
Kiinan talouskasvu vaarassa: tiukat päästötavoitteet johtaneet sähkökatkoksiin
Kiinan talous saattaa supistua syksyn aikana. Näin varoittaa suurpankki Nomura. Kiinassa sähkönkulutusta on säännöstelty ja maan teollisuus ei toimi täydellä teholla. Sähkönkäytön rajoitusten lisäksi maassa on paikoin kärsitty sähkökatkoista. Päästövähennystavoitteiden vuoksi vähäpäästöinen energiantuotanto ei pysy kysynnän perässä.
Kiinan energiayhtiöiden vaikeudet johtuvat raaka-aineiden huimasta kallistumisesta sekä valtiollisen sähkön hintasääntelystä. Moni yhtiö toimii tappiolla.
Katuvalot pimeäksi
Kiina on ilmoittanut tähtäävänsä hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä.
Kiinalaisia on kehotettu turvautumaan luonnonvaloon ja käyttämään ilmastointilaitteita vasta lämpötilan kohotessa yli 26 asteen. Toimistotyöläisiä on kehotettu käyttämään portaita, mikäli toimisto sijaitsee rakennuksen kolmen alimman kerroksen joukossa. Kauppoja on kehotettu vähentämään sähköä vaativaa ulkoilmamainontaa.
Shanghain länsipuolella olevassa Jiangsun maakunnassa on sammutettu katuvaloja sähkön säästämiseksi. Viereisessä Zhejiangin maakunnassa 160 energiasyöppöä tehdasta on suljettu.
Sähkökatkot ovat vaikuttaneet muun muassa liikenteeseen. Pimeät liikennevalot ovat aiheuttaneet liikennekaaoksen.
Sähkön säännöstely ei ole Kiinassa mitenkään tavatonta. Uutta on se, että aiemmin säännöstelyn alle ovat joutuneet vain massiiviset yritykset. Nyt sähkökriisistä kärsivät kansalaiset, mikä ei ole hyvä uutinen poliittiselle vakaudelle.
Energiakriisi johtamassa inflaatioon
Tuotantovaikeuksien keskellä yritykset voivat joutua nostamaan tuotteidensa hintoja. Hintojen nousupaineita muodostuu myös sähkön kallistumisesta.
Keskuspankkiirit ovat tähän asti olettaneet pandemiarajoitusten purun aiheuttavan vain lyhytaikaisen hintapiikin, eivätkä ne ole ryhtyneet vielä toimiin inflaation pitämiseksi kurissa. Muutama suuri keskuspankki Euroopan keskuspankkia lukuunottamatta on jo viestinyt kiristävänsä rahapolitiikkaa estääkseen inflaation lähtemistä laukalle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää