Artikkeli kuva

Kai Mykkänen ja Petteri Orpo. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA

Kokoomus äänestämässä tukipaketista tyhjää hallituksen takuumiehenä, Tytti Tuppurainen puolestaan väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää

28.04.2021 |23:40

Perustuslakivaliokunnan päätös edellyttää EU-tukipaketille kahden kolmasosan enemmistöä ensi kuun eduskuntaäänestyksessä sai aikaan hetkellisiä paniikkireaktioita hallituksessa. Paketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten verorahoja Etelä-Eurooppaan. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ehti jo kyseenalaistaa valiokunnan aseman perustuslain ylimpänä tulkitsijana, kunnes ratkaisijaksi löytyi velkaunionista tyhjää äänestävä kokoomus, jonka hillotolpat on taas hetkeksi turvattu.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tiistaina tekemä päätös EU-tukipaketin hyväksymiselle vaadittavasta kahden kolmasosan enemmistöstä herätti hetkellisesti toivon siitä, että Suomi olisi hylkäämässä unionin perussopimuksia rikkovan paketin.

Tukipaketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten rahoja velkaantuneille Etelä-Euroopan maille, kuten neljän päivän työviikkoa parasta aikaa suunnittelevalle Espanjalle.

Perustuslakivaliokunta päätti oman äänestyksensä jälkeen, että ehdotetulla velkasopimuksella siirrettäisiin samalla merkittävää toimivaltaa Suomesta Euroopan unionille, ja sen vuoksi sopimuksen hyväksyminen edellyttää eduskunnalta kahden kolmasosan enemmistöä, tavallisen 50 prosentin määräenemmistön sijaan.

Perustuslakivaliokunnan päätös aiheutti hallituksen riveissä hetkellistä paniikkia, koska näytti siltä, että paketti saattaisi kaatua äänestyksessä.

Hallituksen ja EU:n apupojaksi juoksi kuitenkin kokoomus, joka sitoutti omat kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.

Eurooppaministeri Tuppurainen väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää

Kun tieto perustuslakivaliokunnan päätöksestä levisi tiistaina, hallituskriisinäytelmäänsä Säätytalolla käyvä Marinin hallitus ehti jo hetkellisesti huolestua, että tukipaketti on oikeasti kaatumassa.

Esimerkiksi hallituksen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sdp) vihjaili jo, että eduskunta voisi tarvittaessa kävellä perustuslakivaliokunnan yli saadakseen suomalaisten rahat lähetettyä Eurooppaan:

“Perustuslakivaliokunta on nyt antanut lausuntonsa. Perehdymme siihen luonnollisesti tarkkaan, mutta johtopäätös tarpeesta 2/3 enemmistölle päätöksenteossa on eri kuin hallituksen ja valiokunnan kuulemien valtiosääntöoikeuden ja EU-oikeuden asiantuntijoiden enemmistön”, ministeri Tuppurainen kirjoitti Twitterissä.

Suomen perustuslain mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtävänä on ottaa kantaa sen käsittelyyn tulevien asioiden perustuslainmukaisuuteen.

Perustuslakivaliokunta ei siis jaa ohjeita kuten ministeri vaikuttaa ajattelevan, vaan sen roolina on toimia ylimpänä perustuslain tulkitsijana Suomessa.

Hallituksen apupuolue kokoomus riensi hätiin

Hallitus pääsi kuitenkin pälkähästä, kun kokoomus päätti ottaa hallituksen ja EU:n apupuolueen roolin.

Kokoomus sitoutti kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.

Käytännössä tämä ratkaisu takaisi paketin läpimenon, koska tyhjän äänestäjät poistetaan laskuista, jolloin hallitus saisi riittävät äänet kasaan.

Kannatuksensa romahduttanut keskusta lupaa myös tukensa paketille

Myös kannatuksensa hallituksessa romahduttanut keskusta lupaa tukensa EU-paketille.

Tavallaan kokoomus ja keskusta heittelevätkin nyt kuumaa perunaa toinen toisilleen. Molempien puolueiden johdossa on kyllä tahtotila suomalaisten miljardien heittämisestä etelän tuuliin, mutta mieluiten niin, että äänestyspäätöstä ei tarvitsisi tehdä itse.

Perustuslakivaliokunnan päätös asetti kuitenkin oppositiopuoluetta esittävän kokoomuksen hankalaan asemaan, kun se ikään kuin pakotettiin ottamaan pakettiin kantaa ratkaisijan roolissa.

Mieluinen päätös molemmille puolueille olisi tässä vaiheessa ollut varmasti sellainen, josta kukaan ei erityisemmin olisi vastuussa, kun laskun maksamisen aika koittaa.

Hillotolpat ja maakuntahimmelit on kuitenkin saatava – hinnalla millä hyvänsä.

Paketin kaatamiseen tarvittaisiin useita irtautujia

Riveistä irtautujiakin on nähty.

Keskustasta kansanedustaja Hannu Hoskonen on ilmoittanut äänestävänsä tukipakettia vastaan.

Kokoomuksesta kansanedustajat Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat myös ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä Liike Nyt ovat ilmoittaneet vastustavansa paketin hyväksymistä.

Paketin kaataminen vaatii kuitenkin vielä lisää nimiä – joko hallituksen omista riveistä tai kokoomuksesta.

Hillotolpat turvattu, äänestäjät pettyneitä

Uusimmalla päätöksellään kokoomus on saattanut turvata itselleen makoisia hillotolppia Brysselistä. Se miten päätös sitten maistuu kokoomuksen äänestäjille, on vielä toinen kysymys.

Moni kommentoija ja puolueen jäsen ilmaisikin tuoreeltaan tyrmistystä puolueen päätöksestä äänestää tyhjää.

Tyhjän kun saa pyytämättäkin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
10.
Suomen uutiset logo

Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä

29.10.2024 |11:55

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää