

LEHTIKUVA
Kiista laittomasta maahanmuutosta kiihtyy EU:ssa – kriisikokous ei tuonut ratkaisua Välimeren siirtolaisongelmaan
EU:n sisäministerit olivat perjantaina koolla etsimässä ratkaisua kriisiksi yltyneisiin laittoman maahanmuuton ongelmiin. Päällimmäisenä oli Afrikasta Välimeren ylitse saapuvan ja alati kasvavan väkijoukon aiheuttama eripura Italian ja Ranskan välillä. Viisasten kiveä ei löytynyt tälläkään kertaa.
EU:n maahanmuutto- ja sisäministerit kokoontuivat perjantaina hätäkokoukseen käsittelemään jäsenmaita voimakkaasti jakavaa kysymystä laittomasta maahanmuutosta Välimeren yli Eurooppaan.
Kysymys on siitä, kuka kantaa vastuun hyvinvoivan EU:n alueelle pyrkivistä, köyhyyttä pakenevista ihmisistä. Riita on pitkään jäytänyt jäsenvaltioiden suhteita.
Konkreettista tulosta laittoman maahanmuuton ongelmiin ei saatu aikaan tälläkään kertaa, raportoi Reuters. Ministerit suhtautuvat kuitenkin myönteisesti Euroopan komission ehdottamaan 20-kohtaiseen toimintasuunnitelmaan Välimeren keskiosan kiihtyvän muuttoliikkeen ratkaisemiseksi.
Enemmistö tulijoista ei tarvitse suojelua
– Ratkaisussa on huomioitava se, että huomattava enemmistö nyt keskeisen Välimeren ylitse saapuvista ihmisistä ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson ohjeisti kokouksen osanottajia.
– Jäsenmaille jaettu toimintasuunnitelma on sinänsä hyvä, mutta se ei sisällä mitään uutta. Joten se ei ratkaise ongelmaa, kommentoi asiaa tunteva diplomaatti AFP:n mukaan jo alkuviikosta.
Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Mikael Lith muistutti Twitterissä Pohjolan hallitusten erilaisesta suhtautumisesta ongelmaan ja sen ratkaisuun:
”Ruotsi ei aio osallistua laittomien maahanmuuttajien taakanjakoon EU:ssa. Suomi on Marinin sosialistihallituksen toimesta päinvastoin ollut innokas ottamaan vastaan Etelä-Eurooppaan saapuneita laittomia maahantulijoita.”
Kiista kärjistyi Italian ja Ranskan välillä
Ranskalaisen ihmisoikeusjärjestön operoima Ocean Viking purjehti loka-marraskuussa viikkoja pitkin Italian rannikkoa. Aluksella oli mukanaan 234 Välimereltä pelastettua ihmistä.
Giorgia Melonin hallitus ei päästänyt laivaa satamaan Italiassa. Lopulta se pääsi rantautumaan Toulouseen Ranskassa.
Pohjois-Afrikasta on EU:n alueelle saapunut 90 000 laitonta maahanmuuttajaa tai pakolaista tänä vuonna – juuri Välimeren keskistä reittiä joko Italiaan tai Maltalle. Luku on 50 prosenttia suurempi kuin vuonna 2021.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Toulouse Ocean Viking Mikael Lith Keskisen Välimeren reitti Ylva Johansson toimintasuunnitelma Giorgia Meloni Marinin hallitus laittomat maahanmuuttajat Kansainvälinen suojelu siirtolaiset Malta Euroopan unioni Afrikka Taakanjako Välimeri Ranska Italia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ihmissalakuljettajat mainostavat nyt Suomea uutena reittinä EU-alueelle

Perussuomalaiset ei hyväksy laittomien siirtolaisten laillistamista: ”Miten te voitte antaa edes valmistella jotain näin edesvastuutonta?”

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”

Marinin hallitus pyrkii parantamaan laittomasti maassa olevien palveluja – perussuomalaiset siirtyisi jo kotouttamisesta kotiuttamiseen:”Säästäisi rahaa ja yhteiskuntarauhaa”

Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita

EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta yritetään taas sopua – laittomien siirtolaisten pakkosijoittaminen ei käy kaikille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää