

Kai Mykkänen ja Petteri Orpo ajelevat kaksilla rattailla. / LEHTIKUVA
Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville
Kokoomuksen linja ailahtelee ja poukkoilee eduskuntavaalien alla. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnan äänestyksissä linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
SAK:n perjantaina aamulla järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa kokoomusta edustanut Kai Mykkänen paalutti kokoomuksen leikkauspolitiikkaa ilmoittamalla, että kokoomus leikkaisi esimerkiksi sosiaaliturvasta.
Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mykkäsen mukaan kokoomus leikkaisi valtion menoja yhteensä neljällä miljardilla vaalikaudessa. Mykkäsen puheiden mukaan sosiaaliturvassa olisi jopa satoja miljoonia leikkausvaraa.
Kevyttä puhetta
Mykkäsen puheet osoittautuivat kevyeksi, sillä perjantaina – muutamaa tuntia myöhemmin – eduskunta äänesti toimeentulotukea koskevasta hallituksen esityksestä, jonka mukaisesti toimeentulotukea maksettaisiin myös laittomasti maassa oleville.
Jo valiokuntakäsittelyssä perussuomalaiset esitti vastalauseessa esitykseen, että toimeentulotuki kuuluu vain laillisesti Suomessa oleskeleville henkilöille.
Perussuomalaiset katsoo, että toimeentulotuen maksaminen laittomasti maassa oleskeleville yhdistettynä hallituksen pyrkimyksiin laajentaa laittomasti maassa oleskeleville tarjottavia terveyspalveluita kiireettömiin palveluihin edistää merkittävästi mahdollisuuksia ulkomaalaislain rikkomiseen sekä toimii kannusteena sosiaaliturvan ja terveyspalveluiden helpon saatavuuden motivoimaan laittomaan maahantuloon.
Kokoomus sumutti äänestäjiä
Valiokunnassa annettuun perussuomalaisten ryhmän vastalauseeseen lähti mukaan myös kokoomuksen edustajia. Kokoomuksen linja kuitenkin muuttui päätöksenteon hetkellä. Vastalauseen mukaisesti – siis hallituksen esitystä vastaan – eduskunnassa äänesti lopulta vain neljä kokoomuksen kansanedustajaa. Peräti 18 kokoomuksen edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta, eli sen puolesta, että jatkossa myös laittomasti maassa oleskelevat kuuluvat veronmaksajien kustantaman toimeentulotuen piiriin.
Mykkäsen puheet näyttäytyvätkin äänestäjien sumutuksena ja osoituksena kaksilla rattailla ajelemisesta. Kokoomuksen äänestyslinja osoittaa myös kokoomuksen olevan valmis edistämään haitallisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä.
Kokoomuksen pelin politiikasta kertoo sekin, että eduskunnan asiakirjojen mukaan kokoomuksen ryhmästä äänestyshetkellä olisi ollut poissa 14 edustajaa, heidän joukossaan kolmikko Heikki Autto, Sari Multala ja Atte Kaleva. Asiakirjaan on merkitty kellonaika 13.27. Tosiasiassa kaikki kolme kokoomusedustajaa olivat salissa äänestyksen aikaan paikalla, sillä he äänestivät minuuttia aikaisemmin, kello 13.26 hallituksen rikoslain muutosesitystä koskevasta esityksestä.
Pakka sekaisin jo edellisenä päivänä
Kokoomuksen ailahteleva linja on oireilua kokoomuksen kahtiajakautumisesta sekä puolueen eduskuntaryhmässä että äänestäjissä. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla, koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnassa linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.
Kokoomusleirin sekoilu näkyi myös äänestystä edeltävänä päivänä torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Mykkänen käytännössä veti maton puheenjohtaja Petteri Orpon alta. Tuolloin Orpo vakuutti salissa, että kokoomus olisi lähdössä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen katuväkivallasta, katujengeistä ja muista aiheeseen liittyvistä turvallisuusongelmista.
Orpon puheenvuoron jälkeen Mykkänen kuitenkin alkoi yllättäen pakittaa antaen ymmärtää, ettei kokoomus ehkä olekaan mukana välikysymyksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valiokunta kahdet rattaat Sari Multala Heikki Autto katuväkivalta vetovoimatekijät Atte Kaleva haittamaahanmuutto Terveyspalvelut laittomasti maassa olevat Kai Mykkäsen Toimeentulotuki Petteri Orpo leikkaukset Sosiaaliturva perussuomalaiset Välikysymys Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset eivät maksaisi toimeentulotukea laittomasti maassa oleskeleville – kokoomus kannatti valiokunnassa, mutta ei salissa

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”

Perussuomalaisilta ankarat moitteet hallitukselle: “Tähän tilanteeseen tuotte laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen”

Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”

Hallintovaliokunnan perussuomalaiset: ”Uusi houkutustekijä ihmiskaupalle”

Väestönlaskennalla selvyys Ruotsissa asuvista – laittomasti maassa oleskelevat kaivetaan esiin kotikäynneillä

Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin

Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Sisäministeriö antaa harhaanjohtavia laskelmia Välimeren valtioista siirrettävien turvapaikanhakijoiden kustannuksista
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää