Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Kokoomuksesta selitellään tukea EU-elvytyspaketille – Ranne: Ei ratkaise ongelmia – ”Olisi rehellistä myöntää, että EU ei noudata omia sääntöjään eikä talouskuria”

20.05.2021 |14:23

Oppositio ja hallitus löysivät toisensa, kun kokoomuksen Kai Mykkänen ja SDP:n Matias Mäkynen selittivät vuoron perään EU-elvytyspaketin puolesta Ylen politiikkaradiossa. Perussuomalaisten Lulu Ranne huomautti kansanedustajakollegoilleen, että elvytyspaketilla ei voi korjata EU:n valuvikoja.

EU-elvytyspaketin eduskuntakeskustelu jatkui viime viikolla useita päiviä ja puheet venyivät myös yön pikkutunneille. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoi eilen Ylen politiikkaradiossa, että EU-keskustelut venyivät siitä syystä, että perussuomalaiset halusivat ennen eduskunnan äänestystä tuoda esille kaikki elvytyspaketin ongelmat.

Eduskunnassa käytettiin elvytyspaketista noin 600 puheenvuoroa, joista valtaosa oli perussuomalaisten. Puheissa esillä oli paitsi elvytyspaketin haitalliset vaikutukset Suomen taloudelle – myös korruptiovaikutukset.

– Kun pääministeri Sanna Marin viime kesänä palasi EU-johtajien neuvotteluista, tuolloin jäi käymättä avoin keskustelu, jossa eri näkökulmia ja argumentteja elvytyspaketista olisi voitu tuoda esiin. Perussuomalaisten linja on se, että meillä on paljon asioita ja olemme halunneet tuoda kaikki argumentit julkisuuteen. Me näimme, että paketti on Suomelle vahingollinen ja samalla historiallinen, joten tälle on oltava tilaa keskustella, Ranne sanoo.

Hän katsoo, että pitkällä eduskuntakeskustelulla oli myös konkreettinen vaikutus.

– Avoin keskustelu on demokratian kulmakivi. Kuten tiedetään, lopulta myös kokoomuksen ryhmästä yli neljäsosa vastusti pakettia.

Eduskunnassa yhä epävarmuutta

Elvytyspaketista politiikkaradiossa keskustelemassa olivat myös kansanedustajat Eeva Kalli (kesk), Kai Mykkänen (kok) ja Matias Mäkynen (sd).

Mäkysen mukaan elvytyspaketista olisi aiemminkin keskusteltu ”paljon” niin valiokunnissa kuin eduskunnan suuressa salissa. Mäkysen mielestä kaikkiin kysymyksiin olisi myös jo vastattu, eikä uusia argumentteja enää olisi tullut viime syksyn jälkeen.

Ranne huomautti Mäkyselle, että tosiasiassa edelleen on useita kysymyksiä, joihin ei ole vieläkään saatu vastauksia. Pääministeri Marin on esimerkiksi kerta toisensa jälkeen väittänyt, että elvytyspaketti olisi kertaluonteinen ja poikkeuksellinen.

– Muualta Euroopasta on kerrottu ja on tullut viestiä, että paketti ei ole ainutkertainen eikä se elvytä. Hallitus kuitenkin sitkeästi kieltää tämän, Ranne sanoo.

Hän huomauttaa, että jo alun alkaenkin pääministeri lähti väärille linjoille, kun hän lähti perustuslakivaliokunnan ohjeistuksen vastaisesti neuvottelemaan paketista.

– Myös eduskunnan äänestys oli tiukka. Ainoastaan seitsemän ääntä lisää olisi tarvittu elvytyspaketin kaatamiseen. Siitähän tämä kertoo, että eduskunnassakin epävarmuus oli suurta.

– Olisi ylipäätään ollut rehellistä, että koko ajan olisi myönnetty, mihin tällä paketilla oikeasti ollaan menossa. Ne, jotka haluavat EU:sta liittovaltiota, voisivat kertoa sen rehellisesti.

Perussuomalaiset halusivat lisätietoa

Kokoomuksen Mykkänen esitti, että elvytyspaketin riitauttaminen olisi ollut Suomen edun vastaista. Tosin Mykkänenkään ei kertonut millä mekanismilla elvytyspaketti vahvistaa nimenomaan Suomen taloutta.

Perussuomalaiset esittivät eduskunnassa elvytyspaketin pöydällepanoa, eli käsittelyn lykkäämistä kesäkuun loppuun, mutta täysistuntoa vetänyt varapuhemies Tarja Filatov (sd) kieltäytyi ottamasta asiaa käsittelyyn, koska eduskunnan kanslian tulkinnan mukaan pöydällepanon voi tehdä vain kerran.

Ranne toteaa, että perussuomalaiset esittivät elvytyspaketin pöytäämistä lisätiedon hankkimiseksi.

– Halusimme lisätietoja muun muassa verotuskehityksestä ja taloudesta. Kuten kaikki tiedämme, aika on totuuden puolella elvytyspaketin taloudellisista vaikutuksista.

Eduskunnassa on tällä hetkellä epäselvyyttä siitä, kuinka monta kertaa eduskunnan työjärjestyksen puitteissa asian voi laittaa pöydälle. Samalla on pohdittu eduskunnan työjärjestyksen uudistamistarpeita. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinteen (sd) mielestä perustuslakivaliokunta voi lähiaikoina aloittaa uudistustyötä koskevan asian käsittelyn.

Ranteen mukaan tulkintakysymys on selvitettävä, mutta perustuslakivaliokunta tuskin voi itsenäisesti ottaa asiaa käsittelyyn.

– Esimerkiksi dosentti Pauli Rautiainen on todennut, että tämä täytyisi selvittää nimenomaan siten, että se menisi puhemiesneuvoston tekemällä esityksellä.

Vasemmisto jarrutti sotea viime vaalikaudella

Mäkysen mielestä perussuomalaisten pöytäämisesitys olisi ollut ”parlamentaarisen demokratian työjärjestyksen sääntöjen hyväksikäyttöä”. Ranne kuitenkin muistuttaa vasemmistopuolueiden sote-viivyttelystä viime vaalikaudella.

– Se oli silloin todella raakaa. Perussuomalaiset kuitenkin toi nyt elvytyspakettikeskustelun julkisuuteen. Me nimenomaan haluamme, että myös erilaiset argumentit ja näkemykset tulevat dokumentoiduksi ja nähtäville. Nythän EU:n kehitys on jo nähtävissä, eli suuret maat ovat vahvistamassa fiskaaliunionikehitystä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tunnetusti sekoillut ja venkoillut elvytyspakettiasiassa. Värikkäiden suunnanmuutosten jälkeen elvytyspaketti meni lopulta läpi pitkälti kokoomuksen tuella, vaikka näennäisesti puolueen eduskuntaryhmässä kymmenen kansanedustajaa äänestikin vastaan.

Kokoomus siis eduskuntaryhmänä antoi tukensa päätökselle, joka heikentää Suomen taloutta ja siirtää valtaa Suomesta EU:lle. Näihin tosiasioihin nähden Mykkänen avasi politiikkaradiossa kokoomuksen linjaa hämmentävällä, jopa ristiriitaisella tavalla.

– Kokoomuksessa hyvin laajasti jaetaan huoli, että velkavastuu katoaa Euroopassa, Mykkänen lausui.

Tosiasiassa kokoomuksen EU-kanta on täysin ailahteleva ja epäselvä. Paitsi eduskunnassa, myös kentällä elvytyspakettia vastustetaan laajasti, mikä vahvistaa mielikuvaa puoluepomo Petteri Orpon aseman heikentymisestä.

Mykkänen turvaa lausumiin Suomen papereissa

Mykkänen esitti jälleen pitkän selityksen siitä, että valtiovarainvaliokunnan mietintöön lisätyt lausumat, esimerkiksi elvytyspaketin kertaluonteisuudesta sekä siitä, että jatkossa kaikki EU-maat vastaavat omista veloistaan, poistivat kokoomuksen huolet, joten kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö saattoi hyvillä mielin äänestää elvytyspaketin puolesta.

Ranne totesi Mykkäselle, että olisi rehellistä myöntää, että EU ei enää noudata omia sääntöjään eikä talouskuria.

– Mitkään valiokunnan lausumat eivät tätä muuksi muuta. Sen jälkeen kun tämä kokonaisuus ratifioidaan, EU:ssa viis veisataan Suomen papereissa olevista lausumista. Kyseessä on selkeä lupaus sille, että nyt jatketaan tulonsiirtounionikehitystä ja velkaa tullaan jakamaan.

Ranne huomautti myös, että elvytyspaketilla ei korjata EU:n valuvikoja.

– Tällä paketilla ei ratkaista taloudellisia tai rakenteellisia ongelmia eikä Italian ongelmia. Italiaa ei mikään raha voi pelastaa, vaan sama meininki siellä jatkuu kuten tähänkin asti.
Elvytyspaketin suurin edunsaajamaa on Italia, jossa harmaa talous kukoistaa. Veronkierron vuoksi Italian valtio menettää vuosittain jopa 190 miljardia euroa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää