme edes esitä uusia menokohteita. Ongelma on paremminkin se, että kokoomukselle eivät kelpaa perussuomalaisten leikkauskohteet, vaan te leikkaatte mieluummin suomalaiselta köyhältä ja pienituloisilta, Purra sanoi ja huomautti, että kokoomus mielellään kippaa ulkomaille miljardeja euroja kehitysavun muodossa ja kannattaa yhteisvelkaan perustuvia EU-tukipaketteja.
– Lisäksi te haluatte kehitysmaan ihmiset Suomeen elämään suomalaisen veronmaksajan rahalla, Purra huomautti viitaten kokoomuksen löysänpuoleiseen maahanmuuttopolitiikan linjaan.
Kansalaisuusperustainen sosiaaliturva toisi säästöjä
Perussuomalaiset ei siis halua leikata suomalaisille tärkeistä menoista, mutta perussuomalaisten mielestä suomalainen hyvinvointijärjestelmä on tarkoitettu ensi sijassa suomalaisille. Perussuomalaisten pitkän tähtäimen tavoitteena onkin kansalaisuusperustainen sosiaaliturva.
– Mitä vähemmän meillä on maksajia, mutta samaan aikaan mitä enemmän tulee esimerkiksi ikääntymiseen liittyviä menoja, sitä tarkempia meidän pitää olla siitä, että palvelut on kohdistettu niille, joille pitääkin, eli suomalaisille, Purra sanoi.
Suomen valtion budjetista sote- ja koulutusmenot sekä julkiset tulonsiirrot muodostavat varsin suuren osan. Kansalaisuusperustainen sosiaaliturva toisi säästöjä, sillä maahanmuuttajat ovat lukumääräänsä nähden yliedustettuina julkisten tulonsiirtojen saajissa. Esimerkiksi Kela maksaa hieman yli kaksinkertaisen määrän etuuksia maahanmuuttajille verrattuna syntyperäisiin suomalaisiin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matalapalkkamaahanmuutto työn kannustimet halpatyömaahanmuutto EU-tukipaketit elinkeinoelämä toissijaiset menokohteet sosiaaliturvaperäinen maahanmuutto kohtaanto-ongelma työvoima Työmarkkinat veronkevennykset Vaihtoehtobudjetti Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Riikka Purra Petteri Orpo perussuomalaiset Kokoomus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi
Perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta: ”Työperäinen maahanmuutto on pelkkä laastari, joka aiheuttaa uusia ongelmia”
Puoluejohtajat kutsuttiin tv-debattiin valtiontalouden madonluvuista, sopeutuksista ja leikkauksista – pääministeri ja valtiovarainministeri eivät saapuneet paikalle
Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle
Purra kysyi, puolustaako Marin enää suomalaista duunaria, pääministeri veivasi vastauksensa koskemaan PS:n EU-linjaa – Purra painotti: ”Nostamme jatkossakin EU:n ongelmia esille”
Purralta kovaa kritiikkiä kokoomuksen ja SDP:n EU- ja ulkopoliittisille linjauksille: ”Sinipunahallitus ei muuttaisi mitään”
Perussuomalaisilta uusi maahanmuuttopoliittinen ohjelma: Suomen on lopetettava vastaanottamasta sellaista maahanmuuttoa, joka kuormittaa julkista taloutta
Suomeen saapuvat maahanmuuttajat eivät rahoita suomalaisten eläkkeitä tai paikkaa työvoimapulaa – tulijat ovat tulonsiirroista riippuvaisia ja kärsivät korkeasta työttömyydestä
Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Tuiskun keskeltä löytyi melkoinen määrä perussuomalaisia täydessä vaalitouhussa – Jani Mäkelää harjattiin Lappeenrannassa olan takaa, mutta miksi?
Perussuomalaiset näkyivät viikonlppuna kaikkialla Suomessa. Lunta tuprutti monin paikoin olan takaa, mutta niin kuuluu jouluna ollakin. Suomen Uutiset kokosi kuvakoosteen viikonlopun vaalikentiltä.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää