Kimmo Kivelä. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Kimmo Kivelä: “Koulutusjärjestelmämme rapautuminen pysäytettävä, häiriökäyttäytymiseen täytyy voida puuttua”
Sivistysvaliokuntaan kuuluva kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps.) vahvistaisi opettajien auktoriteettia, puuttuisi häiriökäyttäytymiseen entistä tiukemmin ja harkitsisi kouluihin myös miesopettajakiintiöitä. Kivelä on hyvin huolestunut koulujärjestelmän rapautumisesta, eikä Suomi hänen mukaansa voi tuudittautua Ruususen uneen menneiden aikojen PISA-menestyksen takia.
– Keskeinen osa kansallista menestystarinaamme on maamme hieno koulutusjärjestelmä, toteaa perussuomalaisten koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Kimmo Kivelä.
Hän muistuttaa, että Suomen koulutusjärjestelmämme toimivuutta on aikaisemmin ihasteltu eri puolilla maailmaa.
– Eri puolilta maailmaa on tehty tutustumismatkoja maahamme. Keskeisinä elementteinä koulutusjärjestelmässämme ovat tasa-arvoisuus ja opettajien korkea ammattitaito. Suomi onkin menestynyt loistavasti PISA-tutkimuksissa.
– Nyt on kuitenkin ilmassa huolestuttavia piirteitä, jotka uhkaavat rapauttaa koulutusjärjestelmäämme. Edellisten hallitusten aloittamat koulutussäästöt, joita myös nykyinen hallitus on valitettavasti joutunut jatkamaan, eivät voi olla näkymättä oppimistuloksissa ja koulutyön ilmapiirissä.
– On välttämätöntä, että koulutuksesta käydään laaja-alaista ja periaatteellista keskustelua yhteiskunnassamme. Takavuosien loistavan PISA-menestyksen myötä olemme tuudittautuneet liiaksi ruususen uneen, Kivelä muistuttaa.
Eriarvoistumiskehitys on kasvamassa ja jopa luku- ja kirjoitustaito on heikkoa monien kohdalla. Tällaisesta on Kivelän mukaan huolestuttavia seurauksia ja johtaa nuorten syrjäytymiseen.
– Mutta kaikki ei ole yksinomaan rahasta kiinni. Vuosien varrella opettajien työajasta yhä kasvavampi osuus kuluu muussa kuin varsinaisessa opetustyössä. Kotien ja koulujen yhteistyössä on myös paikoin parantamisen varaa ja vanhempien asenteissa lasten koulunkäyntiin tarvittaisiin muutosta.
– Enenevässä määrin tarvittaisiin kansalaistaitojen opetusta ja opettajien auktoriteettia tulisi vahvistaa toimivaltuuksia lisäämällä. Häiriökäyttäytymiseen täytyy voida puuttua.
Myös luokanopettajien koulutuksen ns. mieskiintiöitä tulisi Kivelän mielestä tulisi vakavasti harkita.
Opettajien täydennyskoulutusta on myös laiminlyöty – tämä saattaa pitkällä aikavälillä johtaa ryöstöviljelyyn.
Koulutyön yhteisöllisyyttä on Kivelän mukaan nakertanut myös esimerkiksi se, ettei kouluissa nykyaikana ole talonmiehiä, toisin kuin menneinä vuosikymmeninä. Merkityksettömän tuntuinen asia ensi kuulemalta, mutta hyvin inhimillinen ja yhteisöllisyyttä vahvistava. Talonmiehet olivat usein nuoria ymmärtäviä turvallisia aikuisia sekä eräänlaisia yhteyshenkilöitä opettajien ja koululaisten välillä.
Kivelä muistuttaa myös Perussuomalaisten koulutuspoliittisesta ohjelmasta, jossa kiinnitetään huomiota koulutyön arjen käytännön kysymyksiin. Ohjelmassa painotetaan koulurauhan merkitystä sekä opettajille että oppilaille.
– Ohjelma onkin saanut konkreettisuudestaan runsaasti kiitosta. Asiat eivät sittenkään ole äärimmäisen monimutkaisia. Arkijärjen käytölle tulee antaa enemmän sijaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomeen kotoutunut maahanmuuttajaperhe: Sopeutuminen alkaa kielen opiskelusta
Valkoinen raivo -elokuva poiki lakialoitteen – “Rohkea avaus koulukiusaamisen kriminalisoimiseen”
Kansanedustaja Kivelä: “Sivistys on itseisarvo – sen ei tule olla taloudelle alisteinen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää