

LEHTIKUVA
Kiina kannustaa nyt kansalaisia lisääntymään – maailman väkirikkaimman maan titteli meni keväällä Intialle
Kiina pyrkii paikkaamaan yhden lapsen politiikkansa seurauksia päinvastaisilla toimilla. Nyt kommunistivaltio haluaa korjata väestökatoa panostamalla lapsiin ja lapsiperheisiin. Väkiluku näyttää edelleen olevan vanhusikäisten johtamissa valtioissa vallan ja mahdin mittari.
Kiinan kommunistinen puolue panosti yhden lapsen politiikkaan vuodesta 1980 vuoteen 2015. Tarkoituksena oli saada hyvinvointia yhä useammalle ja taata siten yhteiskuntarauha sekä nostaa Kiina kehitysmaasta suurvallaksi.
Tässä onnistuttiinkin mainiosti. Kävi tosin niin, että perhepoliittisestikin enemmän tai vähemmän kaoottinen Intia painoi väkimäärässä Kiinan ohitse tänä keväänä. Ja sehän käy suurvallan kunnialle.
Mitään rationaalista syytä vaikkapa huoltosuhteeseen liittyen ja väestöräjähdyksen maailmassa asiasta on vaikea löytää. Väestö toki vanhenee Kiinassakin ja tarvitsee palveluita mutta vauraalla maalla on varaa niitä myös järjestää.
Huoli väen vähenemisestä
Kiinan kommunistisen puolueen johdon huoli alamaisten määrästä tuli julkiseksi itse asiassa jo vuonna 2016, jolloin kaksilapsiset perheet sallittiin. Kolmen lapsen politiikkaan siirryttiinkin sitten kiireen vilkkaa vuonna 2021.
Nyt kommunistijohto on laittamassa taasen pykälää suurempaa silmään. Kiinan Perhesuunnitteluviraston kunnianhimoisia projekteja on jo käynnissä esimerkiksi Pekingissä ja lisää käynnistetään ainakin 20 kaupungissa.
Potentiaalisille vanhemmille on suunnitteilla monipuolista tukea: esimerkiksi jokaisesta vähintään kahden lapsen perheen alaikäisestä lapsesta on tarjolla 1 000 juanin (135 euron) lapsilisä kuukaudessa.
Muut keinot lapsimäärän kasvattamiseen voivat olla verokannustimia, äitiysvapaita tasapuolisesti kummallekin vanhemmalle, joustavaa työaikaa, lisää päiväkotipalveluita sekä avusteisen lisääntymisteknologian tukemista, kuten ennakoivaa munasolujen pakastamista.
Juna meni jo
Kaikista valtion ponnisteluista huolimatta kansallisen rekrytointipalvelun tutkimuksen mukaan vain 0,8 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista haluaa kolmatta lasta.
Heistä peräti 38 prosenttia ilmoitti urakehityksensä heikentyneen naimisiin menon ja lapsen hankinnan jälkeen. Miehistä tukkoja urapolulla koki lasten takia 18 prosenttia.
Hallitus ei kuitenkaan aio luovuttaa. Yksipuoluemallissa määrätietoinen eteneminen onkin helpompaa kuin demokratiassa. Kärsivällisyydellä ja tuntuvilla eduilla – toisin kuin aikoinaan yhden lapsen politiikkaa runnottaessa – voi saada paljon aikaan:
– Yhteiskunnan täytyy ohjata nuoria avioliiton ja lastenkasvatuksen maailmaan, toteaa hallinnon edustaja He Tafu Reutersin artikkelissa Global Times-julkaisua lainaten.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksipuoluejärjestelmä munasolujen pakastaminen lisääntymisteknologia verokannustin urakehitys supervalta Yhden lapsen politiikka He Tafu väkiluku lasten lukumäärä lapsilisä Kiinan kommunistinen puolue perhepolitiikka kannustimet Väestökato väestöräjähdys yhteiskuntarauha huoltosuhde Syrjintä Intia Tasa-arvo Kiina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SDP:n ilmastokunnianhimolla ei ole mitään rajaa: Vaalien jälkeen väläytetään jo planeetan pelastamista

Maapallon resurssit koetuksella: Intia ohittaa huhtikuussa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana ja intialaisia on pian 1,7 miljardia

Vapaa Pohjola: Pohjola saatava irti Venäjän ja Kiinan riippuvuuksista

Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Sotapeleissä simuloidaan jo Ukrainan sodan seurauksia: Venäjän tappio voisi johtaa valtion romahtamiseen – suurvallan ydinaseet paikallisten sotalordien käsiin

Kiinalaiset sähköautot valtaamassa Euroopan markkinat – takana saattaa lymytä keskusjohtoisen kommunistivaltion teollisuustuki ja suurvaltapolitiikka

Kiina hankkii tiedustelupomojen mukaan laittomasti ja järjestelmällisesti huipputeknologiaa länsimaista – uhkaa koko demokraattisen järjestelmän tulevaisuutta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää