

Kai Mykkänen ja Petteri Orpo. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Kokoomus äänestämässä tukipaketista tyhjää hallituksen takuumiehenä, Tytti Tuppurainen puolestaan väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää
Perustuslakivaliokunnan päätös edellyttää EU-tukipaketille kahden kolmasosan enemmistöä ensi kuun eduskuntaäänestyksessä sai aikaan hetkellisiä paniikkireaktioita hallituksessa. Paketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten verorahoja Etelä-Eurooppaan. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ehti jo kyseenalaistaa valiokunnan aseman perustuslain ylimpänä tulkitsijana, kunnes ratkaisijaksi löytyi velkaunionista tyhjää äänestävä kokoomus, jonka hillotolpat on taas hetkeksi turvattu.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tiistaina tekemä päätös EU-tukipaketin hyväksymiselle vaadittavasta kahden kolmasosan enemmistöstä herätti hetkellisesti toivon siitä, että Suomi olisi hylkäämässä unionin perussopimuksia rikkovan paketin.
Tukipaketissa on määrä lähettää miljardeja euroja suomalaisten rahoja velkaantuneille Etelä-Euroopan maille, kuten neljän päivän työviikkoa parasta aikaa suunnittelevalle Espanjalle.
Perustuslakivaliokunta päätti oman äänestyksensä jälkeen, että ehdotetulla velkasopimuksella siirrettäisiin samalla merkittävää toimivaltaa Suomesta Euroopan unionille, ja sen vuoksi sopimuksen hyväksyminen edellyttää eduskunnalta kahden kolmasosan enemmistöä, tavallisen 50 prosentin määräenemmistön sijaan.
Perustuslakivaliokunnan päätös aiheutti hallituksen riveissä hetkellistä paniikkia, koska näytti siltä, että paketti saattaisi kaatua äänestyksessä.
Hallituksen ja EU:n apupojaksi juoksi kuitenkin kokoomus, joka sitoutti omat kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.
Eurooppaministeri Tuppurainen väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää
Kun tieto perustuslakivaliokunnan päätöksestä levisi tiistaina, hallituskriisinäytelmäänsä Säätytalolla käyvä Marinin hallitus ehti jo hetkellisesti huolestua, että tukipaketti on oikeasti kaatumassa.
Esimerkiksi hallituksen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sdp) vihjaili jo, että eduskunta voisi tarvittaessa kävellä perustuslakivaliokunnan yli saadakseen suomalaisten rahat lähetettyä Eurooppaan:
“Perustuslakivaliokunta on nyt antanut lausuntonsa. Perehdymme siihen luonnollisesti tarkkaan, mutta johtopäätös tarpeesta 2/3 enemmistölle päätöksenteossa on eri kuin hallituksen ja valiokunnan kuulemien valtiosääntöoikeuden ja EU-oikeuden asiantuntijoiden enemmistön”, ministeri Tuppurainen kirjoitti Twitterissä.
Suomen perustuslain mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtävänä on ottaa kantaa sen käsittelyyn tulevien asioiden perustuslainmukaisuuteen.
Perustuslakivaliokunta ei siis jaa ohjeita kuten ministeri vaikuttaa ajattelevan, vaan sen roolina on toimia ylimpänä perustuslain tulkitsijana Suomessa.
Hallituksen apupuolue kokoomus riensi hätiin
Hallitus pääsi kuitenkin pälkähästä, kun kokoomus päätti ottaa hallituksen ja EU:n apupuolueen roolin.
Kokoomus sitoutti kansanedustajansa äänestämään tyhjää ratkaisevassa äänestyksessä.
Käytännössä tämä ratkaisu takaisi paketin läpimenon, koska tyhjän äänestäjät poistetaan laskuista, jolloin hallitus saisi riittävät äänet kasaan.
Kannatuksensa romahduttanut keskusta lupaa myös tukensa paketille
Myös kannatuksensa hallituksessa romahduttanut keskusta lupaa tukensa EU-paketille.
Tavallaan kokoomus ja keskusta heittelevätkin nyt kuumaa perunaa toinen toisilleen. Molempien puolueiden johdossa on kyllä tahtotila suomalaisten miljardien heittämisestä etelän tuuliin, mutta mieluiten niin, että äänestyspäätöstä ei tarvitsisi tehdä itse.
Perustuslakivaliokunnan päätös asetti kuitenkin oppositiopuoluetta esittävän kokoomuksen hankalaan asemaan, kun se ikään kuin pakotettiin ottamaan pakettiin kantaa ratkaisijan roolissa.
Mieluinen päätös molemmille puolueille olisi tässä vaiheessa ollut varmasti sellainen, josta kukaan ei erityisemmin olisi vastuussa, kun laskun maksamisen aika koittaa.
Hillotolpat ja maakuntahimmelit on kuitenkin saatava – hinnalla millä hyvänsä.
Paketin kaatamiseen tarvittaisiin useita irtautujia
Riveistä irtautujiakin on nähty.
Keskustasta kansanedustaja Hannu Hoskonen on ilmoittanut äänestävänsä tukipakettia vastaan.
Kokoomuksesta kansanedustajat Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat myös ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan.
Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä Liike Nyt ovat ilmoittaneet vastustavansa paketin hyväksymistä.
Paketin kaataminen vaatii kuitenkin vielä lisää nimiä – joko hallituksen omista riveistä tai kokoomuksesta.
Hillotolpat turvattu, äänestäjät pettyneitä
Uusimmalla päätöksellään kokoomus on saattanut turvata itselleen makoisia hillotolppia Brysselistä. Se miten päätös sitten maistuu kokoomuksen äänestäjille, on vielä toinen kysymys.
Moni kommentoija ja puolueen jäsen ilmaisikin tuoreeltaan tyrmistystä puolueen päätöksestä äänestää tyhjää.
Tyhjän kun saa pyytämättäkin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Janne Heikkinen Hannu Hoskonen Euroopan unioni Terhi Koulumies Tytti Tuppurainen Wille Rydman perustuslakivaliokunta Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”

Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt

PS kyselytunnilla: Miten suomalainen hyötyy siitä, että se maksaa italialaisten hulppeat lapsilisät ja espanjalaisten lyhyemmän työviikon?

Kokoomuksen EU-tyhjäpäätös tyrmistyttää, Eija-Riitta Korhola harkitsee puolueen vaihtoa, aktiivit polttavat jäsenmaksujaan – kokoomusjohto arvelee kuitenkin palautteen olevan informaatiovaikuttamista
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat

Sakari Puisto: Pääomamarkkinoille tarvitaan laajuutta ja syvyyttä

Puola otti käyttöön Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää