LEHTIKUVA
Ex-meppi Korhola vihjaa eroavansa kokoomuksesta, jos puolue pitää kiinni ryhmäkurista EU-elvytyspakettiäänestyksessä – “Lupausten pitäminenkö olisi ennennäkemätön mainehaitta?”
Kokoomuksen entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että EU:n elpymispaketti olisi voitu räätälöidä ilman unionin yhteisvelkoja. Hänen mukaansa näin ei tehty, koska yhteisvelalla unionia voidaan hivuttaa taas kohti fiskaaliunionia. Hän uskoo myös, että kokoomuksesta löytyy riittävä määrä paketin kaatamiseen – ja että eduskuntaryhmän pakottaminen paketin läpimenon varmistamiseksi voi johtaa jäsenten joukkopakoon.
Eija-Riitta Korhola hämmästelee puolueensa kipuilua EU:n elpymisvälineen tulevasta äänestyksestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti enemmistöpäätöksellä äänestävänsä tyhjää, mikä silottaisi ladun paketin läpimenolle. Kokoomus on moneen otteeseen todennut paketin olevan huono.
Ainakin kolme puolueen kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Korhola arvelee, että puolueesta löytyisi useampikin pakettia vastustavaa kansanedustajaa.
– Mitä kokoomus tekee? Itse uskon, että sen riveistä voi löytyä ne 13-20 jäsentä, jotka tarvitaan kaatamaan paketti, Korhola kirjoittaa.
”Tämä on uskomatonta soopaa”
Perustuslakivaliokunnan kannan mukaan elpymisväline tarvitsee läpimennäkseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.
– Heti päätöksen jälkeen alkoikin valtava rummutus: sanottiin, ettei Eurooppa-myönteinen kokoomus voi persuilla ja kaataa pakettia. [Kokoomuksen istuva meppi] Sirpa Pietikäinen julisti hirveäksi häpeäksi, jos Suomi jää ulkopuolelle, Korhola hämmästelee.
Korhola muistuttaa, että perussuomalaisten ohella kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pitävät yhteisvelkaan perustuvaa elvytyspakettia niin huonona, että äänestänevät sitä vastaan.
– Nyt uhataan, että elvytyspaketin hylkääminen jossakin jäsenmaassa johtaisi ennennäkemättömään mainehaittaan ja poliittiseen paineeseen kyseiselle jäsenmaalle. Tämä on uskomatonta soopaa, Korhola kirjoittaa.
Korhola ihmettelee, miksi vaalilupausten pitäminen voi tuoda minkäänlaista mainehaittaa.
– Jokainen eduskuntapuolue kaksi vuotta sitten ennen vaaleja vakuutti, ettei suostu sellaiseen EU-kehitykseen, jossa mennään yhteisvelkaan. Yksikään puolue ei näin ollen ole saanut mandaattia nyt rakennettavaan fiskaaliunioniin, hän pamauttaa.
Suunnitelma B uupuu aina
EU:n “omien varojen” (käytännössä EU-verojen) käyttöönotto vaatii jokaisen jäsenmaan hyväksynnän. Tätä tarvitaan elpymisvälineeseen. Elpymisväline on vielä sidottu EU:n monivuotiseen budjettiin.
EU:lla ei ole tälläkään kertaa vaihtoehtoista suunnitelmaa, mikäli elpymispaketti todellakin kaatuisi jonkun tai useamman jäsenmaan vastustukseen. Toisin sanoen EU ei taaskaan ole valmistautunut millään tavoin siihen mahdollisuuteen, ettei paketti välttämättä toteudu.
Sitä voi pitää kelvottomana varautumisena ja huonona politiikkana, eikä suinkaan jonkun jäsenmaan vikana. Vaikuttaisikin siltä, että suunnitelma B:n uupuminen on taktista peliä, jolla voidaan kiristää jäsenmaita täysin järjenvastaisiin sitoumuksiin – yhä uudelleen ja uudelleen.
Korhola valmis jättämään puolueen
Korhola kirjoittaa Twitterissä nähneensä puolueensa meppien painostavan kansanedustajia olla torppaamatta elpymispakettia. Hän kirjoittaa lisäksi, että mikäli kokoomus pakottaa kansanedustajia äänestämään elvytyspaketista tietyllä tavalla, on hän jättämässä puolueen monen muun lisäksi.
Jos @kokoomus pakottaa kansanedustajia tässä asiassa, meitä on liian monta jotka jättävät hyvän ja kehityskelpoisen puolueen. https://t.co/oc0vdiNSN8
— Eija-Riitta Korhola (@ER_Korhola) April 27, 2021
Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto kirjoitti puolitoista vuotta sitten niin ikään Twitterissä, että oppositiosta voi todellakin vaikuttaa. Nyt vaikutusmahdollisuus on hyvin konkreettista. Nähtäväksi jää, miten puolue tätä vaikutusvaltaansa käyttää.
Kuka sanoi ettei oppositiosta voi vaikuttaa! Hallitus on vihdoin tullut Kokoomuksen linjalle ja on poistamassa turpeen veroedun. Hyvä @kokoomus ! Hienoa hallitus. https://t.co/fU3MOWZYyZ
— Ville Kaunisto (@VilleKaunisto) October 3, 2019
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tyhjänäänestäjä-kokoomukselle kaikkien aikojen höykytys – Peltokangas: “yksi säälittävimpiä rupusakkeja eduskunnassa koskaan”
Kokoomuksen Mykkänen pelotteli Venäjällä ja Kiinalla sekä EU:n hajoamisella, jos elvytyspaketti kaadetaan – Purra: ”Miksi ette sitten äänestä paketin puolesta?”
Antikainen: Kokoomuksen hiljainen hyväksyntä EU-elpymispaketille kyseenalaistaa puolueen uskottavuuden vastuunkantajana
Kokoomus äänestämässä tukipaketista tyhjää hallituksen takuumiehenä, Tytti Tuppurainen puolestaan väläytteli jo ajatusta, että perustuslakivaliokunnalla voitaisiin pyyhkiä pöytää
Ex-meppi Eija-Riitta Korhola uskoo Suomen voivan kaataa tarvittaessa vaikka yksin EU:n elpymisvälineen
Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”
Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt
PS kyselytunnilla: Miten suomalainen hyötyy siitä, että se maksaa italialaisten hulppeat lapsilisät ja espanjalaisten lyhyemmän työviikon?
Kokoomuksen EU-tyhjäpäätös tyrmistyttää, Eija-Riitta Korhola harkitsee puolueen vaihtoa, aktiivit polttavat jäsenmaksujaan – kokoomusjohto arvelee kuitenkin palautteen olevan informaatiovaikuttamista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää