Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Kiinassa et voi kohta ostaa kännykkää antamatta skannata kasvojasi

30.10.2019 |08:13

Kiinassa astuu joulukuun alussa voimaan laki, joka vaatii kaikkia älypuhelimen ostajia skannaamaan kasvonsa viralliseen kasvojentunnistustietokantaan. Ministeriön mukaan lain tavoitteena on estää nettipetoksia, jotka ovat olleet kasvussa.

Kasvojentunnistukselle löytyy kuitenkin myös paljon käyttöä kansalaisten valvonnassa. Siksi kaikkien kiinalaisten kasvot halutaan tallentaa valtion tietokantaan.

Uusi laki vaikuttaa kaikkiin Kiinan yhteensä 850 miljoonaan internetin käyttäjään. Laki kieltää myös ihmisiä vaihtamasta kännykkänumeroaan, kertoo Venturebeat-sivusto.

Rikolliset ja mielenosoittajat nalkkiin

Kiina on keräämässä kansalaisistaan maailman kattavinta kasvojentunnistustietokantaa. Tavoitteena on, että kuka tahansa Kiinan 1,3 miljardista asukkaasta pystyttäisiin tunnistamaan muutamassa sekunnissa.

Kiinassa on käytetty kasvojentunnistusta rikollisten tunnistamiseen jo pitkään. Taivaallisen rauhan aukion valvontakamerat yhdistettiin poliisin tietokantoihin jo vuonna 2003. Äskettäin Kiina kielsi Hongkongin mielenosoittajia käyttämästä hengityssuojaimia tai muita naamioita tai maalaamasta kasvojaan valvontakameroiden erehdyttämiseksi.

Eurooppa seuraa perässä

Myös joissakin Euroopan maissa puhelimen tai kännykkäliittymän ostajaa vaaditaan todistamaan henkilöllisyytensä. Tällaisia lakeja on voimassa esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa, mutta kasvojen skannausta ei niissä vielä toistaiseksi vaadita.

Suomen Uutiset kertoi hiljattain, että Kööpenhaminan poliisi haluaa lisätä kasvojentunnistuksen valvontakameroihinsa. Maahanmuuttokriittinen Tanskan kansanpuolue kannattaa uudistusta. Tosiajassa tapahtuvaa, jatkuvaa kasvojentunnistusta on kokeiltu esimerkiksi Britanniassa.

Hymyilemällä voi myös maksaa

Kasvojentunnistuksen käyttö ei kuitenkaan Kiinassa liity pelkästään haluun valvoa kansalaisia tiukemmin. Kasvojen skannaamista valtion tietokantaan perustellaan sillä, että kasvojentunnistusta halutaan Kiinassa soveltaa maksamiseen.

Verkkokauppa Alibaba on ottanut käyttöön Smile-to-Pay -järjestelmän, jossa asiakkaat voivat maksaa ostoksensa lähes pelkästään kasvojentunnistuksella. Huoneistohotellifirma Xiaozhu puolestaan käyttää kasvojentunnistukseen perustuvia lukkoja huoneistojensa ovissa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”

23.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
9.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää