Artikkeli kuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat Politiikan toimittajien debatissa Helsingissä. / LEHTIKUVA

Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä

14.09.2021 |12:14

Suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Riikka Purra ja kokoomuksen Petteri Orpo, kohtasivat politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa varhain tiistaiaamuna. Purra huomautti Orpolle, että kokoomus on EU-asioiden suhteen jakautunut puolue. – Se nähtiin kesän elpymispakettikeskusteluistakin.

Puoluejohtajilta tivattiin muun muassa EU-politiikan linjaa. Riikka Purra korosti, että perussuomalaiset ei halua syventää EU-liittovaltiokehitystä.

– Perussuomalaiset ei halua tulonsiirtounionia eivätkä perussuomalaiset halua lisätä yhteisvastuita, Purra sanoi, ja nosti viimeisimmäksi esimerkiksi EU-komission ehdotuksen niin sanotusta ilmastorahastosta.

– Kyseessä olisi sosiaalirahasto, joka olisi uusi ylikansallinen mekanismi, joka tulisi antamaan Suomen budjettivaltaa ja sosiaalipoliittista ohjausvaltaa Brysseliin. Ilmastopolitiikan varjolla on myös esitetty sitä, että halutaan ylikansallinen ote Suomen metsiin. Perussuomalaiset ei kannata tällaisia mekanismeja. Onneksi perussuomalaisten lisäksi muutama muukin puolue vastustaa tätä.

Elvytyspakettia kannattanut Orpo puolusti nyt talouskuria

Perussuomalaiset pyrki keväällä eduskunnassa estämään EU-elvytyspaketin läpimenon. Kokoomuksen eduskuntaryhmä repesi äänestyksessä kahtia. Purra huomauttikin, että kokoomus on EU-asioiden suhteen jakautunut puolue.

– Se nähtiin kesän elpymispakettikeskusteluistakin. Kokoomuksessa on paljon toimijoita, jotka vastustavat integraation syventämistä suoraan liittovaltiotasolle. Toisaalta on myös paljon niitä, jotka ovat toista mieltä, Purra sanoi.

Myös Petteri Orpon puheista oli havaittavissa ristiriitaa koskien EU-politiikkaa. Orpo sanoi ensinnäkin kokoomuksen tekevän ”hartiavoimin töitä” sen suhteen, että Suomen täysi määräysvalta ilmastopolitiikassa säilyy. Toisaalta Orpo vakuutti kokoomuksen olevan ”EU:hun myönteisesti suhtautuva puolue”.

Keväällä eduskunnassa Orpo tunnetusti äänesti Suomelle miljarditappiot tuovan EU-elvytyspaketin puolesta. Politiikan toimittajien debatissa Orpo otti yllättäen puhetasolla kantaa EU-talouskurin vahvistamisen puolesta.

– Suhtaudun yhteiseen velkaantumiseen ja yhteisvastuuseen niin, että jokaisen maan on vastattava omasta taloudestaan ja palataan no bailout-periaatteeseen. Tästä on pidettävä tästä kiinni, Orpo sanoi.

EU:sta voisi olla hyötyä, mutta ei ole

Orpon tämänaamuisten EU-talouskuripuheiden suhteen täysin eri linjoilla on esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen, joka esitti äskettäin, että kokoomus on jo valmis keskustelemaan uusista toimivallan siirroista EU:lle.

Valtosen mukaan yhteisten EU-varojen lisääminen ei olisi ongelma kokoomukselle.

– Hurjalta kuulostaa, Purra sanoi ja kuvasi kokoomuksen EU-federalismia ongelmalliseksi.

Orpo selitteli Valtosen EU-puheita sillä, että asioita ”kannattaa tehdä yhdessä”.

Purra huomautti, että periaatteessa EU:sta voisikin olla hyötyä, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja rajapolitiikassa, mutta mahdollisuudet ovat jääneet käyttämättä.

– Valitettavasti Euroopan unioni ei vain toimi tällä tavalla. Se ei kykene suojaamaan ulkorajojaan eikä kykene monessa muussakaan asiassa tekemään hyödyllistä politiikkaa. Unioni ei edes noudata omia sääntöjään. Totta kai se lisää vahvaa skeptisyyttä unionia kohtaan. Purra sanoi.

Uusia tukipaketteja ja ehdotuksia tulossa

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan viime keväisten lausumien mukaan EU-elvytyspakettiin osallistuminen on pidettävä poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei saa toimia ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Purra huomautti, että eurojäsenyyteen kuitenkin joka tapauksessa liittyy kiinteästi paitsi yhteinen rahapolitiikka myös tietynlainen yhteisvastuullisuus.

– Koska eurovaluutta ei toimi, niin yleensä EU:ssa mennään siihen suuntaan, että lisätään yhteisvastuuta ja velkapaketteja. Tämä on eurovaluuttaan ja talouspolitiikkaan liittyvä tosiasia, Purra sanoi.

Hän ennakoi, että EU:sta on hyvin todennäköisesti jollain aikavälillä tulossa uusia paketteja ja uusia elvytyspakettia vastaavia ehdotuksia.

– Toivon tietysti, että Suomen hallitus, joko tämä tai seuraava, kykenee puolustamaan Suomen etua. Puolustamisessa voi vaikka viitata valtiovarainvaliokunnan mietinnön lausumiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
7.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää