

LEHTIKUVA
Kiina piti velkaelvytyksellään maailmantaloutta 10 vuotta pystyssä – juhlat ovat päättyneet
Finanssikriisin jälkeen maailmantaloutta on lähestulkoon pitänyt pystyssä Kiinan massiivinen velkaelvytys. Yhdysvaltain keskuspankki reagoi finanssikriisiin melko ripeästi ja sai talouskaaoksen pysäytettyä. Tämän jälkeen keskuspankeista on ollut pikemminkin haittaa kuin hyötyä. Näin kirjoittaa Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen.
Malinen on kirjoittanut myös kotimaiselle sijoituspalsta Salkunrakentajiin maailmantalouden ajautuvan vääjäämättä taantumaan, johon euroalue vajoaa loppuvuonna ja Yhdysvallat ensi vuoden alussa.
Keinot välttää taantuma vähissä
Taantuma, mikä ilmeisesti äityy maailmanlaajuiseksi lamaksi, voidaan välttää vain kahdella keinolla. Ensimmäinen keino on saada Kiina jatkamaan hillitöntä velkajuhlaansa. Malinen ei usko Kiinan ryhtyvän tähän, sillä maa haluaa säästää edes hieman paukkuja tulevan taantuman haittojen minimoimiseen.
Mikäli Kiina lykkäisi taantumaa uudella massiivisella velkaelvytyksellä, niin maa putoaisi tulevaisuudessa vain korkeammalta ja kovempaa.
Toinen vaihtoehto on, että keskuspankit jatkavat lyhytaikaisten korkojen tason laskua ja ostavat taseisiinsa lisää arvopapereita. Arvopaperiostoissa on kuitenkin näkymätön poliittinen raja. Voisiko keskuspankki omistaa yrityksiä? Ostaisiko se esimerkiksi Suomen ulos niistä yrityksistä, joissa Suomi on osakkaana?
Korkotason lasku taas kiristää pankkien liiketoiminnan ahdinkoa entisestään. Pankkien toiminta perustuu luottojen pituuden mukaiseen korkotuottoeroon. Pankit lainaavat itse lyhytkestoisia lainoja pääosin pankkitalletuksina ja myöntävät pidempiaikaisia luottoja kansalaisille ja yrityksille. Pitkien lainojen korot ovat tulleet kuitenkin keskuspankkielvytyksen myötä alas ja pankkien kannattavuus on koetuksella.
Korkojen laskeminen Euroopassa yhä syvemmälle negatiivisiksi pakottaisi pankit jossain vaiheessa perimään myös negatiivisia talletuskorkoja kansalaisiltaan. Jotta kansalaiset eivät tällaisen koron vuoksi menettäisi rahaa tileiltään, tulisi heidän säilöä varansa seteleinä patjojen alle. Tästä syystä käteinen raha tulisi kieltää. Se tuskin kävisi saksalaisille.
Keskuspankeista enemmän haittaa kuin hyötyä
Keskuspankit ovat toki yrittäneet vimmatusti etsiä keinoja saada talous jälleen kasvu-uralle. Elvytysten idea pohjautui siihen, että yritykset ja kansalaiset saisivat huokeita luottoja. Keskuspankit sulloivat pankit täyteen rahaa tätä varten. Luottojen kysyntä on kuitenkin vähäistä, koska suuri osa yksityisestä sektorista keskittyi sulattamaan velkavuoriaan.
Elinkelvottomat yritykset ovat jatkaneet huokeiden luottojen nostamista. Vain likimain ilmainen velkaraha on pitänyt ne pinnalla. Tuottavuus on kärsinyt, koska uudet kilpailukykyisemmille yrityksille ei ole markkinoilla tilaa. Tuottavuuden alamäki on omalta osaltaan kypsytellyt tulevaa taantumaa tai kenties jopa lamaa hiljalleen ajan saatossa.
Malisen mukaan taantuma olisi jo alkanut, ellei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olisi kasvattanut maan alijäämiä.
Mikäli jokin iso euromaa joutuisi vararikkoon ja eroamaan yhteisvaluutasta taantuman sekä pääomamarkkinoiden romahduksen vuoksi, olisi koko euroalueen olemassaolo jälleen kerran vaakalaudalla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Käteisen varastointi kasvaa Saksassa – kassakaapit käyvät kaupaksi

Yhdysvallat pohtii kauppaneuvotteluja EU:n kanssa kauppasodan hillitsemiseksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää