Kai Mykkänen ja Petteri Orpo. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Kokoomus äänestämässä tukipaketista tyhjää hallituksen takuumiehenä, Tytti Tuppurainen puolestaan väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää
Perustuslakivaliokunnan päätös edellyttää EU-tukipaketille kahden kolmasosan enemmistöä ensi kuun eduskuntaäänestyksessä sai aikaan hetkellisiä paniikkireaktioita hallituksessa. Paketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten verorahoja Etelä-Eurooppaan. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ehti jo kyseenalaistaa valiokunnan aseman perustuslain ylimpänä tulkitsijana, kunnes ratkaisijaksi löytyi velkaunionista tyhjää äänestävä kokoomus, jonka hillotolpat on taas hetkeksi turvattu.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tiistaina tekemä päätös EU-tukipaketin hyväksymiselle vaadittavasta kahden kolmasosan enemmistöstä herätti hetkellisesti toivon siitä, että Suomi olisi hylkäämässä unionin perussopimuksia rikkovan paketin.
Tukipaketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten rahoja velkaantuneille Etelä-Euroopan maille, kuten neljän päivän työviikkoa parasta aikaa suunnittelevalle Espanjalle.
Perustuslakivaliokunta päätti oman äänestyksensä jälkeen, että ehdotetulla velkasopimuksella siirrettäisiin samalla merkittävää toimivaltaa Suomesta Euroopan unionille, ja sen vuoksi sopimuksen hyväksyminen edellyttää eduskunnalta kahden kolmasosan enemmistöä, tavallisen 50 prosentin määräenemmistön sijaan.
Perustuslakivaliokunnan päätös aiheutti hallituksen riveissä hetkellistä paniikkia, koska näytti siltä, että paketti saattaisi kaatua äänestyksessä.
Hallituksen ja EU:n apupojaksi juoksi kuitenkin kokoomus, joka sitoutti omat kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.
Eurooppaministeri Tuppurainen väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää
Kun tieto perustuslakivaliokunnan päätöksestä levisi tiistaina, hallituskriisinäytelmäänsä Säätytalolla käyvä Marinin hallitus ehti jo hetkellisesti huolestua, että tukipaketti on oikeasti kaatumassa.
Esimerkiksi hallituksen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sdp) vihjaili jo, että eduskunta voisi tarvittaessa kävellä perustuslakivaliokunnan yli saadakseen suomalaisten rahat lähetettyä Eurooppaan:
“Perustuslakivaliokunta on nyt antanut lausuntonsa. Perehdymme siihen luonnollisesti tarkkaan, mutta johtopäätös tarpeesta 2/3 enemmistölle päätöksenteossa on eri kuin hallituksen ja valiokunnan kuulemien valtiosääntöoikeuden ja EU-oikeuden asiantuntijoiden enemmistön”, ministeri Tuppurainen kirjoitti Twitterissä.
Suomen perustuslain mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtävänä on ottaa kantaa sen käsittelyyn tulevien asioiden perustuslainmukaisuuteen.
Perustuslakivaliokunta ei siis jaa ohjeita kuten ministeri vaikuttaa ajattelevan, vaan sen roolina on toimia ylimpänä perustuslain tulkitsijana Suomessa.
Hallituksen apupuolue kokoomus riensi hätiin
Hallitus pääsi kuitenkin pälkähästä, kun kokoomus päätti ottaa hallituksen ja EU:n apupuolueen roolin.
Kokoomus sitoutti kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.
Käytännössä tämä ratkaisu takaisi paketin läpimenon, koska tyhjän äänestäjät poistetaan laskuista, jolloin hallitus saisi riittävät äänet kasaan.
Kannatuksensa romahduttanut keskusta lupaa myös tukensa paketille
Myös kannatuksensa hallituksessa romahduttanut keskusta lupaa tukensa EU-paketille.
Tavallaan kokoomus ja keskusta heittelevätkin nyt kuumaa perunaa toinen toisilleen. Molempien puolueiden johdossa on kyllä tahtotila suomalaisten miljardien heittämisestä etelän tuuliin, mutta mieluiten niin, että äänestyspäätöstä ei tarvitsisi tehdä itse.
Perustuslakivaliokunnan päätös asetti kuitenkin oppositiopuoluetta esittävän kokoomuksen hankalaan asemaan, kun se ikään kuin pakotettiin ottamaan pakettiin kantaa ratkaisijan roolissa.
Mieluinen päätös molemmille puolueille olisi tässä vaiheessa ollut varmasti sellainen, josta kukaan ei erityisemmin olisi vastuussa, kun laskun maksamisen aika koittaa.
Hillotolpat ja maakuntahimmelit on kuitenkin saatava – hinnalla millä hyvänsä.
Paketin kaatamiseen tarvittaisiin useita irtautujia
Riveistä irtautujiakin on nähty.
Keskustasta kansanedustaja Hannu Hoskonen on ilmoittanut äänestävänsä tukipakettia vastaan.
Kokoomuksesta kansanedustajat Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat myös ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan.
Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä Liike Nyt ovat ilmoittaneet vastustavansa paketin hyväksymistä.
Paketin kaataminen vaatii kuitenkin vielä lisää nimiä – joko hallituksen omista riveistä tai kokoomuksesta.
Hillotolpat turvattu, äänestäjät pettyneitä
Uusimmalla päätöksellään kokoomus on saattanut turvata itselleen makoisia hillotolppia Brysselistä. Se miten päätös sitten maistuu kokoomuksen äänestäjille, on vielä toinen kysymys.
Moni kommentoija ja puolueen jäsen ilmaisikin tuoreeltaan tyrmistystä puolueen päätöksestä äänestää tyhjää.
Tyhjän kun saa pyytämättäkin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Janne Heikkinen Hannu Hoskonen Euroopan unioni Terhi Koulumies Tytti Tuppurainen Wille Rydman perustuslakivaliokunta Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”
Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt
PS kyselytunnilla: Miten suomalainen hyötyy siitä, että se maksaa italialaisten hulppeat lapsilisät ja espanjalaisten lyhyemmän työviikon?
Kokoomuksen EU-tyhjäpäätös tyrmistyttää, Eija-Riitta Korhola harkitsee puolueen vaihtoa, aktiivit polttavat jäsenmaksujaan – kokoomusjohto arvelee kuitenkin palautteen olevan informaatiovaikuttamista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää