

Kiina on talouden ruutitynnyri – kauppasota kiihdyttää räjähdystä
Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota on vaarassa aiheuttaa turmeliaan ketjureaktion, jonka seuraukset voivat helposti ohittaa finanssikriisin kurimukset. Maailmassa on kauttaaltaan taloushuolia, jotka suurelta osin johtuvat keskuspankkien silmittömästä elvytyksestä. Troppi lienee tautia pahempi.
Finanssikriisin jälkeen Kiina on vastannut osapuilleen puolesta kaikkien suurten keskuspankkien elvytyksestä. Tällainen ennennäkemätön rahapurske piristi maailmantaloutta finanssikriisin jälkeen, mutta elvytyksen jatkuessa siitä on tullut eräänlainen finanssimarkkinoiden heroiini. Pahamaineisen huumausaineen haluttu teho laskee, mutta haitat kasaantuvat. Näin näyttää olevan elvytyksenkin laita.
Helsingin yliopiston taloustieteiden dosentti Tuomas Malinen arveli, ettei Kiina enää ole valmis elvyttämään. Valitettavasti vahinko on saattanut jo tapahtua. Ja ellei ole niin kauppasodan eskaloituminen on nakertanut Kiinan taloutta Yhdysvaltoja enemmän.
Kiina printannut rahaa poskettoman paljon
Kiinalaispankit ovat lähteneet – osin valtiojohdon sanelemana – sanoinkuvaamattomaan velkajuhlaan. Ne ovat luoneet rahaa luottoina poskettomat 21 tuhannen miljardin dollarin edestä vaivaisessa kymmenessä vuodessa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa, euroalueella ja Japanissa on luototettu yhteensä samana aikana. Kiinan talous on silti yksin Yhdysvaltoja pienempi.
Löysä tai peräti ilmainen raha “laiskistuttaa”. Se hidastaa tuottavuutta. Rahan ylenpalttinen määrä on johtanut esimerkiksi kiinteistöjen hintojen mielettömään nousuun.
Kaiken kaikkiaan joka puolella pursuava raha johtaa inflaatioon. Se taas johtaa kyseisen valuutan heikkenemispaineeseen, mutta Kiinan valuuttajärjestelmä on omalta osaltaan määrättyä ja pääoma ei liiku täysin vapaasti. Rahaa ei voi vaihtaa toiseen mielensä mukaan.
Kiinan renminbin heikkenemispaine on toteutuessaan se varsinainen pommi. Moni kiinalaisluotto on dollaripohjainen eli valuuttalaina. Suomen 90-luvun kriisi paheni samasta syystä. Suomen Pankki yritti puolustaa silloista eurooppalaista ECU-kytkentää korkeilla koroilla, jolloin ulkomaan valuutassa otetuissa luotoissa oli näennäisesti pienempi korko.
Kauppasodan tullilisämaksut kompensoituisivat huokeammalla valuutalla, jolloin kauppasodan vaikutukset jäisivät pienemmiksi. Toisaalta se tekisi dollaripohjaisten luottojen takaisinmaksusta yhä vain vaikeampaa. Suo siellä, vetelä täällä.
Kiinalla raha- ja kiinteistökupla
Edellä mainittu rahakupla on siis paisunut myös kiinteistömarkkinoille. Sen on arveltu olevan paljon pahempi kuin finanssikriisin laukaissut Yhdysvaltain subprime-kupla.
Aasiassa valuuttakurssien devalvointipaine siirtyy vientivetoisesta maasta toiseen. Etelä-Korea olisi jo vajonnut taantumaan ilman hallituksen tuntuvia elvytyspaketteja.
Etelä-Korea aikoo elvyttää lisää ensi vuonna. Elvytys on suurinta sitten finanssikriisin. Vaikka maa on vähävelkainen, eivät suuret budjettialijäämät kestä pitkäkestoista venytystä.
Kiinan hyytynyt talous satuttaa eurooppalaisia vientimaita, eritoten Saksaa. Samaan aikaan Euroopassa painitaan negatiivisten korkojen tuomien ongelmien kanssa.
Kiina tarvitsee pienen ihmeen välttyäkseen katastrofilta. Muu maailma tarvitsee ihmettä välttyäkseen Kiinan talouskriisiltä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huomattava osa Euroopan pankkisektorista on ollut konkurssissa viimeisten 10 vuoden ajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää