Kiinan talouskasvu vaarassa: tiukat päästötavoitteet johtaneet sähkökatkoksiin
Kiinan talous saattaa supistua syksyn aikana. Näin varoittaa suurpankki Nomura. Kiinassa sähkönkulutusta on säännöstelty ja maan teollisuus ei toimi täydellä teholla. Sähkönkäytön rajoitusten lisäksi maassa on paikoin kärsitty sähkökatkoista. Päästövähennystavoitteiden vuoksi vähäpäästöinen energiantuotanto ei pysy kysynnän perässä.
Kiinan energiayhtiöiden vaikeudet johtuvat raaka-aineiden huimasta kallistumisesta sekä valtiollisen sähkön hintasääntelystä. Moni yhtiö toimii tappiolla.
Katuvalot pimeäksi
Kiina on ilmoittanut tähtäävänsä hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä.
Kiinalaisia on kehotettu turvautumaan luonnonvaloon ja käyttämään ilmastointilaitteita vasta lämpötilan kohotessa yli 26 asteen. Toimistotyöläisiä on kehotettu käyttämään portaita, mikäli toimisto sijaitsee rakennuksen kolmen alimman kerroksen joukossa. Kauppoja on kehotettu vähentämään sähköä vaativaa ulkoilmamainontaa.
Shanghain länsipuolella olevassa Jiangsun maakunnassa on sammutettu katuvaloja sähkön säästämiseksi. Viereisessä Zhejiangin maakunnassa 160 energiasyöppöä tehdasta on suljettu.
Sähkökatkot ovat vaikuttaneet muun muassa liikenteeseen. Pimeät liikennevalot ovat aiheuttaneet liikennekaaoksen.
Sähkön säännöstely ei ole Kiinassa mitenkään tavatonta. Uutta on se, että aiemmin säännöstelyn alle ovat joutuneet vain massiiviset yritykset. Nyt sähkökriisistä kärsivät kansalaiset, mikä ei ole hyvä uutinen poliittiselle vakaudelle.
Energiakriisi johtamassa inflaatioon
Tuotantovaikeuksien keskellä yritykset voivat joutua nostamaan tuotteidensa hintoja. Hintojen nousupaineita muodostuu myös sähkön kallistumisesta.
Keskuspankkiirit ovat tähän asti olettaneet pandemiarajoitusten purun aiheuttavan vain lyhytaikaisen hintapiikin, eivätkä ne ole ryhtyneet vielä toimiin inflaation pitämiseksi kurissa. Muutama suuri keskuspankki Euroopan keskuspankkia lukuunottamatta on jo viestinyt kiristävänsä rahapolitiikkaa estääkseen inflaation lähtemistä laukalle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää