Kansanedustaja ja kirkkoherra Kimmo Kivelä on tyytymätön eduskunnan hyväksymään kirkkolain muuttamiseen nimenomaan seurakuntalaisten näkökulmasta.
– Tässähän kysymys siitä, että kirkkoherranvaalitapa muuttuu. Tähän saakka on ollut niin, että jos kirkkoherraksi on ollut useampia ehdokkaita, on suoritettu kansanvaali kolmen tuomiokapitulin esittämän ehdokkaan joukosta. Lainmuutos mahdollistaa nyt sen, että kansanvaalin sijasta joko kirkkovaltuusto tai kirkkoneuvosto voi valita kirkkoherran ilman kansanäänestystä. Mutta kuitenkin kansanvaali on edelleen mahdollinen ja itse asiassa ensisijainen keino valita kirkkoherra, Kivelä kertoo.
– Pidän ehdottomasti kansanvaalia parhaana vaihtoehtona, vaikkakin kansanvaalissa voi mukava ja hyvällä laulunäänellä varustettu voittaa, vaikka muutoin pätevämpi olisi pitänyt valita.
Pappismies kannattaa lämpimästi sitä, että seurakuntalaisille mainostettaisiin kirkkoherranvaalia nykyistä enemmän.
– Siellä missä niin on tehty, ovat äänestysprosentit nousseet, kun on järjestetty ehdokkaiden kesken julkisia paneeleja ja äänestyspaikkoja on ollut muun muassa kauppakeskuksissa, Kivelä tietää.
Vaarana lahkojen valta
Kivelä on syvästi huolissaan siitä, että kirkollisvaalien äänestysprosentit ovat pudonneet kymmenen prosentin tuntumaan. Hänen mielestään se antaa mahdollisuuden “seurakunnan kaappaamiseen”.
– Kun äänestysprosentit ovat alhaisia, voi jokin pieni klikki tai herätysliike ottaa vallan ja se on vastoin kansankirkon laaja-alaista katsomusta. Mutta helppoa se ei ole, koska vaikka äänestysikä kirkollisvaaleissa oli viimeksi 16 vuotta, etenkin nuorimmat äänestivät äärimmäisen laiskasti.
Jos Kivelä olisi kirkon itsevaltias, hänellä olisi kolmen kohdan ohjelma, jolla hän muuttaisi nykykirkkoa.
– Kirkosta välittyisi viesti, että jokainen on sinällään arvokas ja Jumalalle kelpaava. Seurakunnan työntekijät olisivat aidosti ihmisiä, eivätkä kokouksia ja byrokratiaa varten. Toivoisin myös, että kirkon piiristä tulisi terävää yhteiskunnallista kritiikkiä, koska kirkon tehtävä on olla, ei vain pastoraalinen, vaan myös profetaalinen.