
Kiinalaisomisteinen TikTok nousi länsimaiden turvallisuushuoleksi
Kiinalaisomisteisen TikTok-somealustan geopoliittinen ongelmallisuus nousi tapetille Yhdysvaltojen uusimpien vaalien myötä. Neljäsosa alle 30-vuotiaista amerikkalaisista käyttää TikTokia pääsääntöisenä uutislähteenään. Somealustan pelätään välittävän maailman suurimmalle poliisivaltiolle käyttäjien yksityisyyttä koskevaa dataa. TikTok nähdään myös Kiinan propaganda-aseena, jolla se voi ohjailla länsimaista kansalaismielipidettä Kiinan kommunistipuolueen intressien mukaisesti. Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI:n ja Britanniassa tiedustelupalvelu MI6:n edustajat ovat puhuneet alustasta ”kansallisena turvallisuushuolena” ja uhkana valtion suvereniteetille. Poliittisia toimenpiteitä on alettu vaatimaan niin oikealta kuin vasemmaltakin. Kiinassa ei ole pääsyä TikTokiin. Emoyhtiö ByteDance on luonut kiinalaisille oman alustan, jonka sisältö poikkeaa merkittävästi TikTokista.
Kriittinen suhtautuminen TikTokia kohtaan kiristyy länsimaissa ja saa vastakaikua yli puoluerajojen. Ulkopolitiikkaan ja teknologiaan erikoistunut Geoffrey Cain käsitteli TikTokin ongelmallisuutta entisen New York Timesin toimittajan Bari Weissin uudella uutisalustalla. Hänen mukaansa nuorten suosima somealusta oli merkittävä poliittinen voima Yhdysvaltain vaaleissa.
Nyt alustaa vaaditaan suljettavaksi Yhdysvalloissa. Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray sanoi, että heillä on “kansallisia turvallisuushuolia” TikTokin suhteen. Viime perjantaina liittovaltion viestintäkomission johtava republikaanien edustaja Brendan Carr kutsui TikTokia “Kiinan digitaaliseksi fentanyyliksi”.
Vain päivää aikaisemmin republikaanien edustajat, senaattori Marco Rubio ja Mike Gallagher esittelivät lakiehdotusta sosiaalisen median alustan kieltämiseksi. Perusteena oli se, että Kiinan kommunistipuolue “kontrolloi tehokkaasti” miljoonien amerikkalaisten dataa.
TikTok on 300 miljardin dollarin arvoisen kiinalaisen ByteDance-teknologiayhtiön tytäryhtiö. Neljäsosa alle 30-vuotiaista amerikkalaisista saa päivittäiset uutisensa applikaation kautta. TikTok on kehittänyt yhden maailman vaikuttavimmista tekoälyalgoritmeista. Se kykenee paljastamaan ihmisille heidän tiedostamattomat mieltymyksensä.
Joka hetki TikTok käsittelee suunnattoman määrän dataa ja informaatiota käyttäjistään – heidän makumieltymyksistään, harrastuksistaan, poliittisista näkemyksistään, seksuaalisista kiinnostuksen kohteistaan, kasvonpiirteistään ja jopa puheäänestä. Näennäisesti kaiken tämän on tarkoitus parantaa palvelua.
Suurvaltojen somevakoilu-uhkaan on herätty vasta äskettäin
On kuitenkin muistettava, että tätä informaatiota voidaan hyödyntää vakoiluun ja miljoonien käyttäjien ohjailuun. Käyttäjät auttavat yhtä maailman merkittävimmistä poliisivaltioista oppimaan meistä enemmän.
Marraskuussa 2021 Britannian tiedustelupalvelu MI6:n tiedustelupäällikkö Richard Moore varoitti, että Kiinan valtio asettelee “data-ansoja” ympäri maailmaa. “Jos annat toisen valtion päästä käsiksi kriittiseen dataan yhteiskunnastasi, ennen pitkää tämä murentaa suvereniteettia – etkä voi enää hallita tätä dataa”, hän kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
Ajatus siitä, että applikaatiot loukkaavat yksityisyyttä on jotain, mihin moni amerikkalainen suhtautuu nykyisin olankohautuksella. Ero on se, että tässä tapauksessa yksityisyyttä loukkaava yhtiö on Kiinan valtion jatke.
Vaikka TikTok kiistää välittävänsä tietoja Kiinan kommunistipuolueelle ja uskottelee, että Yhdysvalloissa sijaitseva tytäryhtiö olisi erillään kiinalaisesta emoyhtiöstä, on helppo kuvitella datan kulkevan tarvittaessa Kiinaan. Kiinan kommunistipuolueella on ehdoton ylivalta kaikkiin maan kansalaisiin ja sen instituutioihin. Yritysjohtajat, teknologioiden kehittäjät, journalistit, poliisi ja muut viranomaiset ovat puolueen alaisia.
Journalisti kertoo keskustelleensa 24 entisen TikTokin työntekijän kanssa. Suurin osa heistä työskenteli Los Angelesissa yhtiön pääkonttorilla. He suostuivat haastatteluun ainoastaan anonyymisti. “Kiinan viranomaiset, ne kontrolloivat tätä.”, eräs entinen markkinointipuolen työntekijä kommentoi. “Amerikkalaiset johtajat ovat siellä vain hymyilemässä nätisti ja suitsimassa kritiikkiä. Mutta ByteDance vetelee silti naruista kulissien takana.”
Toisen entisen TikTokin työntekijän mukaan “TikTok on amerikkalainen yhtiö vain paperilla. Se on pohjimmiltaan kiinalainen yhtiö.”
Kesäkuussa 2022 BuzzFeed julkaisi nauhoituksia, jotka oli vuodettu 80 TikTokin sisäisestä kokouksesta. Vuodetut nauhoitukset paljastavat, että kiinalaiset insinöörit olivat päässeet käsiksi amerikkalaisten dataan vähintään syyskuusta 2021 tammikuuhun 2022 asti.
Lokakuussa Forbesin paljastusartikkeli kertoi, että emoyhtiön kiinalaistiimi suunnitteli käyttävänsä TikTokia amerikkalaisten kansalaisten sijainnin paikantamiseen. TikTok väitti, että paikannuksen tarkoituksena olisi mainonnan tarkempi kohdistaminen.
Joe Bidenin hallinto neuvottelee parhaillaan TikTokin kanssa datan hallinnointia koskevista käytännöistä. New York Timesin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan vaadi kiinalaista emoyhtiötä myymään TikTokia amerikkalaisille. Pelko Kiinan mahdollisuudesta manipuloida Yhdysvaltojen kulttuuria ja politiikkaa ei ole täysin vieraannuttanut poliittisia vaikuttajia TikTokista. Ennätysmäärä poliitikkoja sekä demokraateista että republikaaneista käyttää alustaa tavoitellakseen nuoria äänestäjiä.
TikTok Kiinan propaganda-aseena
TikTokia on kritisoitu myös suoraan siitä, että Kiinan valtio voi käyttää alustaa tarkoitusperiinsä, mielipidevaikuttamiseen länsimaissa. Kiina-kriittisen kirjailija Gordon Changin mukaan Peking haluaa kontrolloida algoritmia edistääkseen omia narratiivejaan ja vaikuttaakseen kansalaismielipiteeseen:
“TikTok on yksi keinoista, joilla kommunistipuolue yrittää manipuloida kansalaismielipidettä Yhdysvalloissa.”
Yksi osoitus tästä on sisältö, joka leviää viraalisti länsimaisten käyttäjien parissa. Fox Newsin artikkelissa mainitaan esimerkkeinä videohaasteet, jotka yllyttivät mm. autojen varastamiseen sekä itseaiheutettuun tajuttomuuteen. Vaaralliset videohaasteet ovat vaatineet jo useita kuolonuhreja.
“Et löydä tämän tyyppisen sisällön leviävän Kiinassa, ja se johtuu algoritmeista ja niiden käyttötavoista”, kommentoi republikaanivaikuttaja Chuck Flint. “Kiinassa Douyin on enemmän mainosalusta, ja sitä kontrolloidaan tarkemmin. Sen ei anneta levittää moista sisältöä Kiinassa, mutta se voisi, jos se olisi toivottavaa.”
“Eikö ole erikoista, että autojen varastamiseen yllyttänyt kampanja kohdistui Kia- ja Hyundai-autoihin, jotka ovat eteläkorealaisia automerkkejä?”
Flintin mukaan Yhdysvalloissa TikTok hehkuttaa huumeiden käyttöä ja kaikkea sellaista, mitä Peking haluaa amerikkalaisten uskovan.
Raporttien mukaan länsimaiselle yleisölle näytetään TikTokissa aivan erilaista sisältöä kuin saman emoyhtiön kiinalaisille suunnatussa Douyin-palvelussa.
“Kiinan versio TikTokista ylistää akateemisia saavutuksia ja liikunnallisuutta. Se on täynnä tiedettä. Kaikkia tällaisia kiehtovia asioita.”, kommentoi kuuluisa podcast-isäntä Joe Rogan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tekoäly vie poliittisen korrektiuden uudelle tasolle – mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhe

Tekoäly haastaa eliitin ylivallan – ihmisen kaltainen ohjelmisto askarruttaa asiantuntijoita
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.