

PS ARKISTO
Kokoomuksen mielestä nyt on huutava työvoimapula – Leena Meri huomauttaa, että Suomessa on satoja tuhansia työttömiä työnhakijoita ja päälle vajaatyöllistetyt: ”Mitäs heille tehdään?”
Kokoomus haluaa Suomeen aina vain lisää ja lisää työperäistä maahanmuuttoa, joka kokoomuksen visioissa ratkaisee samalla matalan syntyvyyden ongelmat. Perussuomalaiset sen sijaan katsoo, että Suomeen tulisi voida tulla työperusteisesti EU:n ulkopuolelta vain korkean osaamisen työpaikkoihin, jolloin työtulot vastaavat vähintään suomalaisen mediaanipalkkaa.
Työperäinen maahanmuutto oli aiheena myös maanantain A-studiossa, jossa vieraina olivat oppositiokansanedustajat perussuomalaisten Leena Meri ja kokoomuksen Elina Valtonen.
Valtonen esitti kokoomukselta usein kuultua työvoimapulapuhetta, jolla kokoomus perustelee tavoitettaan haalia Suomeen lisää matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta.
Valtonen pohjusti puhettaan esittämällä, että Suomessa olisi ”huutava työvoimapula” paitsi yksityissektorilla, myös julkisella puolella. Kun Suomi myönsi viime vuonna noin 16 000 työlupaa EU:n ulkopuolelta tulijoille, olisi tämä määrä Valtosen mukaan jatkossa vähintään tuplattava.
– Lähtökohdan on oltava se, että Suomessa saa tehdä ja teettää töitä, ja tänne ollaan tervetulleita ympäri maailmaa. Meidän on tehtävä tästä sellainen maa, johon halutaan tulla, kokoomuskansanedustaja sanoi.
Työvoimaa on saatavilla Suomessa
Perussuomalaisten Meri piti Valtosen visiointia erikoisena. Hän painotti kollegalleen, että Suomeen tulee työntekijöitä lähinnä vain matalapalkka-aloille, jolloin kyse on pitkälti sosiaaliturvaan nojaavasta maahanmuutosta.
– Kokoomuksen periaate on väärä. Perussuomalaiset katsoo, että Suomeen tulisi voida tulla työperusteisesti EU:n ulkopuolelta vain korkean osaamisen työpaikkoihin, jolloin ja jos tulijat tulevat toimeen palkallaan ja samalla sopeutuvat tänne, Meri sanoi.
Hän huomautti Valtoselle myös siitä, että Suomessa ei varsinaisesti ole pulaa työvoimasta.
– Tilastojen mukaan meillä on tällä hetkellä 260 000 työtöntä työnhakijaa. On myös yli 30 000 ihmistä vasten tahtoaan osa-aikatöissä, eli he haluaisivat lisää työtunteja. Kokoomus ei koskaan puhu näistä ihmisistä mitään, ja myös kohtaanto-ongelmat ovat tainneet kokoomukselta unohtua.
Meri ihmetteli myös kokoomuksen nykylinjaa, jossa työperäistä maahanmuuttoa tarjotaan ratkaisuksi jopa perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle.
– Ilmeisesti kokoomuksessa ei haluta, että suomalaiset voisivat saada haluamansa määrän lapsia perheeseen, vaan tässäkin hoetaan työperäistä maahanmuuttoa.
Tukiin nojaava maahanmuutto käy kalliiksi
Perussuomalaisten tuoreessa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa linjataan, että työperäinen maahanmuutto EU:n ulkopuolelta Suomeen tulee rajata korkeakoulutettuihin, joiden ansiot vastaavat vähintään suomalaisen mediaanipalkkaa.
Valtosen mielestä PS:n linjaus kuulostaa talouskasvuvihamieliseltä tai ihmisvihamieliseltä, koska mediaanin alle jäisi muun muassa hoiva-alan työntekijöitä, asentajia ja myyjiä. Valtonen siis mainitsi nämä alat esimerkkeinä niistä töistä, joiden tekijöistä olisi hänen mukaansa pulaa Suomessa.
Meri huomautti, että puhe ihmisvihamielisyydestä on kokoomusretoriikkaa, jolla pyritään väistämään keskustelu matalapalkkamaahanmuuton kustannuksista julkiselle taloudelle.
– Me puhumme tässä nyt taloudesta ja maahanmuuton hinnasta. Jos maahanmuutto perustuu sosiaaliturvaan, niin silloinhan valtio maksaa merkittävän osan tänne tulevien työntekijöiden palkasta.
Odotukset irrallaan todellisuudesta
Yrityksille matalapalkkamaahanmuutto tietysti kelpaa. Niinpä myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuoreessa puheenvuorossa väitetään, että Suomen pitäisi vähintään kolminkertaistaa maahanmuuttajien määrä, jotta Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.
Tämänkaltaisissa avauksissa unohdetaan tyypillisesti aina se, että Suomessa on jo nyt kymmeniä tuhansia työikäisiä maahanmuuttajia, jotka eivät ole töissä. Tältäkin osin löperö maahanmuuttopolitiikka vain lisää veronmaksajan taakkaa, sillä selvityksien mukaan maahanmuuttajat saavat jopa kaksinkertaisen määrän Kelan tulonsiirtoja syntyperäisiin suomalaisiin nähden.
Meri huomauttikin, että Etlan laskelmat lähtevät yltiöpositiivisista odotuksista, jotka kuitenkin yleensä osoittautuvat tyystin erilaisiksi kuin todellisuus.
Meri linjasi, että työperäinen maahanmuutto on perussuomalaisille keskeinen teema seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Perussuomalaiset myös haluaa pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta, jota Sanna Marinin (sd.) hallitus on pyrkinyt vesittämään.
– Tuollainen löperö politiikka, jossa viis veisataan suomalaisen työntekijän suojelusta ja veronmaksajan rahasta, ei se voi jatkua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vajaatyöllistetyt matalapalkkamaahanmuutto Etla suomalaiset työttömät työperäisen maahanmuuton kustannukset Sanna Marinin hallitus Elina Valtonen sosiaaliturvaperäinen maahanmuutto A-studio Työvoiman saatavuusharkinta Syntyvyys Työperäinen maahanmuutto Leena Meri Työvoimapula Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”

Poliisilta järkyttävä arvio ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä – hallituksen maahanmuuttopolitiikka tukee ihmiskauppaa, riistoa ja ihmisoikeuksien polkemista

Työperäistä maahanmuuttoa ajavan kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas kysyy: ”Mitä pahaa siinä, jos jonkun lapsi hankkii elannon seksityöllä?”

Kokoomuskansanedustaja Kauma puhui puuta heinää perussuomalaisten linjasta työperäiseen maahanmuuttoon ja työnsi sanat suuhun puoluejohtaja Riikka Purralle – Purra korjaa: ”Säälittävä yritys”

Etlan maahanmuuttoselvityksessä pahoja puutteita – matalan osaamistason maahanmuutto rasittaa julkista taloutta

Tee tunti töitä viikossa – olet hallituksen mielestä työllistetty

Lulu Ranne: Julkisen talouden epätasapainoa ei voi ratkaista sillä, että maahan otetaan lisää työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukia – ”Maahanmuuttajien on tultava palkallaan toimeen”

Maahanmuutto kasvattaa huono-osaisuutta, joka ei ratkea kotouttamisella – Purra: ”Se ei ole perussuomalaisten visio hyvästä Suomesta”

Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää