

LEHTIKUVA
Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena
Oppositiopuolueiden talouspolitiikassa on eroja. Siinä missä perussuomalaiset pyrkii laajalla veronkevennysohjelmalla siihen, että kaikissa tuloluokissa ostovoima olisi vahvempi, kokoomukselle sopii hyvin, että suomalaisia rahastetaan jatkossakin bensapumpulla. Kokoomus myös edelleen hinkuu halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta.
Perussuomalaiset esitteli eilen vaihtoehtobudjettinsa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi tänään Ylen Politiikkaradiossa, että vaihtoehtobudjetin voi nähdä muutaman isomman osan kokonaisuutena.
– Säästöjä on haettu maahanmuutosta, EU-tulonsiirroista ja ilmastopolitiikasta. Asumiseen ja autoiluun esitetään veronkevennyksiä. Lisäksi meillä on lisäresursointeja moneen paikkaan.
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin yksi keskeisimpiä esityksiä on autoilun korkeaan hintaan puuttuminen. Hallitus korotti polttoaineveroa viime vuonna, ja nyt perussuomalaiset esittää polttoaineverojen keventämistä 254 miljoonalla.
– Hallituksen tulisi ottaa vastuu siitä, että ihmisillä on varaa autoilla. Korkea bensan hinta on kuripolitiikkaa, joka tuntuu etenkin maaseudulla, jossa kuitenkin kaikkien on liikuttava: käytävä töissä ja vietävä lapsia harrastuksiin, Tavio sanoi.
Kokoomus antaisi bensalla rahastamisen jatkua
Tavion seurana politiikkaradiossa oli myös kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.
Kokoomus esittelee omassa vaihtoehtobudjetissaan veronalennuksia, jotka kohdistuisivat palkka- ja eläketulojen verotukseen.
Toisin kuin perussuomalaiset kokoomus ei kuitenkaan ole valmis keventämään polttoaineen verotusta siitäkään huolimatta, että korkeat pumppuhinnat heikentävät tehokkaasti työnteon kannustimia. Kallis bensa on samalla lisärasite kuljetusyrityksille, ja bensalasku siirtyykin tuotteiden kuten ruuan kuluttajahintoihin.
Kokoomuksen Mykkänen myönsi, että autoilevat työmatkalaiset ovat tällä hetkellä ahdingossa kalliin bensan ja vuoksi.
Tavio ei kuitenkaan saanut Mykkäseltä tukea polttoaineveron keventämiselle. Toisin sanoen, kokoomuksella ei ole mitään sitä vastaan, että suomalaiset köyhtyvät jatkossakin bensapumpulla ja että korkea polttoaineen hinta näkyy ja tuntuu tuotteiden kauppahinnoissa.
Mykkänen selitteli, että kun palkasta jää enemmän käteen, ostovoiman voi käyttää kalliin polttoaineen ostamiseen.
Kristillisdemokraatit PS:n linjoilla
Sen sijaan kristillisdemokraattien Sari Essayah oli Tavion linjoilla. Essayah huomautti, että korkea polttoainehinta tarkoittaa kuljetusalalla kymmenien miljoonien lisämenoja, jotka sitten heijastuvat kuluttajahintoihin.
Essayah löysi yhteisen linjan perussuomalaisten kanssa myös lämmityspolttoaineiden veronkevennyksien suhteen. Essayahin mukaan hallituksen korotukset energian hintaan on peruttava.
Perussuomalaiset esittää vaihtoehtobudjetissaan veroalea lämmityspolttoaineille, joiden verotusta perussuomalaisten mallissa kevennetään 100 miljoonalla.
Tavio huomautti, että moni pienituloinen maksaa jo lähtökohtaisesti korkeaa hintaa öljylämmittämisestä.
– Öljylämmitys on kallista, eikä pienituloisilla ole taloissaan maalämpöjärjestelmiä tai muita moderneja ratkaisuja, vaan monissa taloissa on vanhat öljykattilat, joita myös pitää huoltaa. Monissa rintamamiestaloissa asuu pienituloisia eläkeläisiä, joten on mielestäni törkeää, että SDP hallituksessa palelluttaa näiden talojen asukkaita.
Erityisasiantuntijoilla ei vaikeuksia työllistyä Suomeen
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa puretaan auki myyttiä, jonka mukaan korkeasti koulutettujen ja kovapalkkaisten osaajien, kuten koodaajien, pääsy Suomen työmarkkinoille olisi jotenkin erityisen vaikeaa.
Tavio totesi, että erityisasiantuntijoiden saapuminen Suomen työmarkkinoille ei ole nykyisellään ongelma, sillä erityisasiantuntijoiden ensimmäisten työlupien mediaanikäsittelyaika on tällä hetkellä vain noin 10 päivää.
– Erityisasiantuntijoiden oleskeluluvissa siis ei enää juuri ole ruuhkia. Herää kuitenkin kysymys, mikä on se kolmansista maista saapuvien työvoimareservi, jota eräät elinkeinoelämän toimijat yrittävät pakottaa tänne, Tavio sanoi.
Perussuomalaisten tavoite on saada kireät toimeentulovaatimukset työperäiselle maahanmuutolle.
– Suomeen töihin tulevan henkilön on tultava toimeen ja pystyttävä elättämään itsensä omalla työllään, eikä niin, että hän tulee tänne elämään sosiaaliturvan varassa, Tavio sanoi.
Kokoomus sen sijaan tunnetusti kannattaa halpatyövoiman maahantuontia. Mykkänen perusteli puolueensa kantaa sillä, että maahanmuuttajia työskentelee kuljetusalalla, ravintoloissa ja liikenteessä.
Kokoomuskansanedustaja jopa väitti, että työperäinen maahanmuutto tulevaisuudessa takaisi eläkkeiden maksun ja vanhuspalvelut Suomessa.
– Eihän täällä pääkaupunkiseudulla liikkuisi tavarat eikä ihmiset, eikä ravintoloissa olisi työntekijöitä ilman työperäisiä maahanmuuttajia, Mykkänen lohkaisi.
PS leikkaisi satoja miljoonia maahanmuutosta
Maahanmuuttopolitiikan järkevöittäminen on perussuomalaisille iso teema, ja se näkyy myös vaihtoehtobudjetissa. Perussuomalaiset esimerkiksi leikkaisi vastaanotto- ja kotouttamiskuluista 300 miljoonaa sekä kehitysavusta 520 miljoonaa.
Useiden tutkimusten mukaan niin humanitaarinen kuin työperäinenkin maahanmuutto on Suomelle erittäin kallista. Tämä johtuu siitä, että Suomeen ei juuri tule koulutettuja osaajia.
– Työperäinen maahanmuutto on myös ongelma, jos se tapahtuu niin, että tänne töihin tulevat eivät työllisty kunnollisella palkalla, vaan tällöin pyritään vain laskemaan eri alojen palkkatasoa.
EU:n ulkopuolelta halpatyövoimaa kaipaavalle Mykkäselle Tavio huomautti, että suomalaisilla työnantajilla on jo nyt käytössään koko EU-alueen työvoimapooli.
– Meillä on jo EU:ssa vapaa työvoiman liikkuvuus, joten työperäisestä maahanmuutosta on pyritty tekemään suurempaa ratkaisua Suomen kestävyysongelmiin kuin mitä se oikeasti on, Tavio sanoi.
Haittamaahanmuutosta miljardien lasku
Tavio korosti, että perussuomalaiset pyrkii vaihtoehtobudjetissaan hakemaan säästöjä nimenomaan pitkäaikaisista menoeristä, kuten ei-työperäisestä maahanmuutosta ja ilmastotoimista.
– Taloutta ei pitäisi katsoa vain vuosi kerrallaan eteenpäin, vaan olisi hyvä olla olemassa suunnitelmat 10 tai jopa 20 vuoden päähän. Hyviin tuloksiin voidaan päästä, kun tehdään pidempiä suunnitelmia.
Tavio muistutti, että ei-työperäisestä eli sosiaaliturvaperusteisesta maahanmuutosta kertyy vuositasolla miljardikulut. Tavio vertasi kalliiksi käyvää maahanmuuttoa Suomen rajojen sisällä toteutettavaan kehitysapuun, jossa ei kuitenkaan huomioida oheisseurauksia ja haittoja suomalaiselle yhteiskunnalle.
– Nyt kun hallitus tuplasi pakolaiskiintiön, niin samalla hallitus otti veronmaksajille lisää maksettavaa jopa 750 miljoonaa euroa, vaikka tästä ei puhuta missään.
Tavio esitti uudelleen maahanmuuttopolitiikan järkevöittämistä, ja vertasi Suomea Australiaan ja Kanadaan.
– Mekin voisimme ottaa tänne Suomeen vain sitä porukkaa, jonka tiedämme työllistyvän ja hyödyttävän yhteiskuntaa. Se olisi kaikkien etu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- veronalennukset polttoaineiden verotus lämmityskustannukset asuminen ja liikkuminen autoilijat veronmaksajat pakolaiskiintiöt valtion talous halpatyövoima Vaihtoehtobudjetti Työperäinen maahanmuutto Kai Mykkänen Ville Tavio leikkaukset perussuomalaiset SDP hallitus työllisyys Kokoomus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: “Hyvinvointivaltion olemassaolo on jo uhattuna, PS:n vaihtoehtobudjetissa hyviä ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi – ratkaisevaa on ihmisten kannustaminen työntekoon ja yrittäjyyden edistäminen”

Suomessa on nyt EU-alueen kolmanneksi kallein bensa – Tavio: ”Autoilijoilta kerätään rahaa, joka menee kehitysapuna Afrikkaan”

Perussuomalaiset esittää sähkön ja polttoaineiden veron alentamista neljänneksellä: Keskivertoperheelle lähes 500 euroa enemmän käteen vuodessa – hallituksen vaihtoehdosta tulossa 1 200 euron lisälasku

PS haluaa vahvistaa kansan ostovoimaa keventämällä veroja ja leikkaamalla turhasta – Ranne: “Valtion tehtävä on palvella suomalaisia, siihen ei kuulu minkäänlainen maailmanparantaminen”

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti asettaa kansallisen edun etusijalle – Tavio: “Perussuomalaisille moraaliposeerausta tärkeämpää on tavallisen ihmisen pärjääminen”

Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: “Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”

Koskela: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kääntää kurssin kohti parempaa – “Puutumme sellaisiin kipukohtiin, joihin muut puolueet eivät tohdi kajota”

Mäenpää: Hallitukselle suomalaisten turvallisuus on megaluokan vitsi

Punavihreä utopia etenee Helsingissä, vaikka sähköauto on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin ratikka
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää