Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Kokoomus hajallaan kuin varpusparvi EU-elvytyspaketin vuoksi: Linjattomuudesta tuli uusi linja, kenttäväki raivoissaan venkoilusta – Petteri Orpon johtajuus murenemassa

06.05.2021 |17:40

Kokoomus ei ole olevinaan hyväksynyt nykyistä EU-elvytyspakettia, mutta kokoomuksen eduskuntaryhmässä ei pystytä olemaan yhtä mieltä siitä, mitä mieltä pitäisi olla. Kokoomus ilmoitti juuri pyörtäneensä viimeviikkoisen ryhmäpäätöksen äänestää tyhjää. Vaikka puoluejohdon toiveet näyttäisivät toteutuvan, on kokoomuksen uskottavuus romahtanut.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ilmoitti tänään iltapäivällä, että kokoomus on muuttanut ryhmäkantaansa EU-elvytyspaketista – tosin yhteistä kantaa tai linjaa ei vieläkään ole.

Viime viikolla puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Mykkänen lausuivat, että kokoomuslaiset äänestävät EU-elvytyspaketista tyhjää eduskunnan täysistunnossa. Paketin hyväksyminen edellyttää eduskunnassa 2/3-määräenemmistöä. Tyhjänäänestäminen olisi käytännössä tarkoittanut paketin läpimenoa hallituspuolueiden äänillä.

Mykkäsen mukaan tyhjänäänestyspäätös on nyt kuitenkin peruttu, mikä tarkoittaa, että kokoomusedustajat voivat äänestää miten haluavat, sillä uutta ryhmäpäätöstä ei tehty.

Mykkänen kuitenkin ennakoi, että enemmistö kansanedustajista asettuu tukemaan hallitusta ja äänestämään elvytyspaketin puolesta. Mykkänen ja Orpo perustelevat kokoomuksen uusinta temppua sillä, että puolueen kanta olisi nyt otettu paremmin huomioon eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnössä.

Kokoomus väittää uskovansa markkinakuriin

Surkuhupaisinta kokoomuksen uusimmassa peliliikkeessä on se, että sekä Orpo että Mykkänen vakuuttelevat nyt, että kokoomuksen kannan huomioon ottaminen olisi muka varmistamassa sen, että ryhti on palannut Suomen europolitiikkaan. Orpon ja Mykkäsen mukaan uusi tilanne varmistaa sen, että Suomi ei tule hyväksymään vastaavan paketin toistamista ja että Suomi edellyttää paluuta markkinakuriin. Uskoo ken haluaa.

Kokoomuksen kenttäväen reagointi jää nähtäväksi. Jo viime viikkoinen ”tyhjäpäätös” EU-elvytyspaketista suututti puolueen kannattajat. Suomen Uutiset kertoi puolueaktiivista, joka sytytti kokoomuksen jäsenmaksulappunsa tuleen.

Muutama päivä sitten kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman vahvisti Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, että puolueen kenttäväki on todella raivoissaan tyhjänäänestysvenkoilusta.

– Palautetta on tullut paljon. Sitten vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin, en edes muista että olisi tullut sellaista viestitulvaa kuin nyt. Ryhmäpäätös tyhjän äänestämisestä on kerännyt paljon kritiikkiä, Rydman sanoo.

Eräät kokoomusedustajat äänestävät edelleen vastaan

Ryhmäpäätöksen jälkeen kokoomus onkin EU-elvytyspaketin vuoksi hajonnut kuin varpusparvi, sillä kansanedustajat Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ilmoittivat välittömästi viimeviikkoisen ryhmäpäätöksen jälkeen äänestävänsä elvytyspakettia vastaan.

Kokoomuksen uuden, edellisen ryhmäpäätöksen kumoavan päätöksen voikin halutessaan nähdä myös tilaisuutena puoluejohdolle säilyttää kasvonsa – olisihan ollut kiusallista, että edellisen ryhmäpäätöksen ollessa voimassa useat kansanedustajat olisivat äänestyksessä jättäneet noudattamatta ryhmän linjaa.

Rydman kertoo oman päätöksensä taustoista blogissaan:

– Yhdestä eurosta ei kannata maksaa kolmea euroa. On päivänselvää, että esitetty diili (elvytyspaketti) on Suomelle huomattavan epäedullinen. Tämä ei kuitenkaan ole ainut eikä edes tärkein syy pyrkiä paketin kaatamiseen. Paljon suurempi syy on se, että sen hyväksyminen merkitsisi maamme ja koko Euroopankin kannalta sekä vaarallisille että mahdollisesti myös peruuttamattomille poluille astumista. Siksi tulen eduskunnassa äänestämään sitä vastaan ja toimimaan parhaani mukaan sen puolesta, että mahdollisimman moni toimisi samoin.

Elvytyspaketti kiihdyttää moraalikatoa

Heikkinen kirjoittaa Twitterissä jättäneensä kokoomuksen ryhmäkokouksessa eriävän mielipiteen. Heikkinen perustelee ratkaisuaan äänestää elvytyspakettia vastaan, sillä, että paketti kiihdyttää moraalikatoa, murentaa sääntöperusteisuutta ja vie EU:ta kohti syvenevää tulonsiirtounionia.

Koulumies perusteli torjuvaa kantaansa elvytyspakettiin jo helmikuussa kokoomuksen puoluemediassa Verkkouutisissa. Koulumies kirjoittaa olevansa ”totaalisen kyllästynyt siihen, että Suomi on EU:ssa niin korostetusti aina maksajan roolissa.”

Koulumiehen mukaan kaikissa suhteissa täytyy osata pitää rajat siinä, miten sallii itseään kohdeltavan.

– Hallituksen neuvottelema sopimus elpymispaketista ylittää mielestäni ne rajat, jotka ovat suomalaisille hyväksi, kokoomusedustaja kirjoittaa.

Verkkouutiset julkaisi myös äskettäin kaupunginvaltuutettu Francis McCarronin vetoomuksen, jossa puolueaktiivi vetoaa eduskuntaryhmään perumaan päätöksensä äänestää tyhjää elvytyspaketista.

– On vaikea ymmärtää miksi suomalaisten veronmaksajien rahat pitää kaataa varakkaiden italialaisten leväperäistä taloudenhoitoa paikkaamaan, McCarron tuskailee.

Kannattajilta vihaista palautetta

Myös kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Atte Kaleva (kok.) vahvistaa kannattajien suuttuneen puoluejohdolle. Kaleva kirjoittaa Twitterissä, että kielteinen palaute ei kohdistu häneen, sillä Kaleva on jo aiemmin kertonut vastustavansa elpymispaketin hyväksymistä.

Tämän viikon näkyvimmän protestin esitti entinen europarlamentaarikkoa ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola joka perui aiemman suostumuksensa lähteä kokoomuksen kuntavaaliehdokkaaksi Helsingissä. Korhola kirjoittaa blogissaan puolueensa toiminnan olevan vastuunkannon välttelyä.

– Tyhjän äänestämistä, mikä käytännössä varmistaa elpymispaketin läpimenon on näin painavassa asiassa vaikea kunnioittaa. Sellaista käytöstä on vaalikentillä vaikeaa puolustaa, Korhola kirjoittaa.

Korhola on viime kuukausina ollut yksi kokoomuksen näkyvimmistä elvytyspaketin kriitikoista.

Kokoomuksen mepit innoissaan

Korholan kanssa täysin eri linjoilla elvytyspaketista ovat kokoomuksen nykyiset EU-parlamentaarikot Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen, jotka kaikki kehottavat puoluettaan äänestämään elvytyspaketin puolesta. Pietikäinen totesi äskettäin Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen jääminen ulos EU-elvytyksestä olisi ”hirveä häpeä”.

Kokoomuksen jakautuminen tuli konkreettisesti esille MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, jossa vieraana olleet Sarvamaa ja Korhola väittelivät elvytyspaketin hyväksymisestä – ikään kuin olisivat edustaneet eri puolueita. Sarvamaan mukaan ”poliittiset seuraukset” olisivat raskaat, jos Suomi kaataisi elvytyspaketin. Korhola puolestaan esitti ohjelmassa keskeiset argumenttinsa, eli että elvytyspaketti rikkoo EU:n perussopimuksia ja sitä periaatetta, ettei EU:n budjettia rakenneta velalle.

– Siitä pääsemme ongelman ytimeen. Lähtisimme tielle, jolta emme voi peruuttaa. Se on joka kerta liian iso ja sellainen, mistä ei voi perääntyä, Korhola sanoi tv:ssa.

Viime viikolla vastuunkanto ei maistunut

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen tunnetaan puolueensa eräänä EU-myönteisimmistä vaikuttajista. Valtonen on pitkään kannattanut elvytyspakettia, ja hän totesi edellisen ryhmäpäätöksen jälkeen olevansa ”vahvasti sillä kannalla, että kokoomus ei tätä pakettia kaada.” Äänestäjälle ja satunnaiselle politiikan tarkkailijalle kokoomuksen sisäinen ristiriitaisuus on näyttäytynyt outona vastuunpakoiluna.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mykkänen selitti viime viikolla MTV:llä kokoomuksen venkoilua. Mykkäsen mukaan kokoomus ei vielä tuolloin voinut ottaa vastuuta paketista.

– Me ollaan tilanteessa, jossa hallituksen neuvottelemassa sopimuksessa on pahoja valuvikoja. Me emme voi sitä kannattaa, Mykkänen sanoi.

Toisaalta Mykkänen vihjaili myös, että Kiinalle ja Venäjälle Suomen päätös kaataa elvytyspaketti olisi mieluinen. Mykkäsen mielestä perussuomalaisten linja, eli elvytyspaketin torjuminen tarkoittaisi vastuun ottamista siitä, että EU alkaisi hajota.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ei vakuuttunut Mykkäsen selittelyistä. Purran mukaan kokoomuksen politiikka on epäuskottavaa. Purra kysyikin Mykkäseltä, miksi kokoomusedustajat eivät sitten äänestä paketin puolesta.

Venkoilu näkyy vaalituloksessa?

Ikään kuin siinä ei olisi tarpeeksi, että puolue on repeytynyt kahtia elvytyspakettia koskevassa poliittisessa kysymyksessä, erityisesti tapahtumat vaikuttavat Petteri Orpon asemaan. Johtajuus on viikon sisällä murentunut – Orpo tuskin enää voi uskottavasti johtaa puoluetta, jonka useat kansanedustajat julkisesti kieltäytyivät noudattamasta eduskuntaryhmän linjauksia – siitä puhumattakaan, että kokoomus on onnistunut suututtamaan äänestäjänsä.

Orpolla on periaatteessa mahdollisuus jatkaa puolueensa johdossa vielä kesän 2022 puoluekokoukseen saakka, elleivät politiikan tapahtumat saa Orpoa tekemään johtopäätöksiä jo aiemmin. Paljon on kiinni siitäkin, miten kokoomusta aiemmin äänestäneet reagoivat puolueen venkoiluun ja päättämättömyyteen elvytyspakettiasiassa, kun kesän kuntavaalit koittavat.

Kuntavaalit ovat samalla aina yleispoliittiset vaalit, ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on viime viikosta saakka kiertänyt vitsejä siitä, että kokoomuksen kannattajat voivat yhtä hyvin äänestää tyhjää myös kuntavaaleissa.

Orpoon kohdistuva tyytymättömyys näkyy myös Uutissuomalaisen tuoreessa kyselyssä, jossa kyselyyn vastanneiden puoluevaltuuston jäsenten kantojen perusteella ilmenee, että lähes joka kolmas vastaaja ei kannata sitä, että Orpo jatkaisi puheenjohtajana enää seuraavan puoluekokouksen jälkeen.

Yksi tyytymättömistä ilmoitti kyselyssä, että Orpon pitäisi ymmärtää erota puheenjohtajan paikalta heti kuntavaalien jälkeen.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää